Placinte si Rulade

Plăcinte umplute cu căpșuni proaspete. O retetă usor de făcut, ieftină, dar delicioasă

 

 

Plăcinte umplute cu căpșuni: un deliciu! Simplu de făcut și foarte bune. Retetă rapidă și economică

 

Ingrediente:

Pentru aluat:  

  • 300 ml lapte cald
  • 4 linguri zahăr
  • 22 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată
  • 1 linguriță sare
  • 40 ml ulei
  • 40 g unt
  • 1 ou
  • 550-600 g făină

Pentru umplutura:

  • 500 g căpșuni proaspete
  • 75 g zahăr
  • 20 g amidon de porumb

Pentru umsul plăcintelor

  • Gălbenuș – 1 buc.
  • Lapte – 1 lingură.

 

Mod de preparare:

Pregatirea aluatului: 

Vei începe cu prepararea aluatului și îți recomandăm să folosești un mixer pentru a obține o compoziție cât mai omogenă.

Laptele trebuie să fie cald iar restul ingredientelor trebuie să fie la temperatura camerei. Amestecăm laptele cu 4 linguri de zahăr și cu drojdia. Acoperim și lăsăm deoparte timp de 15 minute.

După 15 minute, adăugăm și 40 ml de drojdie, untul moale, oul, sarea și amestecăm totul bine, cu un tel. Adăugăm un sfert din cantitatea de făină și începem să amestecăm/ frământăm aluatul.

Făina și continuă să amesteci timp de 2-3 minute până când nu mai observi pete de făină uscată. Aluatul ar trebui să fie dens.

Ungem un bol cu ulei, punem aluatul în el și acoperim cu un prosop curat. Punem bolul la loc cald pentru aproximativ 1 oră.

Pentru umplutura:

Pune căpșunile curățate și tăiate în sferturi într-o crăticioară împreună cu zeama de lămâie și zahărul.

Lasă să fiarbă pe foc mediu până când zahărul se dizolvă și se formează un sos.

Adaugă frunzele de busuioc și melasa de rodie, apoi 1 lingură de amidon dizolvată în puțină apă. Mai lasă pe foc până când sosul se îngroașă.

Toată umplutura trebuie să se răcească perfect înainte să o pui în plăcinte.

Între timp întinde aluatul pe o suprafață de lucru pe care ai presărat puțină făină. Cu ajutorul unul pahar mai mare sau al unei căni decupează 10 cercuri de aluat.

În fiecare cerc adaugă o linguriță de compoziție de căpșuni, apoi împăturește cercul.

Înfășor aluatul și formează plăcintele, le pun cu imbinatura în jos într-o tavă tapetata cu hârtie de copt, acopăr cu folie de plastic și le las să se odihnească într-un loc cald timp de 20 de minute.

Pune plăcintele pe o tavă tapetată cu foaie de copt și coace-le la 180 grade Celsius timp de 30 de minute, până când devin ușor aurii.

 

Poftă bună!

 

Sursă




Categorii