Bauturi

Sucul și siropul de gutui, cel mai bun remediu pentru tuse, gripa și răceala. Preparare. Tratamente naturiste cu gutui pentru ficat, pancreas

 

 

Sucul și siropul de gutui, cel mai bun remediu pentru tuse, gripa și răceala. Preparare. Tratamente naturiste cu gutui pentru ficat, pancreas

 

Indiferent cum le consumăm crude, coapte, uscate, fierte – gutuile îşi păstrează proprietăţile şi acţionează pozitiv asupra organismului.

Gutuile nu sunt doar fructe aromate specifice sezonului, ci ajutoare de nădejde în prevenirea şi tratarea problemelor hepatice şi ale pancreasului.

În afecţiunile ficatului şi ale pancreasului, leacurile din gutui se numără printre cei mai buni aliaţi oferiţi de farmacia naturii.

Uşoara aciditate a fructelor, dar şi substanţele cu efect antioxidant stimulează funcţiile hepatice şi imunitatea.

Sucul proaspăt de gutui face minuni în vindecarea pancreatitei.

În aceste cazuri se bea de trei ori pe zi câte o jumătate de pahar de suc de gutui, diluat cu jumătate de pahar de suc de mere, în cure de minimum trei săptămâni.

Sucul de gutui are efecte benefice asupra activității pancreasului, fiind o alternativă excelentă a medicației clasice.

Sub formă de infuzie, decoct, macerat, emulsie sau lichior medicinal, gutuile „au grijă” de sănătatea digestivă, de problemele respiratorii, dar şi de arsuri sau eczeme.

Tratamente naturiste cu gutui

În primul rând, ele pot duce în spate un întreg sistem imunitar, mai ales în sezonul rece!

Apoi, fără vreo pretenţie, îmbunătăţesc sistemul digestiv şi cel respirator şi, mai mult, te ajută să scapi de acnee.

Gutuile stimulează pofta de mâncare, tocmai de aceea sunt impuse în dieta copiilor mofturoşi sau anemici – în combinaţie cu miere de albine, morcov, mere.

Un pahar de suc de gutui este recomandat zilnic, înainte de masă, timp de 30 de zile, celor care suferă de astenie, celor cu probleme respiratorii, cardiacilor sau astenicilor.

Câteva bucăţele de gutui adăugate într-o salată de legume sau de fructe reprezintă un stimulator pentru digestie.

Proaspete, gutuile sunt remedii naturiste pentru buna funcţionare a ficatului, dar şi pentru afecţiunile psihice.

Iar pentru pacienţii aflaţi în etapă de covalescenţă, preparatele din gutui, precum gemul, jeleul, siropul, cu aroma lor specifică, pot fi adevărate stimulente.

Cel mai bun tratament este sucul de gutui, din care se recomandă aproximativ un litru pe zi, timp de o lună – o lună şi jumătate.

Pe lângă suc, piureul de gutui este un alt bun protector hepatic.

Curăţă 2 gutui de coajă şi seminţe şi fierbe-le până devin moi.

Pasează gutuile până obţii un piure, după care consumă cantitatea zilnic, timp de o lună.

Ceaiul din flori, somnifer natural

Gutuia este şi un bun calmant în cazul insomniilor, a stărilor de agitaţie şi a nevrozelor.

Remediu pentru aceste probleme este ceaiul din frunze de gutui, care are efect sedativ.

Îl prepari din 20 g de frunze la un litru de apă fierbinte.

Laşi vasul acoperit timp de 10-15 minute, după care filtrezi şi bei câte 2 căni pe zi, până la reducerea simptomelor.

Soluţie de tuse

Datorită efectul emolient, dat de mucilagii, remediile cu gutui sunt recomandate în cazul tusei, răguşelii şi bronşitei.

Pentru a trata toate aceste neplăceri, prepară o infuzie dintr-o linguriţă de seminţe de gutui la o cană cu apă fierbinte.

Lasă cana acoperită timp de 10 minute, după care filtrează şi bea câte 2 căni pe zi, una dimineaţa şi una seara, înainte de culcare, timp de o săptămână.

