Oricât ar încerca psihologii să ne liniştească, singurătatea este o boală dureroasă,care nu poate fi tratată cu medicamente. Nu are respect faţă de vărstă, naţionalitate sau sex.
Se spune că secretul tratamentului cel mai eficient împotriva singurătăţii îşi are originea într-un proverb, respectiv Unde-s doi, puterea creşte! Dar nu este neaparată nevoie de căutarea asidua a unei perechi pentru a scăpa de sentimentul de solitudine. Vindecarea există în noi, totul este să ne mobilizam voinţa pentru a o scoate la suprafaţă.
O STARE NEPLĂCUTĂ
Sentimentul de solitudine nu intervine neaparat atunci când o persoană este singură – nu are iubit sau iubită, ori nu este înconjurată de foarte mulţi prieteni. Te poţi simţi singur şi în doi. Sau, dimpotrivă, plin de energie, de veselie şi de putere de muncă atunci când nu ţi-ai găsit încă jumătatea. Totul depinde de tipul de personalitate cu care ne-a înzestrat mama natură şi de cei şapte ani de acasă.
Pentru a întelege cât mai bine ce înseamnă, într-adevar, singurătatea, este necesar fie să treci prin această experienţă care, de multe ori, poate fi traumatizantă, fie să înveţi din greşelile şi experienţa altora – lucrul cel mai greu de realizat. Cel mai important lucru este recunoaşterea singurătăţii şi a faptului că este o stare neplăcută.
GÂNDURILE NEGATIVE SUNT PĂRINŢII SINGURĂTĂŢII
Sunt singur şi nu am nici o şansă de a nu mai fi singur este numai primul dintre gândurile negative cele mai frecvente din care deriva singurătatea. Urmează: Nu mai am acelaşi farmec ca în trecut, nu pot avea încredere în nimeni, nu ma pot confesa, cu sinceritate, nimănui, nu mă acceptă nimeni, este ceva în neregulă cu mine, şi altele. Dacă nu aveţi puterea de a opri aceste gânduri negative, în scurt timp vă veţi îmbolăavi şi veţi crede că singurătatea provine dintr-un defect al personalităţii dvs. Mai periculos este faptul că foarte mulţi se complac în singurătate, îngropindu-se în casă, mâncând tone de ciocolată sau consumând cantităţi remarcabile de alcool.
SENTIMENTUL DE SINGURĂTATE E UN SIMPTOM PENTRU ALTE NEVOI
Singurătatea nu se ataşează de om decât dacă acesta ţine foarte mult la ea. Un studiu sociologic realizat de americani dezvăluie că mai bine de un sfert din populaţia adultă a globului trece prin momentele neplăcute ale singurătăţii cel puţin o dată pe săptămână, în timp ce adolescenţii se confruntă cu acest sentiment aproape zilnic.
Deşi toate acestea nu sunt decât simple informaţii, ele ar trebui să dea de gândit, deoarece singurătatea este un semnal pe care trupul il emite pentru a atrage atenţia asupra faptului că există anumite nevoi care nu sunt satisfăcute cum trebuie. Prin însăşi natura lor, oamenii nu pot supravieţui singuri. Nu avem de-a face cu o boală incurabilă – singurătatea nu este deloc aşa ceva, dar pentru vindecare este nevoie de un efort susţinut din partea bolnavului.
EXISTĂ ŞI NEVOIA DE SINGURĂTATE
Există clipe când este important pentru tine să fii singur, să nu intri în interacţiune cu ceilalţi. Şi, în general, este bine pentru cei cu o viaţă trepidantă să-şi rezerve clipe de singurătate, în care să se mai adune. Trăim într-o risipire imensă şi ne îndreptăm spre un milion de direcţii. Există un milion de gânduri, de vorbe, de fapte şi e bine ca omul să se mai adune din când în când din risipirea aceasta, ca să poată efectua o analiză, să vadă ce mai poate fi eliminat sau acumulat.
Un asemenea demers nu se poate face în momentul în care eşti extrem de împrăştiat, de aceea singurătatea e necesară pentru introspecţie. Unii spun că singurătatea a devenit o boală ruşinoasă. Alţii afirmă că oamenii evită singurătatea deoarece te obligă să gândeşti. Adevarul este că, uneori, singurătatea îţi oferă timp pentru reflecţie. Totul este că acest timp să nu dureze o veşnicie.
TRAIUL DE UNUL SINGUR ARE BENEFICII
Specialiştii recomandă unele beneficii ale traiului de unul singur, menţionând că nu pledează pentru acest mod de viaţă în mod special, ci numai punctează aspecte pozitive ale unui fenomen privit mai mult negativ. Ei spun că unul dintre cele mai bune aspecte ale solitudinii este acela că nu ai pe cineva care să te monitorizeze 24 de ore din 24. Este vorba de libertatea de a avea timp şi spaţiu exclusiv numai pentru propria persoană, acest lucru fiind valabil pentru aceia care văd în orele de singurătate mai degrabă un cadou decât o povară. Ei au astfel posibilitatea nepreţuită de a-şi dezvolta o viaţă interioară şi de a-şi hrăni latura creativă. Uneori, a te distra în propria ta companie întrece cu mult întâlnirea cu cineva plictisitor sau enervant.
CÂTEVA GÂNDURI POZITIVE PENTRU COMBATEREA SINGURĂTĂŢII
- Şi ce dacă sunt singur (singură), în curând nu voi mai fi.
- Mă simt mai atrăgător (atrăgătoare) ca niciodată.
- Nu sunt singur (singură), ci doar petrec puţin timp cu mine însumi.
- Singurătatea este o stare trecătoare, prin care trece fiecare dintre noi.
- Nu trebuie să mă complac în singurătate, ci să o înving.
- Există milioane de oameni care chiar în această clipă se simt mai singuri decât mine.
PAŞI CATRE AUTOVINDECARE
Ieşiţi mai mult în oraş cu prietenii. Dacă nu consideraţi că aveţi prieteni, în adevaratul sens al cuvintului, atunci cu colegii de serviciu sau cu simpli amici. Vorbiţi cu ei mult, despre orice, încercând să fiţi cât mai deschişi, veseli şi sociabili.
Nu vă izolaţi şi nu vă înecaţi amarul în alcool. Nimeni nu se dă în vânt după cei care îşi plâng de milă sau stau într-un colţ la petrecerii. Medicamentul cel mai eficient împotriva singurătăţii este comunicarea, cu oricine, despre absolut orice.
Faceţi toate lucrurile acelea pe care doreaţi să le faceţi de mult, dar nu aţi avut curaj sau timp suficient pentru ele: luaţi-vă un câine, o pisică sau un papagal, mergeţi la film, citiţi şi, ce este mai important, fiţi sinceri cu propria persoană.
Interesaţi-vă mai mult de carieră. Veniţi cu idei noi, faceţi-vă remarcaţi de şefi. Serviciul poate oferi satisfacţii uluitoare, cu puţin efort.
Nu vă gândiţi că un prieten sau o prietenă intimă v-ar putea scăpa pentru totdeauna de sentimentul singurătăţii. Preţuiţi-vă prietenii pe care deja îi aveţi, fără a încerca cu disperare să îi transformaţi în iubiţi sau iubite.
Nu faceţi greseala de a vă grăbi să faceţi un iubit din fiecare om pe care îl cunoaşteţi – rezultatul poate fi dezastruos, deoarece o relaţie amoroasă de calitate are nevoie de timp.
Sursa: Cerasus