Care sunt cauzele principale ale durerilor de dinți?
Cauzele care stau la baza durerilor de dinți sunt dintre cele mai variate. Cele mai comune, cu care cei mai mulți pacienți se confruntă sunt:
- carii dentare
- sensibilitate dentară
- abcese
- retracție gingivală
- gingivite
- parodontita
- parodontoza
- fisuri la nivelul smalțului dentar
- fracturi de dinți sau de maxilare
- bruxismul
- efort fizic îndelungat
- infecții ale sinusurilor.
Fără a intra în prea multe detalii, fiecare dintre aceste afecțiuni dentare poate duce la episoade sau momente de durere, care pot dispărea o dată ce sursa este înlăturată. Pentru a vedea clar care este natura problemei și ce măsuri sau tratamente sunt recomandate, apelați doar la medici stomatologi.
Leacuri pentru durerea de dinți și de ce să NU apelezi la ele
În cazul în care v-a apucat subit o durere de măsea cariată și este noapte și nu aveți nicio farmacie sau un centru de urgențe prin apropiere, puteți apela de nevoie și la câteva leacuri. Însă nu uitați că atât medicamentele, cât și diversele uleiuri, tincturi sau produse pe care le puteți folosi pentru a estompa durerea sunt doar soluții temporare.
Dacă dispuneți de o trusă de medicamente de urgență, pentru a calma durerile dentare sunt recomandate medicamentele pe bază de lidocaină, benzocaină, ibuprofen sau paracetamol.
Recomandare: Luați aceste medicamente doar la recomandarea medicului, nu luați pastile care vă pot cauza pe alte paliere ale sănătății.
Pe Internet sunt foarte multe leacuri băbești împotriva durerilor de dinți, dar NU le recomandăm. Care sunt acestea și de ce nu sunt opțiunea cea mai bună, descoperă în continuare.
1. Ulei de cuișoare
Acesta era medicamentul de calmare pentru durerile de dinți pe care îl foloseau dentiștii până prin secolul al XIX- lea. Uleiul are proprietăți anestezice și antibacteriene care pot să amelioreze situația. Pentru a-și face efectul el trebuie să fie pus direct peste dintele cu probleme. Aceleași efecte au și câteva cuișoare pe care le puteți mesteca pe partea nedureroasă.
Dezavantajul este că uleiul de cuișoare afectează atât smalțul dentar cât și gingia. Pe moment poate apărea o senzație de calmare, dar aceasta este că gingia este amorțită și pentru că este un dezinfectant local. În plus, ingerând o cantitate mare de ulei de cuișoare afectați stomacul.
2. Un cățel de usturoi
Usturoiul conține și el o serie de substanțe care acționează ca anestezic, antiinflamator și calmant. Ca sfat de medicină naturistă se spune că dacă luați un cățel de usturoi și frecați cu el dintele, posibil ca timp durerea să vă lase și să vă puteți liniști pentru o perioadă foarte scurtă.
Aceasta pentru că usturoiul este un fel de antibiotic local slab. Adevărul e că efectul de scurtă durată doar maschează problema.
3. Lămâie
O linguriță de zeamă de lămâie poate curăța și ameliora durerile de dinți. Ea este doar o importantă sursă de vitamina C, esențială pentru menținerea sistemului imunitar. Foarte multe persoane o folosesc pentru curățarea danturii. Adevărul e că lămâia este acidă și odată cu stratul de tartru este afectat și smalțul.
În același timp, din cauza aceleiași acidități, inclusiv gingia este afectată când cantitatea de zeamă de lămâie e mare și nu este îndepărtată prin salivare.
4. Sarea
O altă modalitate recomandată ca leac băbesc pentru a curăța și calma o zonă dentară dureroasă este clătirea gurii cu un amestec de apă călduță și sare. Formula este de un pahar de apa cu o linguriță de sare. In unele sfaturi veți găsi că pentru a menține rezultatele, acțiunea trebuie repetată la un interval de câteva ore.
De ce este contraindicată sarea pentru dureri de dinți? Sarea este abrazivă și zgârie smalțul. În plus, efectul calmant și antimicrobian vag durează foarte puțin pentru că saliva topește și îndepărtează sarea. În plus, ingerați o cantitate mare de sare ce poate conduce la alte dereglări ale organismului.
5. Oregano
Sfatul de remediu naturist pentru dinți care îl găsești:
Efect de ameliorare a dureri poate avea și o infuzie de oregano. Soluția este obținută prin punerea unei lingurițe sau crenguțe de oregano pentru 5 minute în apă clocotită. Apoi, după ce lichidul se răcește se face gargară și se clătește gura cu el.
Efectul? E aparent și de foarte scurtă durată, cauza rămânând. În plus, dacă și ingerați ceaiul, o cantitate mare are efecte adverse. Oregano in exces poate provoca greață și vărsături.
6. Gheață
Remediul naturist recomandă să pui câteva cuburi de gheață sau chiar o compresă specială cu gheață pe zona cu durere.
De ce să nu pui gheață pe dinți? Adevărul e că uneori nu funcționează. Dacă durerile tale sunt declanșate de rece, gheața nu numai că nu te ajută, dar amplifică senzațiile acute.
7. Ulei de arbore de ceai
Dacă gingia este cea care te doare cel mai tare, medicina naturistă sugerează să folosești ulei de arbore de ceai pentru a reduce din senzația neplăcută. Conține camfor și acesta ar putea calma durerea gingiilor.
Pe de altă parte, uleiul de arbore de ceai nu este recomandat pentru administrare orală pentru că are efecte adverse și, inclusiv pentru uz extern, este recomandată utilizarea cu precauție.
8. Mentă
Pentru că produce o senzație de răcoare și de calmarea zonei inflamate, menta, sub formă de pulbere, ceai sau chiar un pliculeț folosit pentru ceai, călduț sau băgat la congelator, poate fi un leac temporar pentru durerile de dinți.
Precauții: Intrucât efectul este de foarte scurtă durată, ai fi tentat să repeți. Ceaiul de mentă în exces, ca efect advers, poate conduce la tulburări digestive. Cauza durerilor de dinți va rămână și va continua să te șicaneze până vei decide să mergi la doctor.
9. Ulei de muștar
Sfatul băbesc pentru măsele și dinți:
Pentru a-și produce efectele calmante el trebuie să fie folosit drept pastă de dinți. Soluția vindecătoare constă în amestecarea a 2-3 picături de astfel de astfel de ulei cu câteva picături de zeamă de lămâie și spălarea dinților cu acest amestec de câteva ori.
Precauții și potențiale efecte adverse:
Planta poate produce iritații și inflamații locale, așadar durerea se poate extinde spre gingie. Mai mult chiar, este contraindicată administrarea pentru bebeluși. Așadar dacă plânge copilul de dureri de dinți nu masați gingia cu ulei de muștar.