Ingrediente:
pentru un tort de 24 x 24 cm
- făină de grâu semi-grunjoasă – 3 căni;
- unt rece – 250 g;
- zahăr granulat – 3 linguri;
- Gălbenușuri de ou – 4 bucăți;
- Praf de copt – 2 lingurițe nivele;
- Zahăr vanilat – 1 pachet (16 g).
Glazura:
- Albușuri – 4 bucăți;
- zahăr pudră – 1 cană;
- Jeleu de lămâie – 2 pachete (38 g fiecare).
Alte:
- prune – 500 g;
- Griș – 2 linguri;
- Capsuni sau alt jeleu – 2 pachete (38 g fiecare);
- Zahăr pudră – pentru stropire.
Mod de preparare:
- Se toarnă într-un bol făina amestecată cu praful de copt. Se presară cu ambele zaharuri. Adăugați gălbenușurile de ou și untul rece tăiat cubulețe.
- Framantam rapid ingredientele pentru a inmuia cat mai putin untul. Dacă frământați prea mult, untul se încălzește și aluatul devine lipicios.
- Pune jumatate din aluat intr-o punga si lasa-l sa se inghete.
- Tapetați fundul formei de tort cu hârtie de copt și apoi acoperiți cu cealaltă jumătate de aluat.
- Înțepăți stratul cu o furculiță și puneți la frigider.
- Între timp, sâmburele prunele și le tăiem cubulețe. Adaugă la ele gris și jeleu de căpșuni. Pune-o deoparte.
- Bate albusurile spuma pana se taie. Adăugați treptat zahăr. La final, amestecați jeleul de lămâie.
- Puneți prunele și zăpada pe foaia răcită. Se rade deasupra aluatul de la congelator.
- Coacem aproximativ 50 de minute in cuptorul preincalzit la 180°C.
Pofta buna!