Flori si gradina

Tăierea de toamnă a mușcatei. Iată cum se taie corect mușcata pentru a avea parte de o înflorire abundenta!

 

 

 

 

Mușcata poate fi o floare decorativă excepțională pentru casa dvs, iar popularitatea i se datorează atât frumuseții sale deosebite, cât și faptului că este o plantă nepretențioasă.

Există o gamă de culori foarte variată a florilor mușcatei, de aceea orice gospodină își va putea alege nuanța potrivită. În plus ea se adaptează destul de repede atât la ghiveci, cât și la grădină în aer liber. Pe lângă aspectul estetic mușcata are și o funcție de protecție: multe insecte dăunătoare nu suportă aroma acestei flori.

În ciuda faptului că floarea este în general nepretențioasă, totuși există unele reguli de îngrijire care trebuie respectate. Dacă vă doriți o înflorirea mai deasă și mai bogată, nu trebuie să lăsați planta să crească în voie.

Tăierea mușcatei este o procedură importantă, care permite formarea unei tufe dense, voluminoase și simetrice. Dacă observați că frunzele mușcatei sunt mai mici și mai ofilite sau uscate, ar trebui să revizuiți modul în care îngrijiți planta.

Tăierea mușcatei: reguli de bază

Pentru a face o tăiere corectă, trebuie să luați în considerație tipul florii: ea poate fi anuală sau multianuală. Florile din prima categorie nu trebuie neapărat tăiate, procedura se poate face doar pentru a corecta forma plantei.

Mușcata multianuală are nevoie de 2 tăieri pe an: primăvara și toamna. Tăierea urmărește nu doar corecția formei tufei, ci și stimulează creșterea activă a florilor și prelungește perioada de înflorire.

 

Imagini pentru houseplant

 

De asemenea trebuie luat în considerație și tipul tulpinii. Mușcata poate avea o tulpină de bază mică, înșirându-se mult pe orizontală aproape de sol, sau poate avea o tulpină puternică, datorită căreia floarea tinde să crească în sus.

De altfel tăierea nu poate influența în nici un fel tipul tulpinii și, respectiv, forma coroanei. Scopul tăierii florii este de a rări coroana, fapt ce stimulează ventilarea și crește accesul plantei la umiditate și lumină solară. Pentru o astfel de “eliberare” este nevoie să fie tăiate toate crenguțele ale căror orientare este spre interiorul coroanei.

Instrumentul folosit pentru tăiere trebuie să fie foarte curat și ascuțit. Înainte de procedură cuțitul sau foarfecele trebuie dezinfectat neapărat apă clocotită sau o soluție antibacteriană specială. Respectiv și mâinile trebuie curățate bine înainte de a începe tăierea.

Crengile se taie în nemijlocita apropiere de nod, iar “rana” se prelucrează neapărat cu cărbune sau praf de scorțișoară. Pentru a-i restabili forțele florii după tăiere, nu uitați de fertilizare. Mușcata preferă îngrășăminte bogate în azot.

Tăierea de toamnă a mușcatei

Mușcata înflorește în perioada verii, când de altfel se trezesc la viață și ne bucură la maxim toate plantele. Spre toamnă ea se stinge ușor, pregătindu-se pentru somnul de iarnă. Între uscarea ultimelor flori și venirea iernii planta trebuie pregătită pentru somnul care vine. În nici un caz nu faceți tăierea mușcatei în perioada decembrie-februarie, căci floarea este foarte slabă în această perioadă și ar putea să piară.

 

Imagini pentru обрезать герань

 

Sursa: MagazinulDeCase




Categorii