Sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou

Plante decorative de Crăciun periculoase pentru animale

 

 

 

 

Plante decorative de Craciun – cat de periculoase sunt pentru animalele de companie?

De Sarbatorile de iarna, casele tuturor se imbraca in luminite,pisica craciunita beteala si multa voie buna. Din decorul de Craciun nu pot sa lipseasca plantele ornamentale specifice acestei perioade, care adauga putina viata ambientului. Insa in spatele frumusetii lor se ascunde o cantitate (mai mica sau mai mare) de pericol pentru animalele de companie. Haideti sa vedem cum stau plantele de Craciun la capitolul toxicitate si cat de periculoase sunt cu adevarat pentru companionii nostri blanosi.

Cainii sunt prin definitie animale omnivore, care simt uneori nevoia sa infulece si ceva vegetale. Pisicile sunt carnivore convinse, dar din cand in cand consuma iarba sau portiuni de plante pentru a incuraja eliminarea ghemotoacelor de par din stomac. Chiar daca plantele decorative specifice sezonului hibernal nu sunt foarte apetisante nici macar pentru cel mai pofticios erbivor, unii caini si pisici se decid sa le guste. Inainte de a va impacienta sau, dimpotriva, a ignora actiunea, e bine sa stiti cateva lucruri despre toxicitatea acestor plante.

Craciunita sau Poinsettia

De Craciun, nu pot lipsi din casele noastre … Craciunitele.  Simpaticele flori au o reputatie proasta printre iubitorii de animale care s-au preocupat putin  de acest subiect: orice top al toxicitatii plantelor decorative am citi, Poinsettia se afla in capul listei. Nemeritat, spunem noi, intrucat Craciunita  este cea mai putin otravitoare dintre toate plantele de sezon.  Desi multi stapani suna la cabinetele veterinare afirmand ca animalele lor de companie au mancat una-doua frunze de Poinsettia, nu s-a raportat niciodata vreun caz de imbolnavire grava cauzata de aceasta planta.

Seva Craciunitei este foarte iritanta pentru tesuturile orale ale animalelor de companie, motiv pentru care niciun caine sau pisica nu vor consuma cantitati mari din aceasta planta. Daca totusi sunt inghitite frunzele ei, animalele vor prezenta greturi si varsaturi, dureri de burta si o stare de apatie. Iar acestea sunt cele mai grave simptome pe care le poate prezenta animalul, evident in cazul ingerarii unei cantitati mari de Poinsettia.

Vascul

Vascul e bun pentru pecetluirea dragostei la miez de noapte, dar face rau animalelor care se apropie prea mult de el. Atat frunzele cat si fructele, crude sau uscate, contine o serie de toxine puternice care pot pune viata animalelor in pericol. Consumat in cantitati minime, vascul nu are puterea sa faca prea mult rau. In caz de exces, cainii si pisicile vor prezenta greturi, varsaturi, dureri abdominale, hipersalivatie, o scadere accentuata a presiunii arteriale, alterarea respiratiei si chiar halucinatii. Decesul nu este exclus, insa nu a fost raportat niciodata vreun caz de deces  cauzat de consumul de vasc, probabil pentru ca niciun animal nu a reusit sa consume o cantitate atat de mare.

Cactusul  de Craciun (Schlumbergera)

Denumit prin unele locuri si Craciunita sau Craciunel, este un cactus care infloreste atunci cand durata zilei este scurta, adica exact in perioada Sarbatorilor de iarna. De aceea, in aceste zile are cea mai mare cautare.

Craciunelul este mai putin toxic si decat Poinsettia. Frunzele sale au gust rau si e putin probabil ca vreun animal sa le inghita. Daca totusi se intampla asta, animalul se va confrunta  cel mult  cu greturi si varsaturi usoare si poate un mic disconfort digestiv provocat de frunzele aspre ale cactusului.

Ilicele sau stejarul vesnic verde

plante craciun

Aceasta planta impreuna cu fructele ei rosii, foarte atractiva, este prezenta in majoritatea decoratiunilor de Craciun. Ilicele contine o substanta toxica ce se regaeste si in ciocolata, care poate duce la alterarea batailor inimii. Orice stapan de animale de companie stie cat de periculoasa este ciocolata pentru ele, in consecinta si ilicele ar trebui evitat.  Cu toate acestea, concentratia de toxina din fructele si fruncele sale este neglijabila in raport cu raul pe care il poate produce. Ar trebui sa fie inghitite cantitati mari de ilice pentru ca animalul sa aiba probleme cardiace. In cantitati mici, greturile si varsaturile pot aparea.

Bradul de Craciun si alte rude de-ale sale (pin, molid)

In esenta, nelipsitul brad de Craciun nu este toxic pentru caini si pisici. Foarte putine animale ar putea fi atrase sa inghite frunzele acestor conifere. Daca totusi se petrece acest fapt, acele vor cauza un disconfort abdominal si poate blocaj gastro-intestinal. Unele simptome digestive mai pot aparea daca animalele beau din apa in care este asezat bradul. Pisicile reprezinta un pericol mai mare pentru bradul de Craciun, decat copacul pentru ele.

Dupa cum am putut vedea, putine plante decorative de Craciun reprezinta un adevarat pericol pentru animalele noastre, si doar daca sunt consumate in cantitati mari. Cu toate acestea este bine sa ne luam cateva masuri de precautie si sa nu lasam la indemana animalelor aceste plante (paza buna trece primejdia rea). Chiar daca plantele in sine nu sunt toxice, fertilizantii, insecticidele si aditivii cu care sunt tratate, la suprafata sau in apa si sol, pot pune in real pericol animalele.

Craciunita

 

Imagini pentru 3 plante de apartament pe care trebuie sa le ai in casa de Craciun

 

Sursa: Zooland.ro




Categorii