Desert

Prajitura Furnicuta – Napolitane umplute cu crema de vanilie

 

 

 

 

Reteta copilariei mele, crocanta si cremoasa in acelasi timp:

 

Ingrediente:

Pentru primul blat:

2 linguri faina

3 linguri nuca macinata

4 oua

4 linguri de zahar

un varf cutit sare

Pentru al doilea blat:

3 linguri faina

5 oua

3 linguri mac

un varf cutit sare

5 linguri de zahar

Pentru crema:

esenta de vanilie

250 gr unt

9 galbenusuri

coaja rasa de portocala

10 linguri zahar

5 linguri apa

Alte ingrediente:

2 foi napolitana 20/28

 

Mod de preparare:

Blat 1:

Separa albusurile de galbenusuri. Bate spuma albusurile cu un praf de sare. Adauga apoi, treptat zaharul si mixeaza pana la diluarea completa a cristalelor de zahar. Trebuie sa obtii o compozitie ferma care la atingere formeaza tepi.

Adauga faina cernuta si nuca si omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus, cu o lingura. Pui hartie de copt in tava si distribui lingura cu lingura compozitia, apoi nivelezi. Dai tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu, si lasi pana ce blatul prinde o culoare usor aurie.

Blat 2:

Separa albusurile de galbenusuri. Bate spuma albusurile cu un praf de sare. Adauga apoi, treptat zaharul si mixeaza pana la diluarea completa a cristalelor de zahar. Trebuie sa obtii o compozitie ferma care la atingere formeaza tepi.

Adauga faina cernuta si macul, si omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus. Pui hartie de copt in tava si distribui lingura cu lingura compozitia apoi nivelezi. Dai tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu, si lasi pana ce blatul prinde o culoare usor aurie.

Crema:

Untul lasat la temperatura camerei il mixezi spuma. Galbenusurile impreuna cu zaharul si apa le amesteci intr-un vas cu fund dublu. Pui vasul pe foc si lasi la foc mic, amestecand continuu, pana ce compozitia capata consistenta unei budinci/a unei smantani. Lasi sa se raceasca complet si adaugi esenta de vanilie si coaja rasa de portocala. Iei din compozitie si adaugi lingura cu lingura peste unt, mixand la treapta 1.

Asamblare:

Asezi pe tava o foaie de napolitana peste care intinzi 1/3 din crema. Urmeaza blatul cu mac pe care-l pui cu partea superioara peste foaia de napolitana cu crema (il rastorni), si desprinzi usor hartia de copt. Intinzi peste blatul cu mac 1/3 din crema apoi asezi blatul cu nuca in acelasi mod.

Desprinzi hartia de copt, intinzi restul de crema si asezi cea de-a doua foaie de napolitana. Daca e cazul taie cu un cutit marginile de blat care depasesc dimensiunea foii de napolitana. Pune o greutate deasupra, sa se lipeasca crema de foi.

Portioneaza cu un cutit subtire, bine ascutit. Se taie foarte frumos.

 

Pofta buna!




Categorii