Ați auzit fără îndoială despre proprietățile benefice ale cepei. Dar de obicei se vorbește despre beneficiile legumelor crude, motiv pentru care mulți cred în mod eronat că beneficiile acesteia scad în timpul tratamentului termic.
Cu toate acestea, acesta nu este deloc cazul. Când coaceți ceapa, numai uleiurile esențiale se evaporă, iar proprietățile vindecătoare cresc doar.
In plus, ceapa copta are un mare avantaj fata de cea cruda: are un gust dulce si nu lasa absolut un miros neplacut. Prin urmare, poate fi mâncat fără teamă de cei care merg la o întâlnire sau întâlnire.
Cum să coacem corect ceapa?
Ceapa coaptă este folosită pe scară largă în scopuri medicinale, totuși, pentru ca eficacitatea lor să fie cât mai mare, trebuie să fie preparată corespunzător. Se recomanda coacerea produsului in cuptor sau in cuptorul cu microunde. De obicei, nu se folosesc ingrediente suplimentare pentru prepararea legumelor.
Procesul de coacere este simplu și se bazează pe următoarele acțiuni:
- Alegeți becuri de dimensiuni medii care au cea mai echilibrată compoziție.
- Leguma, împreună cu coaja, se curăță de murdărie și reziduuri de pământ, se spală bine și se usucă.
- Ceapa cu coajă se înfășoară în folie, se coace la cuptor timp de 10-20 de minute la o temperatură de + 180 … + 200 ° C.
- Când legumele capătă o culoare aurie, transparentă, se îndepărtează.
Proprietăți utile și vindecătoare pentru organism
Compoziția biologică bogată determină o întreagă gamă de calități utile ale cepei coapte. Are efect sedativ, bactericid, cicatrizant, antiinflamator, tonic, intineritor si regenerator.
Ceapa coaptă este folosită pentru:
- normalizarea nivelului de glucoză din sânge;
- vindecarea rănilor, furunculelor, inflamațiilor, zgârieturilor, leziunilor pustuloase, arsurilor;
- întărirea vaselor de sânge și normalizarea activității sistemului cardiovascular;
- terapia bolilor organelor respiratorii – bronșită, pneumonie;
- prevenirea anemiei;
- tratamentul și prevenirea răcelilor, bolilor infecțioase și virale;
- normalizarea activității tractului digestiv;
- încetinirea proceselor de îmbătrânire ale corpului;
- refacerea pielii;
- eliminarea tulburărilor în activitatea splinei, care este responsabilă pentru imunitate;
- tratamentul bolilor sistemului genito-urinar;
- întărirea foliculilor de păr și prevenirea problemelor legate de căderea părului;
- prevenirea și terapia durerilor de cap.
Legumele coapte sunt recomandate pentru consumul regulat de către persoanele cu exces de greutate corporală, persoanele care suferă de diabet, care au suferit infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Este indicat pentru constipatie, tulburari cardiace, dureri la nivelul articulatiilor, hipertensiune arteriala si ateroscleroza.
Doza medicamentului depinde de natura problemei specifice de sănătate. Pentru uz extern, pe zonele afectate se aplică terci de ceapă și se păstrează timp de 10 până la 20 de minute. Pentru a preveni anemia și pentru a întări imunitatea, se recomandă utilizarea unui bec de mărime medie în fiecare zi. În perioada de reabilitare, după atacuri de cord și accident vascular cerebral – de două ori pe zi. Pentru a îmbunătăți funcționarea tractului gastrointestinal, ceapa coaptă este consumată pe stomacul gol.
Important!
Cursul minim de administrare a medicamentelor pe bază de plante este de cel puțin o săptămână. Un efect tangibil poate fi observat la numai 7-10 zile de la utilizarea produsului pe cale orală. Rezultatele pozitive ale utilizării externe a cepei vor fi observate mult mai devreme.
Utilizarea cepei coapte în medicina populară Medicina populară susține că ceapa coaptă este un leac pentru 100 de boli. Numo să ne dăm seama cum să folosim corect legumele extern și intern și ce ajută în mod specific.
Pentru furuncule
Contaminarea pielii, transpirația abundentă, obiceiurile proaste, imunitatea slăbită contribuie la faptul că o persoană poate dezvolta furuncule – inflamații purulente ale pielii cauzate de agentul cauzal al stafilococului. Ceapa coaptă este recunoscută ca un remediu excelent pentru combaterea furunculozei, care accelerează coacerea unui abces și permite conținutului acestuia să iasă mai repede.
