Remedii naturiste

Porumbarul, de sute de ani, leac pentru zeci de afecțiuni interne și externe!

 

 

 

Porumbarul este un un arbust inalt de 1–3 m, foarte raspandit atat in zonele de ses, cat si la altitudinea de 1600 m, fiind o planta rezistenta la temperaturi scazute. Are ramuri spinoase, cu flori albe si cu fructe sferice de culoare neagra-vinetie.

De sute de ani, in special in mediul rural, planta care are diferite denumiri, porumbel, mataciune, este leac pentru zeci de afectiuni interne si externe.

Fructele de porumbar fiind foarte rezistente la frig, pot fi culese si in timpul iernii. Bogate in zaharuri, in acizi organici, flavonoizi, taninuri, vitamina C, cat si in saruri de calciu, de magneziu şi de potasiu, acestea au proprietati diuretice, astringente, antidiareice, depurative, laxative, sedative si antiseptice fiind foarte utile in curele de slabire.

Este des folosit in convalescente gripale, boli pulmonare, tusa convulsiva, debilitate psiho-fizica, anorexie, inapetenta, cat si pentru intarirea sistemului imunitar.

In afectiunile pulmonare este utilizat siropul de porumbar.Imagini pentru самая первая ягода"

Se fierb 10 linguri de fructe intr-un litru de apa timp de 15-20 de minute, se strecoara si in lichidul ramas iar dupa ce s-a racit, se adauga miere si se amesteca bine, adaugandu-se la final putina miere pana capata o consistenta apropiata de a smantanei. Se depoziteaza in borcane, pe care la inveliti in ceva de culoare inchisa. Se consuma cate 3 lingurite pe zi in cure de cate o luna .

Tinctura de porumbare se prepara din 250 gr de fructe, 50 de grame de propolis ras care se pun la macerat 14 zile intrun vas acoperit. Dupa perioada de macerare se strecoara si se administreaza cate o lingurita de 3 ori pe zi. Se pastreaza in sticle de culoare inchisa la rece.

Infuzia din flori

O lingurita de flori se pun in 250 de ml de apa clocotita. Ceaiul se lasa la infuzat zece minute si apoi se strecoara.

Se consuma cate 2-3 cani de ceai pe zi. Infuzia din flori este indicata in afectiuni renale, cardiace, hepato-biliare, constipatie si in probleme digestive.

Infuzia din frunze…

Se prepara din 2 linguri cu frunze uscate care se infuzeaza in 500 de ml de apa fiarta timp de 10 minute. Dupa ce se mai raceste, ceaiul se strecoara. Prima ceasca se bea dimineata, iar restul, dupa masa de pranz. Infuzia are proprietati laxative si combate constipatia ; tratamentul trebuie urmat 21 de zile. 

Infuzia din radacini

Trei linguri de radacina de porumbar se maruntesc, se fierb in 250 de ml de apa, timp de 10 minute, apoi se strecoara.

Se consuma cate doua cani pe zi in afectiuni ale inimii, in enterite sau diaree.

Proprietatile fitoterapeutice ale porumbarului se amplifica dupa ce a dat primul inghet, atunci este optim sa fie culese.

Evitati sa depasiti doza de maxim 300 de grame pe zi intrucat fructele de porumbar devin toxice in cantitati mai mari.

Imagini pentru самая первая ягода"

Sursa: Secretele.com




Categorii