Gustările pregătite pentru iarnă sunt greu de imaginat fără legume precum vinetele sau dovleceii. Aceasta poate fi folosită atât ca o gustare aparte, cât și la prepararea sandvișurilor sau ca garnitură. Pentru a prepara această zacuscă, este importantă pregătirea vinetelor. Acestea pot fi fierte, prăjite sau coapte. Vă recomandăm varianta rețetei de zacuscă cu vinete coapte.
Ingrediente:
-4 kg vinete (coapte)
-3 kg gogoșari roșii (copți)
-6 kg ardei kapia (copți)
-1 kg ceapă
-0,75 l ulei
-1 l pastă de tomate
-foi de dafin
-piper boabe
-sare
Mod de preparare:
1. Coacem toate legumele, decojim vinetele, gogoșarii, ardeii. Vinetele le tocăm mărunt (ca pentru salată), apoi curățim gogoșarii și ardeii de seminte și codițe.
2. Tăiem mărunt ceapa. Turnăm uleiul într-un ceaun (oală mare) să se încingă și punem toată ceapa la călit. Cât ceapa se căleste la foc mic, dăm prin mașina de tocat ardeiul copt și gogoșarii.
3. Când ceapa devine sticloasă, adaugăm gogoșarii dați prin mașină și amestecăm vreo 10 minute pe foc mic.
4. Adăugam apoi ardeii copți dați prin mașină și iarăși mestecam la foc mic timp de 10 minute.
5. Apoi adăugam vinetele mărunțite. Amestecăm bine și lăsăm la foc mediu timp de 30 minute mestecând din când în când.
6. Apoi adăugam pasta de tomate, foile de dafin, piperul boabe (cam o lingură) și punem sare după gust. Un sfat: ar fi bine să puneți pe flacără un disc metalic ca să nu se ardă sau să se lipească de fundul ceaunului zacusca! Lăsăm zacusca la foc mic-mic timp de 3 ore și nu uităm să mestecăm periodic.
7. Când e gata, turnăm zacusca fierbinte în borcanele încălzite la cuptor timp de 10 minute și punem capacele. Punem borcanele unul lângă altul și le învelim pentru 12 ore.
Sursa: Revista Bensan