Sfaturi utile

Secretul ingrijirii puilor de gaina

 

 

 

 

Hrana puilor o constituie faina de cereale (grau, porumb) sau furajele speciale care se gasesc in comert. In primele saptamani d eviata este bine sa amestecati in faina si concentrat pentru pui („demaraj”), le ofera vitaminele si mineralele necesare unei cresteri sanatoase. In primele 48 de ore puii nu se hranesc, au suficiente resurse din ou, insa dupa aceasta perioada trebuie neaparat invatati sa manace. Aceasta se face relativ usor: insirati puii pe un ziar, preferabil ceva de culoare cat mai inchisa, pentru a contrasta faina. Presarati faina de sus inaintea puilor sau bateti usor cu degetul in ziar ( asa cum ar ciocani closca). Instictele lor ii determina sa inceapa sa manance. Puteti amesteca faina si cu putina apa, ca sa iasa o pasta groasa, insa atentie ca aceasta se acreste destul de repede daca e lasata la caldura. In faina mai puteti amesteca si galbenus de ou fiert tare, pentru un plus de energie. Verdeturile si fructele, branza de vaci pot fi si ele introduse treptat puilor. Gainile nu au dinti, insa au alt ajutor pentru a putea macina bine alimentele, nisipul. De aceea din momentul in care incepeti sa diversificati hrana, trebuie sa le furnizati si nisip, asta daca deja nu au iesit in curte sa si-l procure singuri. Astfel intr-un bol puneti niste nisip pentru pasari, care se gaseste in orice pet-shop. Curiozitatea si instinctele naturale ii vor determina sa il manance. Imagine similară

Pentru a-i invata sa bea apa e suficient sa ii aplecati prima oara asupra recipientul cu apa si sa ia o inghititura, pe viitor vor stii ce se afla acolo si ce trebuie facut.

Sanatatea puilor in primele zile de viata poate fi pusa in pericol usor, daca hrana si conditiile d emediu nu sunt cele mai bune. In plus exista o serie de boli care ii pot afecta. Unele furaje pentru pui contin si antibiotice sau substante medicamentoase care le intaresc imunitatea si ii protejeaza de boli. Cocidioza, bursita infectioasa sunt boli care afecteaza puii de gaina si pot rapune intreaga populatie. Din fericire exista vaccin sau substante solubile in apa de baut care impiedica contractarea acestor boli. Medicul veterinar va va recomanda exact produsul si doza optima pentru a preveni astfel de boli. Din a 2-a – a 3-a saptamana de viata este bine sa incepeti aceste tratamente.
Imagine similară
Un alt aspect la care trebuie avut grija la puisorii mici este intarirea excrementelor la nivelul orificiului anal cu blocarea acestuia. Verificati fiecare pui, iar in cazul in care descoperiti aceasta problema luati un prosop umed, caldut, si umeziti excremetele, apoi incercati sa le indepartati. Astfel ii salvati viata. Atentie insa sa nu confundati aceasta chestiune cu cordonul ombilical, pe care unii pui  de o zi inca il mai poseda si care apare ca un firicel negru la nivelul fundului. In mod clar nu trageti de el ci asteptati sa cada singur.

O atentie deosebita trebuie acordata manipularii puilor. Nu le place si nici nu este sanatos sa va jucati cu ei, sa ii tot luati in mana sau brusca. Educati-va copiii sa ii atinga cat mai putin, sa nu ii tranteasca. Multi puisori mor din aceasta cauza. Cand luati un pui plasati o mana sub piept si picioare, iar cealalta deasupra lui.

Ingrijirea puilor nu este o misiune dificila, avand in evidenta cat de fragili par. E chiar placut sa fii pe post de „closca”, insa trebuie tinut cont de aspectele prezentate mai sus.

 

Imagini pentru cresterea puilor de gaina in gospodarie

Sursa: Zooland.ro




Categorii