Ingrediente:
- 1,5 kg carne de porc, sunca de porc afumata
- 2 căpățâne de usturoi
- sare
- 1 foaie dafin
- 1 lingurita boabe piper
Mod de preparare:
- Cu o zi inainte sunca se pune in apa la desarat. Se lasa pana a doua zi, timp in care se schimba apa de cateva ori. Se spala bine sunca sub jet de apa.
- Se pune sunca la fiert in apa care sa o acopere de tot. Se adauga dafinul si piperul.
- Se fierbe la foc molcom pana furculita intra usor in ea (in cazul meu 2.5 ore). Timpul de fierbere depinde de dimensiunea bucatii de carne si de cat de tanar a fost porcul. Daca sunca are os, atunci puteti verifica astfel: daca osul iese usor din carne, sunca e fiarta.
- Se lasa sunca sa se racoreasca in apa in care a fiert.
- Se scoate din apa, se curata de grasime (daca doriti, nu e obligatoriu), se inveleste in folie si se aseaza intr-un vas incapator. Fiindca la fiert fibrele carnii se separa, se pun greutati deasupra ei ca sa o preseze. Se lasa la frigider pana doriti sa o consumati (eu am lasat-o peste noapte).
Poftă bună!
Sursa: https://www.e-retete.ro/retete/sunca-fiarta