Tortul Carpati este un desert de renume mondial originar din Polonia și este considerat versiunea lor de krempita. Este numit după Carpați, deoarece scoarța superioară umplută stropită cu zahăr pudră seamănă cu vârfurile munților sub zăpadă.
Ingrediente:
pentru blat:
- 300 gr faina de grau
- 300 ml apa,
- 5 oua
- 300 gr unt
pentru crema:
- 200 gr unt,
- 1 l lapte
- 3 plicuri budinca de vanilie
- 100 gr zahar
umplutura cu fructe:
- 4 jeleuri de zmeura
- 500 gr zmeura, căpșuni, afine
- Se pote folosi si visine
In plus:
- Zahar pudra pentru decor
- 500 ml smantana pentru frisca
Mod de preparare:
pentru blat:
Aduceți apă cu puțină sare și unt la fiert, adăugați făină și amestecați constant pentru a preveni formarea cocoloașelor.
Cand aluatul se raceste putin, adaugam ouale pe rand, eu am amestecat aluatul cu mana.
Împărțiți aluatul în două părți, luați hârtie de copt și puneți-o pe o tavă de copt apoi întindeți o jumătate din aluat in strat subțire peste hârtie.
Coaceți crusta la 200 de grade pentru aproximativ 15 minute, apoi când terminați prima crustă, faceți a doua crustă în același mod.
pentru crema:
Se toarnă puțin din lapte și se amestecă prafurile de budinci în el, iar restul de lapte și zahăr se pun la fiert, apoi se adaugă praful amestecati și se fierbe budinca.
Se lasa sa se raceasca complet si apoi se combina cu untul batut.
Puneți fructele într-un bol și stropiți cu zahăr. Cand fructul isi elibereaza zeama se fierbe putin si se adauga 2 linguri de jeleu. Pregatim mousse-ul de zmeura. Dizolvam jeleurile in 700 ml apa fiarta. Lasam jeleul sa se raceasca.
Dam zmeura printr-un blender si o combinam apoi cu jeleul. Amestecam bine. Turnam mousse-ul obtinut peste crema.
La final, batem frisca.
Puneți budinca pe prima crustă, peste fructele, apoi umplutura albă și apoi a doua crustă. Lăsați prăjitura la frigider, stropiți-o cu zahăr pudră înainte de utilizare.
Pofta buna!