Aceasta este una dintre cele mai ușoare și mai rapide prăjituri cu blaturi pufoase si crema aromata. Blatul este aerat, super moale si pufos, iar când este combinat cu orice gem, devine și mai delicios!
Ingrediente:
- 5 ouă
- 120 g zahăr
- 150 g făină
- 30 g ulei
- vanilie (1 plic zahăr vanilat sau 1 linguriță extract)
- coajă rasă de lămâie
- sare
- 400 g gem (de caise)
- sirop de caise/miere – 4 linguri.
- fulgi de cocos – 20 g
Mod de preparare:
În primul rând se pune cuptorul la încins la 170 C. Se separă ouăle. Se bat bine albușurile cu un praf de sare.
Când spuma este tare se adaugă zahărul și se bate în continuare până ce se obține o spumă densă și lucioasă.
Se adaugă treptat gălbenușurile, zăharul vanilat, sarea și coaja rasă de lămâie. Se mixează scurt și se adaugă în final uleiul. Se mai mixează câteva secunde la viteză medie și gata.
După aceea se adaugă făina cernută (toată deodată) și se amestecă delicat cu o paletă de jos în sus, până se incorporează. Se toarnă compoziția intr-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se netezește cu spatula.
Se dă tava cu blatul la cuptorul preîncins la 170 C (caldură sus + jos+ventilație) respectiv treapta medie la cuptoarele cu gaz. Prăjitura se coace cca. 15-18 minute. Puteți face testul cu scobitoarea.
Blatul pufos se răstoarnă imediat pe un grilaj de bucătărie și se lasă la răcorit și aerisit. După răcirea completă se taie cu ușurință în trei foi.
Se alege un platou potrivit (sau tavă) și se așează pe ea prima foaie. Se păstrează 2 linguri de gem pentru suprafață iar restul se împarte în doua. prima foaie se unge cu 1/2 din gem, se acoperă cu foaia din mijloc, se unge și ea cu gem și se acoperă cu capacul.
Se unge și capacul prăjiturii cu ultimele 2 linguri de gem (puse deoparte). Acest strat subțire de gem va consittui „fundația! glazurii. Este bine dacă lăsăm prăjitura să se zvânte 1-2 ore la temperatura camerei astfel încât gemul să se usuce un pic.
Decorați partea de sus cu fulgi de cocos sau nuci mărunțite.
Pofta buna!