Remedii naturiste

Tinctura de Coada Şoricelului – Scade Colesterolul ‘’Rău’’ şi Tensiunea Arterială

 

 

coada_soricelului

 

 

Flosită ca plantă medicinală încă de pe vremea grecilor şi romanilor, coada – şoricelului (Achileea millefolium) este recunoscută în intreaga lume ca remediu natural pentru vindecarea plăgilor, relaxarea ţesuturilor musculare netede, răcelii şi hemoragiei menstruale.

În scop terapeutic, de la plantă se culege inflorescenţa cu o tulpină cât mai scurtă, întrucât aceasta are efecte teraputice mai puternice. În plus, planta se va regenera mai uşor, dând şi mai multe flori, în scurt timp.

 

Cum păstrăm planta

După culegere, coada – şoricelului se va întinde într-un strat de maximum 8 cm. grosime, la loc uscat, lipsit de umiditate, umbrit şi bine aerisit. De asemenea, planta medicinală se poate usca în bucheţele, atârnate într-un loc ferit de lumina soarelui şi uscat. Este bine de ştiut că dintr-un kilogram de plantă proaspătă, se pot obţine, după uscare, 200 – 300 gr. de produs. Se păstrează în locuri uscate şi lipsite de umezeală, în pungi de hârtie sau în saci mici de pânză.

 

Tinctură de coada – şoricelului

Tinctura de coada – şoricelului este un remediu eficient împotriva hipertensiunii şi bolilor cardiovasculare, aşa cum reiese dintr-un studiu făcut în anul 2.000. Înainte de prepararea tincturii de coada – şoricelului, este necesară obţinerea pulberei, rezultată din măcinarea cât mai fină cu râşniţa electrică de cafea, a părţilor aeriene.

Pulberea obţinută se depozitează imediat în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri reci şi întunecoase. Termenul de valabilitate este de maximum două săptămâni, deoarece substanţele volatile se elimină într-un timp scurt.

Cum se obţine tinctura Într-un borcan cu filet se pun 20 de linguri de pulbere de inflorescenţe de coada – şoricelului, peste care se toarnă 500 ml. (2 căni) de alcool alimentar de 70 de grade. Borcanul se închide ermetic, iar plantele se lasă la macerat timp de 2 săptămâni, într-un loc călduros. După această perioadă, preparatul se filtrează, tinctura rezultată fiind depozitată în sticluţe mai mici, închise la culoare.

Scade colesterolul ‘’rău’’ (LDL) Tinctura de coada – şoricelului scade semnificativ colesterolul ‘’rău’’ (LDL) şi colesterolul total, reducând, în medie cu 12% valorile trigliceridelor, după doar 2 luni de tratament.

♣ Se iau câte 5 ml. de tinctura de coada şoricelului, de 3 – 4 ori pe zi, pe o perioadă de 3 – 6 luni.

 

Indicată în hipertensiune

Tratamentul urmat sistemat cu tinctură de coada – şoricelului promite rezultate încurajatoare pacienţilor cu hipertensiune.

În acest caz, efectul hipotensor va fi sesizat doar 2 luni de tratament, remarcându-se, în mod deosebit, asupra tensiunii diastolice, care va scădea, în medie, cu 10%, în timp ce asupra tensiunii sistolice, efectul va fi mai mic, respectiv, 2 – 3%.

♣ Se iau câte 5 ml. pe zi de tinctură de coada – şoricelului, la orele 8, 14, 18 şi 23.

 

Precauţii Tratamentele cu coada

– şoricelului sunt contraindicate gravidelor, persoanelor cu sensibilitate alergică la plantele din familia Asteraceae (poate produce catar respirator şi dermatită de contact). Administrată în doze mai mari decât cele recomandate, coada şoricelului poate avea efecte de potenţare a acţiunii sedativelor şi al antihipertensivelor, contracarând, de asemenea, efectele anticoagulantelor, spun studiile realizate la Universitatea din Sidney, Australia.

 

Sursa: Top Remedii Naturiste




Categorii