Credinta

Tradiţii şi superstiţii de Sf. Andrei. Ce trebuie fetele să facă pentru a-şi visa ursitul

 

 

Tradiţii şi superstiţii de Sf. Andrei. Ce trebuie fetele să facă pentru a-şi visa ursitul

 

Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit de creștinii ortodocși pe data de 30 noiembrie. Sfântul Andrei reprezintă o sărbătoare foarte mare, el fiind considerat ocrotitorul României deoarece a propăvăduit Evanghelia și cuvântul domnului pe aceste meleaguri.

Despre Sfântul Andrei se presupune că a trăit într-o peșteră cât timp a propăvăduit pe teritoriul românesc, situată la 4 km distanță de localitatea Ion Corvin, județul Constanța. În 1944, peștera transformată în biserică a fost sfințită de către Episcopul Tomisului, Chesarie Păunescu. Trupele invadatoare rusești au distrus peștera și abia în 1990 a fost refăcută și redată culturii. Această biserică reprezintă un loc de pelerinaj pentru mulți credincioși din România.

Tradiții și superstiții de Sfântul Andrei

Ziua de Sfântul Andrei este asociată cu Halloween-ul, plină cu tot felul de tradiții mistice și superstiții interesante despre măritiș, spirite rele, recoltă și vreme.

Strigoi, vârcolaci și ritualuri

Această zi mai este cunoscută ca și Ziua Lupului, Sântandrei sau Noaptea Strigoilor. Potrivit legendelor populare din Moldova, Basarabia și Transilvania, Apostolul Andrei este descris ca un bătrân încununat de o lumină, căruia fiarele sălbatice i se supun.

Oamenii se feresc să lucreze ceva prin casă în această zi pentru ca lupii să nu le strice vitele și să ferească oamenii aflați la drum de primejdii. Activități precum pieptănatul, scosul gunoiului afară, datul de pomană sau cu împrumut trebuie evitate asemenea de Sântandrei. Cei care au ghinionul de a fi atacați  de lupi se vor transforma în vârcolaci.

Noaptea de Sfântul Andrei, 29 spre 30 noiembrie, este una magică, învăluită de farmece și mister, când toate animalele vorbesc, dar nu sunteți sfătuiți să le și ascultați.

Oamenii se apără prin diferite metode, în noaptea de 29 noiembrie, de spiritele rele care aduc boli, vremea rea și alte necazuri. Cel mai adesea folosit este usturoiul. Acesta nu numai că fortifică organismul, dar și ajută alungarea răului din casă. Românii obișnuiesc să ungă cu usturoi pragul casei, ușile, geamurile, și toate locurile pe unde strigoii ar putea să se strecoare în casă, până și grajdurile sunt unse cu usturoi pentru ca răul să nu posede animalele. Usturoiul mai este folosit  și pentru ungerea corpului, a scărilor și a toporului.

Unii oameni dau usturoiul  prin funingine și astupă hornul pentru o apărare mai eficientă împotriva strigoilor. Aceste spirite viclene încearcă să păcălească oameni, întrebându-i dacă au mâncat usturoi. Dacă cei care aud întrebarea răspund, vor amuții, iar dacă tace, vor fi lăsați în pace.

O altă modalitate de a împiedica spiritele rele să pătrundă în casă, este întoarcerea cănilor și vaselor din casă cu gura în joc.

De ce se pune busuioc sub pernă în Ajun de Sfântul Andrei. Care este  semnificația acestei tradiții, de fapt - Ego.ro

Fetele își află alesul

Noaptea de Sfântul Andrei este prielnică pentru fetele care nu mai au răbdare să își afle ursitul. Cea mai populară metodă folosită de fete, este busuiocul pus sub pernă în noaptea de 29 spre 30 noiembrie. Acestea vor visa băiatul care le va fi soț. În alte zone ale țării, fetele pun sub pernă 41 de boabe de grâu și dacă visează că cineva le ia grâul, înseamnă că se vor mărita.

Fetele care vor să cucerească inima unui băiat vor întoarce un ulcior cu gura în jos și pun pe fundul vasului 3 cărbuni încinși. Pentru a da rezultate, fetele mai rostesc o incatație pentru a cucerii  inima băiatului cu care se vor mărita.

Unele fete mai folosesc metoda cu ceșcuța și strachină ca să afle dacă vor avea noroc să se mărite. Tinerele trebuie să măsoare nouă ceșcuțe de apă pline ochi și să le răstoarne într-o strachină pusă sub icoană. A doua zi, de dimineață, apa din vas trebuie măsurată din nou cu aceeași ceșcuță. Dacă nu se umple cum trebuie ceșcuțele, e semn că fata respectivă nu va avea noroc la măritiș. Mândra îți va găsi alesul în cazul în care rămâne apă pe fundul strachinii, chiar și câțiva stropi.

Fetele care vor să afle dacă vor avea parte de un soț bun, trebuie să frământe un colac și să pună în mijlocul lui un cățel de usturoi. Acest colac va fi lăsat la un loc cald timp de o săptămână. Dacă fetele vor vedea usturoiul încolțit, înseamnă că vor avea noroc la bărbat, iar în cazul în care îl găsește neîncolțit, vor avea parte de o dezamăgire în dragoste.

Belșug și vreme bună

De Sfântul Andrei, gospodarii pun la încolțit grâu pentru a afla cum va fi recolta în anul care va veni și cât de prosperă va fi familia lui.

Oamenii vor ști în noaptea de Sfântul Andrei dacă vor avea parte de o iarnă geroasă sau blândă. Dacă cerul va fi senin, oamenii se pot liniștii pentru că vor avea  o iarnă blândă.

 

Sursa: PSnews




Categorii