Ingrediente:
• 700 g făină
• un cubuleţ de drojdie
• un ou+ un albuş
• 250ml lapte
• 100g zahăr
• 1 pliculeţe de zahăr vanilat
• puţină sare
• 50 unt sau margarină
• coajă rasă de lămâie
Pentru umplutură:
• 5 mere mari
• 4 linguri zahăr
• scotisoara
• 1 ou + 1 lingură de lapte pentru uns
• susan (opţional)
• mac (opţional)
Mod de preparare:
Dizolvăm drojdia cu 2 linguri de zahăr până devine o pastă. Făina o cernem în bolul unde frământăm şi presăram puţină sare deasupra; facem un gol în mijloc şi turnam drojdia, punem puţină făină deasupra şi lăsăm până crapă.
Laptele îl încălzim împreună cu zahărul şi vanilia şi îl turnăm în bolul cu făină, punem şi oul cu albuşul şi frământăm până obţinem un aluat elastic şi uşor lipicios. Punem şi untul topit şi frământăm bine până nu se mai lipeşte de mâini. Lăsăm la crescut până îşi dublează volumul.
Pentru umplutură:
Dăm merele curăţate de coajă pe răzătoare şi le călim împreună zahărul şi scorţişoară până scade tot sucul lăsat de la mere. După ce a crescut aluatul, îl împărţim în 3 şi pe fiecare foaie punem din umplutură (trebuie să ne ajungă pentru toate cele 3 foi) şi le rulăm, apoi le punem într-o tavă dreptunghiulară tapetata cu hârtie de copt, le mai lăsăm să se odihnească cca. 10 minute apoi le ungem cu gălbenuşul de ou amestecat cu lingură de lapte şi deasupra presăram susan şi mac. Dăm tava la cuptor până se rumeneşte frumos deasupra.
Poftă bună!
Sursa: Bensan