Vitamina B12 este sursa hidrosolubila, care se acumuleaza intr-o oarecare masura la nivelul ficatului, al plamanilor si rinichilor, fiind unul dintre cei mai puternici factori antianemici.
Cel mai des este intalnita in produse de origine animala, cum ar fi carnea de vita, porc, pui si ficat, dar si in produsele lactate, fructe de mare, scoici, somon, ton, stridii, etc. Iata care sunt principalele beneficii pe care consumul de vitamina B 12 le aduce organismului.
Beneficii vitamina B12
Vitamina B12 nu trebuie consumata in cantitati exagerate, pentru un adult, cantitatea zilnica necesara este de 2,4 mcg. Este o sursa excelenta pentru masa vegetarienilor deoarece ofera aportul de care acestia au nevoie pentru sustinerea organismului.
Functiile importante ale vitaminei B12:
Gama variata de produse naturiste pe care o gasim disponibila pe piata ne pune des in dificultatea de a alege produsul potrivit pentru sanatatea organismului. Tocmai din acest motiv, iti aducem la cunostinta beneficiile consumului de vitamina B12!
- Imbunatateste functionarea sistemului nervosConsumul de vitamina B12 ajuta la formarea tecii de mielina, care inveleste fibrele nervoase, acestea sunt esentiale pentru transmiterea de impulsuri nervoase in tot corpul. Vitamina B12 protejeaza simtul tactil si auditiv si sporeste capacitatea de invatare, impiedicand pierderile de memorie si pastrarea apliombului mental.
- Protejeaza celulele hepaticeDatorita proprietatii majore de a impiedica depunerile de grasime la nivelul ficatului, vitamina B12 poate proteja calitatea celulelor hepatice.
- Inlatura obosealaVitamina B12 ajuta in procesul de maturizare al globulelor rosii, ajutand la eliminarea starilor de anemie si oboseala acuta.
- Pentru bebelusi si mameConsumul de vitamina B12 este estential pentru o buna crestere, femeile insarcinate avand nevoie de extra portii de vitamina B 12. Aceasta contribuie la dezvoltarea fatului, dar este recomandata si dupa sarcina deoarece sugarii au nevoie de acest nutrient.
Simptomele deficitului de vitamina B12
Cele mai comune simptome asociate cu deficienta de vitamina B12 sunt:
- pierderile de memorie, chiar si pe o perioada scurta de timp,
- dificultati in mersul pe jos sau dificultati pentru miscare, antrenamente fizice,
- anemie,
- constipatie,
- tulburari la nivelul starii de spirit,
- amorteala,
- dezorientarea,
- inflamarea limbii,
- deteriorarea tecii de mielina.
Cantitatea insuficienta de vitamina B12 poate elimina substanta homocistina, care, atunci cand este depasit, poate deveeni nociva pentru celulel cerebrale.
Homocistina poate avea o legatura directa si cu maladiile cardiovasculare deoarece pe baza proprietatilor procoagulante, aceasta poate fi un pericol pentru peretii arterelor.
In momentul in care sistemul digestiv este incapabil sa absoarba vitamina C, atunci se instaleaza deficitul. Acesta poate aparea cel mai mult din cauza unui sistem alimentare neadecvat. Este valabil si pentru persoanele vegetariene, care nu ii ofera corpului vitaminele de care are nevoie deoarece nu consuma produse lactate si nici oua.