Desert

Prajitura „Excelent”

 

 

Prajitura Excelent

 

Prajitura excelent – una dintre cele mai bune prajituri cu cocos si unul dintre deserturile mele preferate de la cofetarie. Am gasit reteta de prajitura excelent in caietul cu retete al mamei si am refacut-o.

Nu stiu daca este reteta originala de cofetarie, dar pot spune ca iese o prajitura exceptionala, un deliciu. Are un blat cu nuca de cocos, unul cu ciocolata, crema fina si delicioasa cu ciocolata si ultimul strat de frisca.

 

Ingrediente:

– Blatul cu ciocolata:

4 albusuri;

6 linguri zahar;

4 linguri faina;

75 g ciocolata topita;

1/2 plic praf de copt.

Blatul cu nuca de cocos:

4 albusuri;

6 linguri zahar;

75 g nuca de cocos;

1 lingura faina;

1/2 plic praf de copt.

Crema:

8 galbenusuri;

200 g zahar;

200 g ciocolata;

250 g unt sau margarina;

300 ml frisca bătută cu 250 gr.mascarpone.

In plus:

400 ml smantana lichida sau frisca ;

250 gr.mascarpone; 50 g zahar pudra.

Decor:

cacao;

ciocolata răzuiți;

nuca de cocos si cafea

Mod de preparare:

Pentru blatul cu ciocolata, mixeaza spuma albusurile cu zaharul pana cand se formeaza o bezea tare.

Incorporeaza ciocolata topita si in final faina amaestecata in prealabil cu praful de copt.

Toarna compozitia obtinuta intr-o tava cu dimensiunea de 25 x 30 cm tapetata cu hartie de copt.

Introdu tava la cuptorul preincalzit la 180 C timp de cca 12 – 15 minute.

La fel se prepara si se coace si blatul cu nuca de cocos.

Pentru a pregati crema, mixeaza galbenusurile cu zaharul si pune intr-o craticioara.

Pune vasul la bain-marie si gateste timp de aproximativ 15 minute, amestecand ocazional.

Adauga ciocolata si imediat dupa ce se topeste ia de pe foc si lasa sa se raceasca.

Cand crema se raceste, incorporeaza untul putin cate putin.

Distribuie uniform jumatate din crema peste blatul cu nuca de cocos.

Aseaza blatul cu ciocolata si distribuie restul de crema.

Prajitura se tine la frigider, pentru cateva ore sau chiar peste noapte.

In ziua urmatoare, mixeaza smantana lichida cu zaharul pudra pana cand vei obtine o frisca tare.

Intinde uniform frisca si decoreaza prajitura cu cacao sau cafea macinata.

 

Pofta buna!

 

Sursa: Bucatarul Priceput




Categorii