Aperitive si Gustari

Pepenele galben, previne afecțiunile oculare, ajută la scăderea nivelului colesterolului, purifică sângele si protejeaza corpul de consecințele consumului de țigări

 

 

 

 

Originar din Asia tropicala, pepenele galben este o alegere inspirata deoarece este dulce, suculent, aromat si are in compozitie foarte multe vitamine, minerale si antioxidanti a caror efecte terapeutice le vei simti imediat.
Persoanele cu un apetit mare pot manca pana la un kilogram de pepene la inceputul zilei si unul la pranz. Astfel, vei scapa de senzatia persistenta de foame si vei consuma o cantitate mult mai mica de alte alimente.

S-a descoperit ca unele substante din pepenele galben au efect de echilibru asupra sanatatii unor glande cu secretie interna. Compozitia sa ii confera calitati diuretice, laxative, si de regenerare a tesuturilor. De aceea, pepenele galben este indicat in oligurii (scaderea cantitatii de urina), constipatie, hemoroizi, guta, reumatism sau litiaza. Praful obtinut din semintele de pepene galben, este benefic in problemele digestive.

Pepenele galben reprezinta o sursa foarte buna de Vitamina A, care este foarte importanta pentru vedere si pentru o piepe sanatoasa. Este o sursa bogata de Vitamina C, un antioxidant important si de potasiu. Mai exact, un castron cu pepene galben contine ceva mai mult decat necesarul zilnic recomandat de Vitaminele A si C.

Alegerea si pastrarea pepenelui galben

Cand cumparam pepeni galbeni alegem pe cei care sunt grei pentru dimensiunea lor si nu au nici un sunet atunci cand sunt agitati. De asemenea, ar trebui sa aiba un miros proaspat, parfumat si nu de fermentat sau supramaturat. Evitati orice fruct zdrobit sau cu pete moi. Cei necopti pot fi lasati sa se coaca intr-un loc ferit de umiditate, apoi se pastreaza in frigider.

Modalitati de a include pepenele galben in alimentatie

– adaugati in piureuri, cereale si salate
– pepene galben cu prosciutto ca aperitiv
– puneti pepene galben in salata de fructe pentru o aroma intensa

Două felii de pepene galben mâncate înainte de masă reglează apetitul, acest fruct având calitatea de a potoli senzaţia de foame puternică.

Pepenele galben este un membru al familiei Cucurbitaceae. Este un fruct consumat de obicei în stare proaspătă, deoarece are un gust dulce, o consistență moale și suculentă. Acest aliment cu numeroase beneficii pentru sănătate este utilizat în unele părți ale lumii ca aperitiv sau ingredient la salate și deserturi.

Pepenele galben este compus din 90% apă, precum și albumine, fibre alimentare, potasiu, fier, vitaminele A, B, C, magneziu, fosfor, calciu și potasiu. Acest fruct este unul dintre cele mai bune antioxidante, îmbunătăţeşte sistemul imunitar şi reduce riscul atacului cardiac, are acţiune reglatoare asupra apetitului, precum şi efecte vitalizante puternice. Pepenele galben are un conținut mic de calorii (34 la 100 de grame) și este destul de bogat în fibre (1 g la 100 de grame).

 

Ce beneficii pentru sanatate poate avea pepenele galben?

 

Datorită conținutului său de fibre, pepenele galben ajută la scăderea nivelului colesterolului, a tensiunii arteriale, ajută la pomparea sângelui mai bine și elimină toxinele din sânge. Potasiul și vitamină C de asemenea ajută la reglarea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea fluxului de sânge spre și dinspre inimă.

De asemenea, mulți medici susțin că un consum regulat de pepene galben combate cu succes stresul zilnic. Mai precis antioxidanţii enzimatici, SOD, ce se conțin în fruct reduc nivelul proteinelor de stres care se acumulează în intestine.

Dacă înainte de mesele principale consumăm una sau două felii de pepene galben, senzaţia de foame se va diminua, iar cantitatea de alimente consumate s-ar putea reduce. De asemenea, persoanele ce suferă de constipaţie cronică, cu ajutorul pepenelui galben pot să-și curețe complet tubul digestiv și să scape de această afecțiune.

Pulpa fructului conţine structuri asemănătoare tirozinei ce pot modifica secreţia glandei tiroide și ajută la fabricarea hormonilor în ţesutul glandei. În caz de hipotiroidie, principiile active din pepenele galben se fixează pe suprafaţa celulelor secretoare şi le obligă să fabrice hormoni.

Pepenele galben asigură 103,2% din necesarul de vitamina A, care la fel ca și beta-carotenul sunt importanţi nutrienţi pentru vedere. Potrivit unor cercetări, femeile care au o dietă bogată în vitamina A prezintă un risc redus de dezvoltare a cataractei.

Pepenele galben luptă și împotriva unor forme de cancer: de colon, mamar, de prostată, de plămâni, pancreatic etc.

Datorită substanțelor nutritive diverse care intră în compoziția sa, pepenele galben:

  • previne afecțiunile oculare;
  • întărește sistemul imunitar;
  • stabilizează indicele glicemic;
  • combate constipația;
  • scade nivelul de colesterol;
  • scade riscul de atac cardiac;
  • revitaminizează organismul;
  • scade tensiunea arterială;
  • purifică sângele;
  • îmbunătățește fluxul sangvin dinspre inimă;
  • combate stresul;
  • menține echilibrul metabolic al persoanelor care suferă de diabet;
  • reglează apetitul;
  • combate obezitatea, recomandat în curele de slăbire;
  • reglează activitatea glandei tiroide;
  • hidratează și calmează pielea, în special în cazul arsurilor solare;
  • combate depresia;
  • adjuvant în combaterea calculilor biliari;
  • scade nivelul trigliceridelor;
  • ameliorează afecțiunile dermatologice (alergii, dermatoze infecțioase, mâncărime, usturimi);
  • ajută la combaterea anorexiei;
  • menține sănătatea ficatului;
  • previne îmbătrânirea prematură.

Aplicațiile cosmetice

Masajul cu suc de pepene galben tonifiază și conferă elasticitate pielii, calmează iritațiile și previne arsurile solare. Pepenele galben ajută și la regenerarea țesuturilor. În cosmetică, pepenele galben se recomandă pentru a rehidrata și a înfrumuseța un ten uscat sau cu urme de oboseală. În acest scop, fructul poate fi utilizat într-un amestec de suc de pepene galben, lapte proaspăt nefiert și apă distilată (proporții egale). Pentru hidratarea pielii, măștile care conțin pepene galben sunt o soluţie ideală având în vedere că temperaturile ridicate de vară duc rapid la problemele cu deshidratarea. Acesta este și o sursă excelentă de antioxidanţi şi grăbeşte eliminarea toxinelor din organism ajutând la slăbit.

De asemenea, conform unor cercetări recente, s-a dovedit că vitamina A din acest fruct protejeaza corpul de consecințele consumului de țigări.

 

Surse: Doxologia Wikifood.ro Madein.md




Categorii