Pentru cei mai mulți, aceste nuci umplute erau fursecurile copilăriei, savurate în sânul familiei, la sărbătorile de iarnă.
Rețeta de față este una de post, dar extrem de delicioasă.
Ingrediente:
Pentru aluat:
200 ml apă minerală
200 ml ulei
75 gr zahăr
650 gr făină
2 lingurițe esență de vanilie
1/2 plic praf de copt
1 linguriță bicarbonat de sodiu
1/2 linguriță sare
1 linguriță oțet de mere
Pentru cremă:
150 ml apă
75 gr zahăr
2 lingurițe esență de rom
400 gr gem de caise
250 gr biscuiți simpli
100 gr miez de nucă
1 vârf cuțit sare
Pentru ornat:
zahăr pudră
Mod de preparare:
Pentru aluat, se amestecă bine uleiul cu zahărul şi sarea, până la diluarea ingredientelor solide.
Se dizolvă bicarbonatul în oţet şi seadăugă în vas, apoi se completează cu apa minerală, esenţa şi se încorporează, treptat, făina cernută împreună cu praful de copt.
Se frământă un aluat nelipicios, care se acoperă cu o folie şi se lasă la odihnit 15-20 de minute.
Se porționează în biluțe, care să acopere jumătate din orificiile formei de nuci.
Încingem formă de nuci pe foc şi coacem cojile de nuci câte 1-2 minute pe fiecare parte.
Pentru crema, măcinăm biscuiţii împreună cu nuca.
Punem apa cu zahărul pe foc şi puţină sare până se topeşte zahărul, apoi adăugăm esenţă şi turnam siropul rezultat, peste biscuiţii măcinați.
Amestecăm repede să se pătrundă toţi, apoi lăsăm compoziţia la răcit.
După răcire adăugăm gemul de caise şi omogenizăm.
Cu această compoziţie vom umple nucile, apoi le vom pudra cu zahăr.
Pofta buna!
Sursa: Bensan