Un bun calmant pentru tuse este şi infuzia din flori de gutui, care are efect sedativ. O prepari din 30 g de flori la un litru de apă clocotită.

Lasă vasul acoperit 15 minute, după care strecoară şi bea cantitatea obţinută fracţionat, pe tot parcursul zilei.

O parte din infuzie se bea seara, încălzită, înainte de culcare.

Decoctul, digestiv

Recunoscute pentru efectul lor astringent, remediile cu gutui sunt recomandate în cazul enterocolitelor, enteritelor (inflamaţie a mucoasei intestinale), dar şi a diareei.

Decoctul de gutui pentru tratarea problemelor digestive.

Taie o gutuie (necurăţată de coajă) în felii subţiri şi fierbe-le într-un litru de apă până ce volumul amestecului scade la jumătate.

Strecoară decoctul prin presare, adaugă 50 g zahăr şi bea câte 2 căni pe zi, timp de 3 săptămâni.

Leacurile cu gutui aduc beneficii şi în cazul dispepsiei (în stări de „lenevire” a stomacului, ajutând la digestie), dar şi a indigestiei, a balonării sau meteorismului (gaze intestinale).

Prepari infuzia din 50 g de frunze uscate şi mărunţite de gutui la 1 litru de apă clocotită.

Lasă vasul acoperit timp de 20-30 de minute, după care filtrează şi bea infuzia pe tot parcursul zilei, până la reducerea simptomelor.

Remedii rapide cu gutui

Un bun tratament pentru răni, iritaţii ale pielii sau eczeme este emulsia mucilaginoasă din seminţe de gutui.

O prepari dintr-o mână de seminţe pisate lăsate la macerat peste noapte într-o jumătate de pahar cu apă fierbinte.

Aplică mai multe comprese a doua zi cu această emulsie pe locul afectat;

Consumate proaspete, gutuile pot înlătura senzaţia de greaţă;

Sub formă de salată, în care mai adaugi mere, morcov şi miere, gutuile sunt un bun stimulent pentru digestie.

 

Siropul de gutui

 

Siropul de gutui este foarte gustos si sanatos. Avand un continut ridicat de vitamina C, acest sirop ajuta la intarirea imunitatii si tratarea racelii. Este recomandat, in special, in sezonul rece. Foloseste reteta noastra si pregateste 8 borcane (900 ml) cu sirop de gutui. Ai nevoie doar de 2 ingrediente.

Ingrediente:

  • 4 kg gutui coapte
  • 4 kg zahar

Mod de preparare:

Pentru inceput va trebui sa speli gutuile si sa le tai in 4. Indeparteaza-le cotoarele cu seminte. Taie apoi gutuile in bucati cat mai mici.

Spala foarte bine borcanele in care urmeaza sa pui siropul de gutui.

Aranjeaza bucatile de gutui in borcane, apoi toarna zahar deasupra. Agita borcanele pentru ca zaharul sa ajunga pana la fundul acestora.

Lasa borcanele cu gutui deoparte pentru aproximativ 2-3 zile. In acest timp fructele vor elibera zeama. Amesteca ocazional pentru ca zaharul sa se dizolve.

Dupa 2-3 zile, gutuile vor lasa atat de multa zeama incat borcanele se vor umple. Depoziteaza apoi borcanele cu sirop de gutui in frigider. Poti sa adaugi sirop de gutui in paharul cu apa sau in ceasca cu ceai. Ii ofera un gust deosebit de bun.

Pe langa faptul ca este foarte gustos, siropul de gutui preparat dupa aceasta reteta, este si foarte sanatos. Asa cum am precizat si la inceputul articolului, siropul de gutui ajuta la intarirea imunitatii si tratarea racelii. Consuma-l si tu daca vrei sa ai grija de sanatatea ta!

Siropurile pregatite in casa sunt cele mai sanatoase. Incearca aceata reteta simpla, preparata doar din 2 ingrediente si intareste-ti imunitatea.

 

Poftă bună!

 

Sursa

Sursa




Categorii