Flori si gradina

Planta care calmeaza si elimina bufeurile femeilor aflate la menopauza

 

 

 

 

Talpa-gâştii este o plantă erbacee, ale cărei frunze imită conturul labelor de gâscă de unde şi una din denumirile ei populare.

Cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru efectele ei benefice asupra inimii explică denumirea latinească a plantei.

Se găseşte răspândită pe poieni şi fâneţe, la marginea drumurilor, a pădurilor, pe lângă garduri, terenuri necultivate din zona de câmpie şi de dealuri.

În scop terapeutic se recoltează partea aeriană a plantei.

Frunzele de talpa gastei au o actiune blanda, care determina un efect de relaxare cu multiple avantaje si care simultan confera si o stimulare usoara.

Planta de talpa-gâştii este bogată în uleiuri volatile, acizi flavonici, acizi organici, flavonoide, acizi polifenolcarboxilici, alcaloizi (leunucardina, stachidrina), principii amare (lactone), iridoite, heterozide cardiotonice bufadienolidice, glicozide (heterozizi) cardiotonici (strofantidina, leonurina), fitosteroli, rezine, saponozide, taninuri, vitamine A, C, E, betacaroten, minerale şi acizi organici.

Talpa gastei este una dintre cele mai indicate plante medicinale in cazurile de neurastenii, iritabilitate si stari de neliniste.

Talpa gastei este cea mai indicata planta medicinala in cazul femeilor care se confrunta frecvent cu anxietate, stari de agitatie sau care prezinta stari accentuate de disconfort in zona pelvina si lombara, precum si pentru cele care resimt mai mereu o neplacuta stare de slabiciune generala.

In afectiunile ginecologice talpa gastei are efecte antiseptice, nervine, antispasmodice si hipotensive. Talpa gastei este folosita in ameliorarea disconfortului accentuat din dismenoreea spasmodica. Pentru a calma bufeurile si transpiratiile care apar la femeile aflate la menopauza, talpa gastei poate fi utilizata in combinatie cu frunzele de salvie si de iarba sfantului Ion.

Talpa gastei are de asemene efect vasodilatator, care se manifesta in mod specific pentru a creste circulatia sanguina la nivelul organelor reproducatoare feminine.

Talpa gastei amelioreaza stagnarile si stazele din zona pelvina si favorizeaza eliminarea efectelor neplacute ale evacuarilor suprimate.

Talpa gastei este de asemenea utila in cazurile de hipertiroidism, mai ales daca este administrata in combinatie cu cervana si cu roinita. De asemenea, talpa gastei are si efect galactogog.

Tratamente naturiste talpa-gastei:

– aritmie cardiacă de origine nervoasă, hipertensiune arterială, ischemie cardiacă (atât forme dureroase, cât şi nedureroase) – pulbere de talpa gastei. Se vor realiza alternativ o lună de tratament cu o lună de pauză. In perioadele de pauză se vor utiliza alte plante anti aritmice: rădăcină de cicoare şi fructe de păducel.

– tulburări de menopauză, dismenoree (ciclu menstrual neregulat şi/sau dureros), amenoree (absenţa sau întârzierea patologică a menstruaţiei) – pulbere de talpa gastei, 4 linguriţe pe zi. Pentru efecte mai rapide se poate asocia cu pulbere de salvie

– reumatism – ceai de talpa gastei combinat cu alte plante

– bronşită, astm, crize astmatice care apar pe fond de stres – ceai de talpa gastei combinat. Se consumă 1-2 căni pe zi

– depresie, depresie însoţită de anxietate – pulbere de talpa gastei. Se asociază excelent cu sunătoarea

– prolaps şi atrofie uterină – pulbere de talpa gastei, 4 linguriţe de pe zi, în cure de minim 6 luni. Se asociază excelent cu creţişoara

– gastrită hiperacidă pe fond de stres, colită de fermentaţie, digestie dificilă – se administrează sub formă de pulbere.

– distonie neurovegetativă – se administrează sub formă de pulbere.

– contuzii, răni – cataplasmă cu vârfuri înflorite de talpa gâştei

– arsuri – comprese cu ceai de talpa gastei foarte concentrat

– reumatism – comprese cu ceai de talpa gastei combinat super concentrat. Are rol de diminuare a durerilor

– prolaps uterin – băi de şezut cu ceai de talpa gastei super concentrat (se face şi tratamentul intern cu această plantă – o linguriţă de 4 ori pe zi)

Mod de preparare tapla-gastei – ceai de tapla gastei

Intern

– ceai de talpa gastei – infuzie: 15 g de planta la 200 l apa clocotita; se iau 3-4 linguri pe zi
– 2 linguriţe de plantă se vor pune în 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi cu înghiţituri mici.

– 3 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se va lăsa apoi 10-15 minute acoperit. Se strecoară şi se pot consuma pentru afecţiunile interne 2-3 căni pe zi.

– 50 g de plantă mărunţită se vor pune cu 250 ml alcool alimentar 70°. Se vor ţine timp de 15 zile agitând zilnic de 2-3 ori. Se strecoară.

Se poate folosi în funcţie de gravitatea afecţiunii între 20 picături-o linguriţă de trei ori pe zi, diluate cu puţină apă.

Extern – ceai de talpa gastei infuzie – 25 g planta la 200 l apa clocotita. Se utilizeaza sub forma de comprese, bai.

 

Sursa: medicinanaturista




Categorii