1. Amestecați două părți de ceapă coptă și o parte de săpun de uz casnic ras.
2. Pasta rezultată se aplică pe zona afectată, se acoperă cu un șervețel și se fixează cu un ipsos.
3. După 3-4 ore, bandajul este schimbat.
De asemenea, in lupta impotriva abceselor, poti folosi jumatati sau felii de ceapa copta. Se recomandă aplicarea pe zonele bolnave. După câteva ore, părțile uzate ale cepei trebuie înlocuite cu altele noi.
Important!
Pentru tratament, este necesar să folosiți numai legume răcite, nu calde sau fierbinți.
Pentru bataturi
Ceapa coaptă nu este mai puțin eficientă împotriva calusurilor. Ajută la hidratarea pielii, scăpa de uscarea excesivă a pielii și „smulge” calusul. În acest caz, se utilizează după cum urmează:
1. Coaceți doi bulbi mici la cuptor timp de 20 de minute.
2. În continuare, o legumă se fierbe în apă timp de 3-4 minute.
3. Se macină a doua ceapă până la o stare omogenă.
4. Se fierbe calusul in supa fierbinte de ceapa timp de 35-40 de minute.
5. Pe calus se aplica mush din bulb, acoperit cu folie de polietilena si se imbraca ciorapi calduroase.
6. Păstrați compresa timp de 3-4 ore.
Dacă există calusuri prea vechi și uscate, procedura se repetă de 3-4 ori.
Pentru acnee
Acneea inflamată sau internă poate fi vindecată folosind pastă de ceapă sub formă de mască, care se aplică pe pielea feței curățată. Componentele legumelor coapte au efecte antiinflamatorii, antimicrobiene și antiseptice, astfel încât fac posibilă eliminarea rapidă a roșeanței, îndepărtarea formațiunilor pustuloase, calmează pielea și o readuce la culoarea naturală.
Este recomandat să aplicați în fiecare zi tern din ceapa tocată până scapi de cosuri.
Pentru diabet
Produsul descris este adesea folosit în tratamentul diabetului zaharat, deoarece are capacitatea de a reduce nivelul de glucoză din sânge și de a controla concentrația acestuia.
Important!
Efectul pozitiv al cepei coapte în diabet a fost dovedit nu numai de vindecătorii populari, ci și de medicina tradițională.
Leguma conține o substanță specială – gliconina, care este responsabilă pentru normalizarea nivelului de zahăr. Efectul este întărit de o altă componentă – alicina, care elimină nevoia de injecții frecvente de insulină.
Diabeticii ar trebui să mănânce regulat ceapă coptă, câte o ceapă mică în fiecare zi, indiferent de ora din zi.
Puteți prepara și o infuzie de legume prăjite:
1. Tăiați ceapa coptă și puneți-o într-un recipient de sticlă.
2. Terciul se toarnă cu apă fiartă, astfel încât lichidul să acopere complet amestecul.
3. Insista la frigider pentru o zi. Se bea infuzia cu 15 minute înainte de masă, 1/3 cană de trei ori pe zi, adăugând câteva picături de oțet de vin în băutură.
4. Tratamentul se efectuează timp de 21 de zile.
Contraindicații și posibile daune
În ciuda gamei uriașe de calități utile, ceapa în formă coaptă are contraindicații, care sunt legate în principal de utilizarea excesivă a acesteia.
Consumul necontrolat al produsului, în cantități mari, poate provoca:
- tulburări ale sistemului nervos, iritabilitate;
- durere de cap;
- aciditate crescută a stomacului;
- creșterea tensiunii arteriale;
- modificări ale dispoziției
În alte cazuri, cu respectarea strictă a dozelor și proporțiilor, ceapa nu este capabilă să dăuneze organismului uman.
Consumul regulat de ceapă coaptă va preveni dezvoltarea problemelor de sănătate, precum și va depăși cu succes multe afecțiuni existente. Produsul se caracterizează prin cea mai bogată compoziție biologică, care se păstrează complet după tratamentul termic. Un alt avantaj al legumelor este absența aproape completă a contraindicațiilor, datorită cărora poate fi folosită de copii, femei însărcinate și vârstnici.