Torturi

Tort cu crema din mere coapte, scortisoara si caramel

 

 

Tort cu crema din mere coapte, scortisoara si caramel

 

Ingrediente:

pentru blatul fraged:
250 g faina alba
150 g unt rece
50 g zahar pudra
1 ou
un praf de sare
pentru crema de mere coapte:
1 kg de mere (preferabil mai acrisoare)
2 linguri de miere
1 lingurita scortisoara
100 g unt
200 ml smantana pentru frisca (30%)
3 linguri zahar pudra
1 lingurita gelatina (dizolvata in 50 ml de apa fierbinte)
pentru caramel:
100 g zahar
50 g unt
2 linguri de smantana pentru frisca
pentru decor:
un praf de scortisoara
optional: o mana de alune de padure sau migdale pentru decor

Mod de preparare:

Pregatirea merelor coapte:
Spala merele, taie-le in jumatate si scoate semintele. Asaza-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coace-le in cuptorul preincalzit la 180°C timp de aproximativ 30 de minute, pana devin moi. Lasa-le sa se raceasca, apoi paseaza-le pentru a obtine un piure fin. Adauga mierea si scortisoara, amestecand bine.
Pregatirea aluatului fraged:
Intr-un bol, amesteca faina, zaharul pudra si un praf de sare. Adauga untul rece taiat cubulete si framanta pana obtii o textura de firimituri. Adauga oul si amesteca pana cand aluatul devine omogen. Inveleste-l in folie alimentara si lasa-l la frigider 30 de minute. Dupa ce s-a racit, intinde aluatul intr-o foaie de 3-4 mm grosime si asaza-l intr-o forma de tarta de aproximativ 24 cm diametru. Inteapa aluatul cu o furculita si coace-l la 180°C timp de 20 de minute, pana devine auriu. Lasa-l sa se raceasca inainte de a adauga crema.
Pregatirea cremei de mere:
Intr-o cratita mica, topeste untul si adauga piureul de mere. Lasa pe foc mic aproximativ 5 minute, amestecand continuu. Intr-un bol separat, bate smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine ferma. In piureul usor racit, adauga gelatina dizolvata si amesteca usor, apoi incorporeaza smantana batuta, obtinand o crema fina si aerata.
Pregatirea caramelului:
Intr-o cratita, topeste zaharul la foc mediu pana devine auriu. Adauga untul si smantana pentru frisca, amestecand energic pana cand obtii un caramel omogen si lucios. Lasa caramelul sa se raceasca putin, avand grija sa nu se intareasca inainte de a-l turna peste tarta.
Asamblarea prajiturii:
Pune crema de mere coapte peste blatul fraged si niveleaz-o. Lasa tarta la frigider cel putin 3-4 ore pentru a se intari bine si a permite aromelor sa se combine.
Decorare:
Inainte de servire, presara putina scortisoara deasupra si toarna caramelul. Poti adauga alune de padure sau migdale tocate pentru un plus de savoare si textura crocanta.

Aceasta prajitura este ideala pentru a fi pregatita in avans, iar timpul petrecut la frigider ajuta la intensificarea aromelor. Gustul fin de mere coapte, scortisoara si caramelul bogat o transforma intr-un desert spectaculos, perfect pentru orice ocazie festiva sau o zi de rasfat alaturi de cei dragi.

Sursă




Categorii