Cine spune ca postul este saracacios, limitativ si repetitiv, inseamna ca nu are nici un pic de imaginatie!!! Sunt atatea posibilitati de combinatii, ca poti face cate o mancare pe zi, fara sa te repeti, chiar si intr-un post atat de lung, cum este cel al Pastelui.
Ingrediente:
cateva legaturi de stevie proaspata,
1 cana orez,
2 morcovi,
2 cepe mari,
3 catei de usturoi,
3 lg bulion,
1 legatura marar.
Mod de preparare:
Am pus ceapa, tocata marunt la calit in ulei incins. Am adaugat peste cateva minute si morcovul ras marunt, apoi si orezul. Am pus cate putinica apa, doar atunci cand orezul o consuma pe cea dinainte. Cand orezul a fost gata, am tocat o legatura de marar si am adaugat-o in compozitie, pe care mai apoi am lasat-o sa se raceasca. Tot acum am pus si usturoiul pisat bine. Pana s-a racit orezul, am spalat bine frunzele de stevie si le-am taiat cozile. Am pus o craticioara cu apa pe foc si cand aceasta a fiert, am scufundat 2 minute foile de stevie in ea. Le-am scos, le-am scurs bine si m-am apucat de umplut. Pentru ca stevia abia a iesit, frunzele ei sunt inguste, dar am pus cate doua, una langa alta (coada la cap) si le-am umplut mai usor. Oricum iti trebuie ceva rabdare, pana dai gata invartitul de sarmale asa mici!!!
Pentru ca orezul era facut, iar frunza de stevie oparita, am pus sarmalutele un pic la cuptor, intr-o tava unsa cu putin ulei, iar peste ele am turnat cele trei lg de bulion subtiate cu un paharel mic de apa. La cuptor nu au stat mai mult de 20-25 minute.
Observatii: Puneti frunzele cu nervurile in sus, sa ramana pe interiorul sarmalutei. Daca stevia nu este asa tanara, taiati nervura inainte sa opariti frunzele.
Sunt excelente, se stie!!! Usoare si gustoase!
Observatii: Daca va vine pofta de sarmalute din astea, cand nu este post, o lingura de smantana sau de iaurt deasupra este binevenita.
Reteta 2
Minunate, se topesc in gura, sarmalele de post se pot face in diferite feluri, cu ce compozitie va trece prin cap si imbracate in foi de varza, stevie, loboda sau altele.
Ingrediente:
1 kg ciuperci
5 legaturi de stevie
2 cepe uscate
1 morcov
2 fire ceapa verde
cozile de la 1 legatura ceapa verde
1 legatura marar
1 legatura patrunjel
2 cescute orez
piper
foi de dafin
cimbru
1 l bors
pasta de rosii
ulei de masline
condimente pentru sarmale
curry
boia
Mod de preparare:
Spalam orezul si-l scurgem. Tocam ciupercile si ceapa si dam morcovul prin razatoarea mica. Calim ceapa alba dupa care adaugam morcovul si la sfarsit orezul. Adaugam 1 lgt boia si una de curry, 1/2 din ceapa verde, bulion si jumatate din verdeata. Separat calim o parte din ciuperci si le acoperim. Adaugam si restul de ciuperci si lasam sa scada zeama. Spre sfarsit adaugam restul de verdeata, piper, condimente si ceapa verde. Amestecam ciupercile cu orezul si potrivim de sare. Frunzele de stevie se oparesc foarte rapid cu bors, se tin foarte putin pentru ca sunt fragede, doar cat sa-si schimbe culoarea. Se aseaza 2 lingurite din umplutura la varful frunzei si se ruleaza spre partea lata si apoi se introduce frunza cu ajutorul degetelor la ambele parti. Asezam frunze taiate pe fundul oalei de pamant, sarmale, cimbru, condimente, foi de dafin, si deasupra foi intregi. Adaugam apa fierbinte in care am dizolvat bulion si vegeta, Spre sfarsit adaugam marar si putin bors. Nu se tin foarte mult la cuptor ca sa nu se faca praf.
Pofta buna!
Sursa: vulpea cofetar, susu