Tortul cu fructe de pădure și budincă de vanilie este atât de bun încât se topește în gură. De fiecare dată când fac acest tort, soțul meu este cel mai fericit, pentru că iubește deserturile cu fructe de pădure. Îți recomand să-l încerci și tu!
Ingrediente:
pentru blat:
- 12 albușuri, 300 gr zahăr
- Puțină sare
- 2 linguri oțet sau suc de lămâie
- 2 pliculețe praf de copt
- 2 linguri amidon
pentru crema de vanilie:
- 12 gălbenușuri, 12 linguri zahăr
- 450 ml lapte, 3 plicuri budincă de vanilie
- 300 gr unt
pentru umplutura de fructe:
- 400-500 gr compot de fructe de pădure (eu am folosit compot de căpșuni)
- 3 plicuri budincă de căpșuni
- 4 linguri zahăr
pentru frișcă:
- 2 plicuri praf de frișcă
- 250 ml lapte
Mod de preparare:
Batem 6 albușuri cu un praf de sare, adăugăm zahărul și oțetul și amestecăm bine timp de cel puțin 10 minute. În cele din urmă, adăugăm amidonul și praful de copt și amestecăm cu o spatulă sau o lingură de lemn.
Punem aluatul obținut într-o tavă mare (putem folosi tava de la cuptor) unsă cu puțin ulei și tapetată cu hârtie de copt. Băgăm aluatul în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, iar după 10 minute, reducem temperatura la 150 grade și mai lăsăm tava în cuptor încă 90 de minute.
În același mod pregătim și coacem și cel de-al doilea aluat. După ce blaturile s-au copt și s-au răcit, le tăiem în jumătate pentru a obține 4 blaturi mai subțiri.
Pentru a pregăti crema, de vanilie batem gălbenușurile cu zahărul și le gătim la bain-marie, apoi le lăsăm să se răcească. Amestecăm praful de budincă cu 150 ml de lapte, iar restul de lapte îl turnăm într-o cratiță și-l punem la fiert.
Când fierbe, adăugăm budinca și amestecăm până se îngroașă. Luăm budinca de pe foc, o acoperim cu folie și o lăsăm să se răcească.
Batem untul cu mixerul, apoi adăugăm budinca rece și crema de gălbenușuri. Amestecăm bine pentru a obține o cremă fină. Împărțim crema în 4 părți egale.
Scoatem căpșunile din compot și le tocăm mărunt. Peste sucul din compot mai adăugăm apă, astfel încât să obținem 600 ml de lichid. Punem 450 ml de lichid pe foc, adăugăm zahărul și așteptăm să fiarbă.
În lichidul rămas adăugăm praful de budincă și amestecăm bine pentru a nu se forma cocoloașe. Adăugăm apoi budinca în lichidul care fierbe și amestecăm până se îngroașă. Adăugăm imediat și căpșunile tocate și luăm vasul de pe foc. Lăsăm crema să se răcească puțin. Împărțim crema în 3 părți egale.
Punem primul blat pe o tavă și întindem deasupra un strat de cremă de vanilie și un strat de cremă de căpșuni. Repetăm procedura până obținem un tort cu 4 blaturi, 4 straturi de cremă de vanilie și 3 straturi de cremă de căpșuni. Peste ultimul blat punem doar cremă de vanilie și frișcă.
Folosind mixerul, batem praful de frișcă cu laptele până se întărește. Folosim frișca pentru a decora tortul. Lăsăm tortul la frigider pentru câteva ore, după care îl tăiem și îl servim împreună cu cei dragi.