Clatite si Gogosi

O reteta simpla de gogosi cu lingura

 

 

 

 

Pufoase, aromate,simple sau umplute cu ciocolata, gem, branza sau alte delicii, gogosile sunt printre cele mai iubite si raspandite deserturi din lume.

Chiar daca retetele sunt putin diferite, la fel ca si formele pe care le pot lua, gogosile sunt un desert potrivit pentru orice ora si orice colt al lumii.

 

Acest desert pufos este foarte usor de facut! Iata reteta de gogosi cu lingura!

 

Ingrediente:

1 si ½ pahar cu lapte

1 si ½ pahar faina

4-5 oua

6 linguri zahar

15 g unt

coaja rasa de lamaie

150 ml ulei pentru prajit

1 praf de sare

zahar vanilat sau farin

 

Mod de preparare:

Intr-o cratita, la foc mic, pune la fiert laptele cu zahar si cu praful de sare. Cand clocoteste, adauga faina si amesteca repede si energic pana cand amestecul se dezlipeste de vas.

Apoi, ia aluatul de pe foc, amesteca-l bine pana se raceste, dupa care incorporeaza untul, ouale si coaja de lamaie. Lasa-l la rece sa se odihneasca pret de o ora.

Pune uleiul la incins, si ajutandu-te de 2 linguri (in asa fel incat sa iasa rotunde) formeaza globuletele de aluat pe care le pui apoi la prajit. La final, alinta-le cu zahar farin!

Reteta de gogosi cu lingura nu poate sa dea gres! Parca deja iti este pofta, asa-i?

Ce trebuie sa stii despre istoria gogosilor

Exista datari ale gogosilor inca din vremurile romanilor, cand acestea erau cunoscute sub denumirea de globulii. In Evul Mediu, gogosile erau considerate sacre si erau pregatite de catre calugari in manastiri pentru a fi oferite ca jertfa lui Dumnezeu.

In anii 1400, gogosile au inceput sa fie populare si in Anglia, Olanda si Germania. In Germania, gogosile erau umplute indeosebi cu carne sau ciuperci.

Responsabili de raspandirea retetei de gogosi in America sunt colonistii olandezi. In zilele noastre, in America exista chiar si o zi nationala a gogosilor ce este sarbatorita pe data de 3 iunie.

La inceput, gogosile nu erau nimic altceva decat niste bilute facute din aluat de dulce prajite in grasime de porc pana cand deveneau aurii.

Ulterior, vazand ca mijlocul gogosii nu se prajeste la fel de repede ca partea exterioara, acestea au fost umplute cu diverse compozitii care nu necesitau prajire.

Capitanul american Hansen Gregory a avut insa o alta solutie pentru aceasta problema: gaurirea centrului gogosilor, astfel incat acestea sa se prajeasca mult mai bine.

Nu exista, totusi, un inventator precis al acestor delicii. Una dintre cele mai documentate povesti este cea a unei daneze, Elizabeth Gregory, care ar fi inventat gogosile (pe atunci, se numeau olykoeks) pentru fiul sau, Hanson. In traducere libera, olykoeks inseamna prajitura uleioasa.

In ceea ce priveste numele acestora, se spune ca se trage de la reteta originala a doamnei Elizabeth, din aluat si alune ( “doughnut”). Aceasta denumire s-a simplificat intre timp in America, devenind “donut””, insa ambele variante sunt folosite in limbajul curent.

Nimeni nu ne poate spune exact cum si de catre cine au fost inventate gogosile. Tot ce putem face este sa le savuram cu mare pofta si sa fim recunoscatori celui care le-a creat.

 

Pofta buna!

 

Sursa: Sufletul Romaniei




Categorii