Ingrediente:
Pentru aluat:
300 g faina
10g praf de copt (1 plic)
1 lgt bicarbonat (optional)
un praf de sare
120 g zahar
120 g unt rece (80%)
1 fiola esenta de vanilie
2 oua
Strat fructe :
600 g cirese proaspete
250 ml apa rece
4 lg zahar
25 g amidon alimentar
1 lgt scortisoara
Pentru umplutura:
200 ml smantana (20%)
200 ml iaurt (10%)
100 g zahar pudra cu aroma de vanilie
35 g amidon alimentar
2 lg zeama de lamaie
Asamblare :
2/3 aluat
strat fructe
umplutura
1/3 aluat
Mod de preparare:
Strat fructe : intr-o cratita punem ciresele curatate de samburi, zaharul si apa. Punem pe foc mediua pana cand ciresele se inmoaie; amidonul il amestecam cu sucul fierbinte de la cirese apoi il amestecam cu restul cireselor. Tinem pe foc pana cand se ingroasa compozitia. Luam de pe foc si adaugam scortisoara macinata. Lasam sa se raceasca.
Aluat : faina o amestecam cu praful de copt, bicarbonatul ( eu am pus, dar s-a inchis la culoare aluatul ), sarea, zahar, adaugam apoi esenta de vanilie si untul rece taiat cubulete. Framantam cu varfurile degetelor pana obtinem un aluat nisipos. La urma adaugam cele 2 oua. Framantam putin cat sa se adune aluatul. 2/3 din aluat intindem intr-o forma rotunda (d=25 cm) , iar restul aluatului il invelim in folie alimentara si il punem la congelator.
Umplutura : amestecam toate ingredientele apoi compozitia o intindem peste stratul de cirese.
Asamblare : 2/3 aluat – stratul de cirese racit – umplutura – 1/3 aluat ras.
Dam placinta la copt, in cuptorul preincalzit, la 180 grade Celsius, circa 45 minute. Facem testul scobitorii.
Lasam placinta sa se raceasca, apoi feliem. Eu am presarat deasupra zahar pudra cu aroma de vanilie.
Pofta buna!