Flori si gradina

Toamna se numără bobocii! Plantarea pomilor fructiferi toamna – beneficii și sfaturi

 

 

 

 

Toamna se numără bobocii – o sintagmă cunoscută de toată lumea. Noi ne-am oprit din numărat și ne-am pus pe plantat pomi fructiferi. Specialiștii și clienții ne-au confirmat că toamna este anotimpul perfect pentru plantarea pomilor fructiferi. Atenție însă, vă recomandăm să realizați acest proces înainte de primul îngheț, care nu este foarte departe. În articolul de față vă prezentăm câteva avantaje pe care le aduce anotimpul culorilor.

Imagine similară

Primul beneficiu pe care îl oferă plantarea pomilor fructiferi toamna este legat de perioada în care trebuie să faceți această „operațiune”, și anume începutul lunii octombrie – jumătatea lunii noiembrie. După caz, înlocuiți jumătatea lunii noiembrie și primul îngheț. În acest interval, avem posibilitatea să ne ocupăm cu atenție de plantare și (aproape) doar de plantare, după ce am finalizat lucrările din grădină specifice pentru începutul toamnei.

  • În majoritatea regiunilor din țara noastră, anotimpul preferat al poetului George Bacovia aduce temperaturi blânde, pentru o perioadă destul de lungă. Toamna aduce și ploile care ajută rădăcinile să lucreze chiar și după plantare;
  • Prinderea în sol este garantată, datorită umidității existente în urma ploilor căzute;
  • Dacă optați pentru plantarea pomilor fructiferi pe timp de toamnă, aceștia vor beneficia de întreaga perioadă de vegetație, odată cu venirea primăverii. De aici, încă un beneficiu. Pomii vor strânge o cantitate suficientă de substanțe de rezervă în ramuri, și vor rezista fără probleme la temperaturile scăzute din timpul iernii următoare;
  • Lăstarii cresc exponențial mai mult (cu până la 30%) în cazul plantării pe timp de toamnă, față de plantarea de la începutul primăverii;
  • În timpul iernii, rănile de pe rădăcini au suficient timp de vindecare. Tot în sezonul rece, se formează pe rădăcini noi perișori absorbanți care asigură reluarea vegetației din primele zile de primăvară.

Dacă am vorbit despre beneficii, considerăm că este important să vă oferim și câteva sfaturi pentru plantarea pe timp de toamnă. Dacă încă nu ați cumpărat pomii pentru livadă, magazinul online Agroland vă stă la dispoziție cu secțiunea pomi fructiferi (meri, peri, caiși, nectarini, piersici, cireși, vișini, pruni, gutui, nuci).

  1. Distanța de plantare. Este important să stabiliți distanța necesară între pomi și rândurile de pomi din livada dumneavoastră, pentru a asigura cantitatea necesară de lumină. Noi vă recomandăm să lăsați aproximativ 4 (patru) metri între fiecare rând.
  2. Protejarea puieților. Nu trebuie să uităm că pomișorii au nevoie de protecție pe timp de iarnă. Pentru fiecare arbore plantat, săpați o groapă de aproximativ 30 centimetri și acoperiți cu pământ bine mărunțit rădăcina.
  3. Fasonatul. Această operație se referă la scurtarea rădăcinilor sănătoase și la eliminarea rădăcinilor rupte sau uscate. Rădăcinile sănătoase trebuie scurtate, doar în cazul în care sunt prea lungi și voluminoase, până la 30-35 centimetri, ținând cont și de dimeniunile gropii.
  4. Mocirlirea. După ce am pregătit rădăcinile, le scufundăm repetat într-un amestec de apă și pământ mărunțit. Dacă doriți, puteți adăuga la acest amestec și bălegar de bovine. Mocirla stimulează formarea unor noi rădăcini pentru pomi și este benefică pentru vindecarea rănilor existente.
  5. Plantarea efectivă. Imediat după asezonarea rădăcinilor cu mocirlă, începeți plantarea pomilor și aveți grija ca amestecul de apă și pământ să nu se usuce pe rădăcini. Punctul de altoire trebuie să fie deasupra solului, după ce ați așezat pomii în gropi. Faceți un mușuroi de pământ bine mărunțit pe care așezați rădăcinile pomilor și acoperiți rădăcinile. Tasați bine solul existent peste rădăcini, pentru a asigura un contact bun cu rădăcinile. Adăugați pământ până acoperiți fiecare groapă și tasați din nou până obțineți o suprafață compactă. Urmează să turnați apă (una sau două găleți) la fiecare groapă. După ce apa s-a infiltrat în sol, faceți un mușuroi de pământ de aproximativ 30 centimetri, ca măsură de protecție la temperaturile negative din timpul iernii.

Sperăm că acest articol este util și așteptăm să ne trimiteți poze anul viitor, cu rezultatele plantării pomilor din această toamnă. Și pentru că ne plac lucrurile făcute ca la carte, vă recomandăm volumul Pomii și arbuștii fructiferi. Lucrările de tăiere. Spor la lucru, gospodari!

 

Imagini pentru посадка в осеннем саду

 

Sursa: Agroland




Categorii