O gustare românească de sezon este slănina fiartă cu usturoi și boia, numită și slănină opărită. Se prepară foarte ușor, acasă și se păstrează în frigider.
Se poate face din orice bucată de slănină, dar de preferat sunt acele bucăți care au și straturi de carne.
Ingrediente:
- 500 g slănină
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri de boia
- sare
- puțin cimbru (opțional)
- 1 frunza de dafin
- 10 boabe e piper
Mod de preparare:
- Fierbem slănina în apă cu puțină sare, frunza de dafin și boabele de piper pentru aproximativ 50 de minute, la foc mic.
- Când este fiartă, furculița trebuie să o pătrundă ușor.
- Timpul de fierbere poate să difere, în funcție de grosimea bucății de slănină și de cât de groase sunt straturile de carne.
- Între timp pregătim usturoiul pe care îl dăm prin răzătoarea mică.
- Când slănina este fiartă, o scurgem bine de apă și o frecăm cu usturoiul ras pe toată suprafața.
- Eu am pus și foarte puțin cimbru, dar este opțional.
- Apoi o acoperim cu pudră de boia. Este foarte important ca boiaua să fie de foarte bună calitate.
- Se poate folosi atât boia dulce cât și iute, sau un amestec între cele două, după gustul vostru.
- După ce slănina se răcește, se păstrează la frigider și se consumă în următoarele zile.
Pofta buna!