Torturi

Tort diplomat cu iaurt grecesc si fructe

 

 

 

 

  • Ingrediente

  • blat:
  • 2 oua
  • 4 linguri faina
  • 3 linguri zahar
  • o lingura ulei
  • 6 linguri lapte
  • jumatate lingurita praf de copt
  • coaja rasa de la jumatate lamaie
  • un praf de sare
  • crema:
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 350 g iaurt grecesc
  • 150 g zahar
  • extract de vanilie
  • 50 ml lichior de lamai sau portocale
  • 50 g stafide inmuiate in 50 ml lapte caldut
  • 250 g amestec fructe exotice (pot fi si din compot dar trebuie lasate la scurs), 100 g capsuni
  • un plic gelatina alimentara fina
  • coaja de la jumatate de lamaie
  • Ingrediente jeleu de portocale:
  • 500 ml suc de portocale
  • 2 plicuri de gelatina pentru ornat
  • 2 linguri zahar (optional)
  • pentru ornat:
  • dulceata rosie, frunze de menta

 

Mod de preparare :

  • Pentru blat batem bine ouale cu zaharul, apoi adaugam uleiul, laptele, coaja de lamaie si sarea. Amestecam faina cu praful de copt si o incorporam in compozitie, amestecand de jos in sus.
  • Turnam intr-o tava cu pereti detasabili captusita cu hartie de copt, nivelam si dam la cuptor la 180 de grade pentru aproximativ 25-30 de minute. Cand este gata se scoate din forma si se lasa la racit, apoi se taie doar cat sa fie drept, se aseaza pe un suport de tort, se fixeaza inelul in jurul lui si se insiropeaza cu siropul de la fructe sau cu suc de portocale.
  • Taiem marunt fructele, apoi punem gelatina la hidratat in 2 linguri de suc de fructe.
  • Batem frisca impreuna cu zaharul, adaugam extractul de vanilie, coaja de lamaie, lichiorul si iaurtul grecesc si amestecam usor cu o spatula. Punem gelatina hidratata pe foc mic, sa se topeasca. Atentie, nu trebuie sa fiarba, ci doar sa devina lichida si fara granule vizibile. O turnam apoi in fir subtire peste crema, amestecand repede cu un tel.
  • Punem fructele si stafidele, amestecam usor si turnam peste blat, niveland cat mai bine. Dam la frigider pentru minim o ora.
  • Cand tortul s-a inchegat ne apucam de “oglinda” de portocale. Amestecam sucul cu zaharul si praful de jeleu si le punem pe foc. Trebuie sa fiarba aproximativ un minut. Lasam sa se racoreasca un pic, apoi turnam incet peste tort. Mai punem la frigider pentru inca o ora (sau si mai bine peste noapte).
  • Inainte de servire scoatem inelul si ornam cu gem si frunzulite de menta.

 

Pofta buna !

 

Sursa : IriA.ro




Categorii