Ciorbe, supe si borsuri

O reteta de ciorba de perisoare a la grec de iti ploua in gura si o reteta bonus surpriza!

 

 

 

 

 Ingrediente:

200 mililitri smântână de gătit,

500 grame carne tocată amestec,

200 mililitri lapte dulce,

150 grame orez,

1 morcov,

1 cartof mare,

pătrunjel proaspăt,

un praf de cimbru uscat,

piper,

4 gălbenuşuri

-ulei,

1 ardei capia,

oţet, 1 ceapă mare,

1 păstârnac,

sare

 

Mod de preparare:

Tocam ceapa marunt si o punem la calit intr-o cratita cu ulei incins pentru cateva minutele.

Dupa asta adaugam un litri de apa si lasam sa fiarba.

Apoi amestecam carnea cu sare, piper, cimbru si patrunjel tocat.

Dupa ce am amestecat bine, incepem sa formam perisoarele. Le punem in cratita cu apa si ceapa pentru a fierbe.

In momentul in care sunt aproape fierte, punem in cratita morcovul ras, pastarnacul ras, cartoful si ardeiul taiate cubulete..

Lasam sa fiarba la un foc potrivit.

La final dupa ce a fiert totul, dregem ciorbita cu otet, sare, piper si galbenusurile amestecate cu laptele si smantana pentru gatit.

Lasam sa mai fiarba 60 de secunde, iar dupa acest timp orpim focul si adaugam verdeata tocata.

 

Pofta buna!

 

Ciorbă din perișoare de cocoș cu borș

Ciorbă din perișoare de cocoș cu borș
De când țin acest blog, am descoperit că gătesc destul de des ciorbă. Și înainte făceam acest lucru, numai că nu realizasem asta. De fapt, cred că fac ciorbă din orice. Ciorbele fără carne sau cu diferite tipuri de cărnuri și măruntaie toate-mi plac.
Ideea de ciorbă de perișoare din carne de cocoș cu borș mi-a încolțit în minte de când am cumpărat pasărea. Pentru că am constatat, încă de la fața locului, că pasărea e destul de bătrână și că nu am șanse prea mari să o fierb fără să o țin toată ziua pe aragaz, m-am hotărât să dezosez carnea de pe pulpe și să o pregătesc astfel.
E bine de știut că pentru a estima vârsta unei păsări de curte, trebuie să-i analizăm picioarele. Dacă gheruțele sunt suple, cu solzii lucioși și frumos aliniați, atunci pasărea e tânără, deci…fierbe mai repede. În schimb, dacă solzii sunt lipsiți de luciu, îngroșați, exfoliati, atunci păsăroiul e bătrânel. Al meu avea solzii ca de crocodil, deci…cred că era bunicul cocoșilor de supă. Dar…să vă povestesc despre ciorbă.

Ingrediente:

-carne tocată de cocoș (pulpe sau piept);
-2-3 morcovi;
-2 ardei grași;
-2 cepe;
-o rădăcină de țelină;
-orez;
-smântână dulce;
-borș;
-mărar;
-piper;
-sare.

Mod de preparare:

Pulpele sau pieptul păsării se dezosează, iar carnea rezultată se macină. Eu am folosit robotul de bucătărie și a fost foarte bine, pentru că venerabilul cocoș s-a tocat destul de greu. Tocați și o ceapă mare și o mână de mărar verde.
Amestecați carnea, ceapa, mărarul tocat, condimentați cu sare și piper și adăugați o mână de orez nefiert. Prea mult orez în perișoare le face să se sfărâme la fiert. Frământați totul foarte bine și dați compoziția la rece. Nu este nevoie să adăugați și ou sau, mai bine zis, eu nu am adăugat. Carnea era destul de păstoasă, iar perișoarele au rezistat perfect.
Tocați mărunt cealaltă ceapă, morcovii, țelina, ardeii grași și puneți tot zarzavatul la călit în puțin ulei. Adăugați și un praf de sare pentru a se înmuia mai repede. Când s-a înmuiat, stingeți cu apă, amestecați bine și lăsați la fiert. Pentru că perișoarele sunt formate din carne de pasăre de curte și fierb mai greu, nu lăsați zarzavatul să se înmoaie foarte tare.
Formați perișoare micuțe, cu mâna udă, lăsați-le să alunece ușor în lichidul care fierbe și aveți răbdare să se frăgezească. Completați cu apă, dacă este nevoie.
Când carnea s-a frăgezit, iar orezul este pătruns, adăugați borșul fiert separat și mai lăsați să fiarbă 10-15 minute. Apoi, potriviți gustul de sare, închideți focul și adăugați smântâna dulce și mărarul verde tocat fin. Pentru că mi-am dorit să fie mai dietetică, eu nu am mai adăugat gălbenuș de ou în smântână, dar nu e o idee rea să se încorporeze și două gălbenușuri. Se servește fierbinte, alături de un ardei iute.

Poftă bună!

 

Ciorbă din perișoare de cocoș cu borș

 

Sursa: SuntGospodina Farfuria Zilei




Categorii