Credinta Sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou

Postul Craciunului. Ce nu ai voie sa faci in aceasta perioada pentru ca Sarbatoarea Cracinului sa te gaseasca in tihna si belsug!

 

 

Postul Craciunului. Ce nu ai voie sa faci in aceasta perioada pentru ca Sarbatoarea Cracinului sa te gaseasca in tihna si belsug!

 

 

Următorul post ortodox este și ultimul din acest an calendaristic. Potrivit calendarului ortodox, Postul Nașterii Domnului (Postul Crăciunului) va începe anul acesta pe 14 noiembrie și se închieie în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie.

Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de către toți credincioșii este ținut cu strictețe de credincioși în întreaga lume. Prin intermediul acestui post Dumnezeu dă putința curățării trupești și sufletești.

Parintele Arsenie Boca spunea sa postim in primul rand pentru ca si Iisus a postit si este pilda de viata pentru noi.

Dar noi trebuie sa postim si pentru infranarea trupului, pentru sustinerea mintii spre Dumnezeu si pentru apropie­rea de Duhul Sfant, Care ne sfinteste si ne descopera calea spre mantuire.

Postul reprezinta:

– ucigasul pacatelor

– vremea pocaintei,

– vremea marturisirii pacatelor,

– vremea iertarii,

– vremea insanatosirii de boli,

– vremea infranarii poftelor.

In acest post se obisnuieste ca toti credinciosii sa posteasca de carne, branza si oua, in timp ce lunea miercurea si vinerea se consuma mancare fara ulei si fara vin. In zilele de marti si joi se face dezlegare la untdelemn si vin. Mai mult, sambetele si duminicile, pana pe 20 decembrie inclusiv se dezleaga de untdelemn, peste si vin.

In ziua de Ajun se mananca abia seara si doar: grau fiert indulcit cu miere, covrig, turte din faina si poame deoarece cu seminte a ajunat si Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilor, care au prevestit si asteptat Nasterea Mantuitorului. De Craciun, indiferent de ziua in care cade se mananca de dulce.

Se mananca untdelemn si se face dezlegare la vin in datele de: 16, 22, 23, 24, 25 si 30 noiembrie, dar si pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 si 20 Decembrie, daca aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece in aceste zile Biserica praznuieste Sfintii mai importanti.

Se face dezlegarea la peste pe cand Biserica Ortodoxa praznuieste Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent daca aceasta sarbatoare va cadea miercurea sau vinerea.

De asemenea, credinciosii pot manca peste in zilele de luni, miercuri si vineri ale acestui post, doar daca in aceste zile cade hranul bisericii din enoria noastra.

Nu in ultimul rand, se face dezlegare la peste in zilele cu sfinti insemnati, dar si in zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30 Noiembrie si 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie daca zilele acestea cad Marti sau Joi. Cu atat mai mult, cand Martea sau Joia se intampla hramul bisericii.

 

 POSTUL CRACIUNULUI:

 

NU ASEZATI FARFURIILE PENTRU MANCARE LA INTAMPLARE!

Daca puneti farfuriile si tacamurile pe masa in mod aleatoriu, acest lucru poate aduce necazuri in gospodarie. Masa se aseaza cu fata spre rasarit, fie ca este vorba de pranz sau cina.

NU PUNE FATA DE MASA COLORATA

Este indicat sa folosesti o fata de masa alba, la fel si tacamurile si farfuriile deoarece albul este simbolul puritatii, al postului. Albul inseamna cumpatare si curatire sufleteasca.

NU IMPRUMUTA PE NIMENI CU NIMIC

Aceasta credinta populara este valabila in special in zonele de munte. Nu e bina sa dai obiecte cu imprumut in prima zi de Post si asta pentru ca lupii vor da tarcoale casei tale. De asemenea, cel ce imprumuta pe cineva cu bani de Lasata Secului nu va avea parte de ei de sarbatori.

NU ESTE BINE SA CONSUMI CARNE DE PORC

Nu consuma carne de porc de Lasata Secului. Este bine sa consumi oua de puica si ciorba de peste in aceasta zi importanta.

NU SERVI MANCAREA NESARATA

Putina sare sau deloc in preparatele de peste zi te transforma intr-o persoana zgarcita si fara noroc in anul ce vine, cred batranii de la sate.

 

  Alimente care atrag sporul in familie

La masa festiva se consuma anumite alimente care atrag sporul: la aperitiv se consuma oua de puica, pentru a evita cheltuielile neprevazute, stiut fiind faptul ca, adesea, gaina racaie si imprastie chiar si boabele.

Ciorba de peste este binevenita pentru ca in timpul postului sa fim sprinteni precum pestii si sa inotam tot timpul, fara sa „alunecam” in necazuri. La desert, se servesc placinte cu fructe si cu legume, dar mai ales cu struguri sau cu stafide, care simbolizeaza sporul si vigoarea spirituala.

 Obiceiuri pentru alungarea spiritelor rele

De Lasatul secului gospodinele spala toate vasele in care au pregatit bucatele pentru masa sarbatoreasca, apoi le asaza pe masa cu gura in jos in noaptea ce deschide Postul crestin. Exista credinta ca in acest fel, spiritele rele nu se vor ascunde acolo si nu-i va ispiti pe crestinii din acea casa sa renunte la post.

In ziua sarbatorii, o alta traditie se refera la o interdictie referitoare la treburile casnice ale femeilor : nu se spala, nu se tese, nu se face curatenie, pentru ca bolile si paguba sa nu intre in acea gospodarie.

In familiile numeroase cu multi copii, parintii postesc pentru a-i proteja pe urmasii lor de boli si de accidente neasteptate.

 

Sursa

 Sursa 




Categorii