Flori si gradina

Muşcata curgătoare – Regina jardinierelor de balcon – cultivare, înmulţire

 

 

 

 

Muşcatele curgătoare rămân cele mai apreciate flori de balcon cultivate de pasionaţii grădinăritului. Fie că alegem să le cultivăm într-un coş suspendat, fie că alegem să ne înfrumuseţăm ferestrele cu jardiniere bogate în flori aproape tot timpul anului, muşcatele ne stau la dispoziţie pentru orice compoziţie.

 

Imagini pentru muscte curgatoare

Familia Geraniaceae

Pelargonium peltatum – muşcata curgătoare în denumire populară, se pretează la orice compoziţie floricolă , de aceea în fiecare an o dată cu sosirea primăverii sunt cele mai dorite flori de balcon şi terasă. Au o înflorire continuă, şi este suficient ca să stimulaţi o nouă înflorire prin înlăturarea la timp a florilor trecute, sunt rezistente la temperaturile uşor scăzute din primăverile şi toamnele mai răcoroase, avem la dispoziţie o gamă foarte largă de culori ce satisfac toate gusturile, iar hibrizii mai noi vin cu un port mai compact, cu flori duble şi o înflorire mai bogată, unii hibrizi au florile rezistente la picăturile de ploaie. Ca de obicei, la mai toate florile de balcon, în comerţ 90 % din soiurile oferite sunt produse de Syngenta Flowers, prin serele din Olanda, Kenya, Ungaria, iar micii producători din România se aprovizionează cu material vegetal  prin distribuitorii locali. Imagini pentru Muşcata curgătoareDin păcate, nu avem încă în ţara noastră un producător care să ofere producţie de  material dendrofloricol pentru micii cultivatori şi micile sere din România. Sperăm ca în următorii ani lucrurile să se schimbe în această privinţă, personal sunt convins că finanţarea prin programele europene a micilor fermieri, a micilor producători , vor schimba în maxim 5 ani situaţia privind importurile de răsaduri de flori. Dezvoltarea micilor producători va aduce apariţia pe piaţa răsadurilor a producătorilor autohtoni, lucru benefic pentru ţara noastră care este dependentă în proporţie de peste 90 % de importuri. Nu suntem în cea mai bună zonă de pe glob care să favorizeze dezvoltarea legumicolă sau floricolă, însă aceşti factori sunt compensaţi prin forţa de muncă ieftină plus micul sprijin care sperăm să vină prin programele europene. Nu în ultimul rând, criza actuală a generat o tendinţă de reorientare  a antreprenorilor spre sectoarele care nu au fost foarte mult afectate de recesiune, iar agricultura este unul din aceste sectoare , tot mai multe voci guvernamentale sperând în ieşirea din criză a ţării cu ajutorul creşterii agriculturii româneşti.

Sintetizând, noi consumatorii , ne dorim produse floricole în comerţul nostru de provenienţă autohtonă, adaptate climei noastre, sprijinind în acest mod producătorii noştri şi dezvoltarea agriculturii noastre.Imagini pentru Muşcata curgătoare

O altă gamă de muşcate semicurgătoare , cu mare succes la publicul nostru este gama Pelargonium peltatum Corriente , gamă la fel de bogată în oferta de culori , uşor mai bogată în flori bicolore, Corriente Arctic Red, sau Corriente Mexicanerin ori Corriente Explosive. Această gamă merge cultivată în vase puţin mai mari , chiar până la 14 cm , asigurând astfel o imagine mai bogată cumpărătorului.

O altă serie foarte îndrăgită este Pelargonium peltatum Blizzard, ce vine şi cu un hibrid nou în 2011, Blizzard Fire Improved, cu un port mai compact, flori cu autocurăţare, soi viguros cu înflorire timpurie.La fel c a şi soiurile anterioare, este recomandat pentru producători să le cultive în vase de 11 pânî la 14 cm spre vânzare.

Din gama muşcatelor curgătoare clasice, cele mai îndrăgite în vestul Europei, sunt asa numitele muşcate tiroleze, cu flori simple dar cu un port foarte bogat şi impunător, practic acest soi deţine monopolul în grădinile din vestul Europei, îl găsim în toate jardinierele dispuse la ferestre în Italia, Elveţia, Austria, Germania, Franţa, foarte puţine fiind gospodăriile unde aleg alte flori pentru ferestre. La noi în ţară sunt cunoscute sub denumirea Pelargonium peltatum Cascade, soi ce poate atinge chiar şi un metru în lungime odată ce este corespunzător îngrijit. Acest soi are florile simple, cu autocurăţare, cu frunzele verde strălucitor, disponibil într-o gamă nu prea mare de culori, cele mai des întâlnite fiind roşu, roz, alb, sau alb cu o uşoară pată de roz pe floare.

Imagine similară

 

Fişă tehnică

Expunere

Cultivată în jardiniere şi în poziţii însorite dau cele mai bune rezultate. Chiar şi o poziţie cu jumătate de zi soare este benefică pentru plantă. Dacă aveţi o fereastră orientată spre nord va avea tendinţa de alungire a tulpinilor în căutarea luminii , şi va avea o înflorire mai slabă.

Apa

Muşcatele sunt iubitoare de apă călduţă, adică uşor călduţă, de ploaie este şi mai bine. Dacă nu aveţi apă de ploaie strânsă, atunci strângeţi într-un recipient de la robinet şi udaţi cu ea a doua zi. Este bine ca substratul de pământ să se usuce foarte puţin între udări, şi atunci când udaţi apa să nu băltească.

Substratul de pământ

Muşcata preferă un sol cu reacţie neutră, în general un amestec de pământ format din o treime pământ de grădină sau mraniţă, o treime pământ de frunze, o treime turbă. PuteImagini pentru Muşcata curgătoareţi adăuga şi o parte de nisip şi o mică parte de perlit pentru un bun drenaj. Dacă nu aveţi posibilitatea să faceţi un amestec de pământ atunci cea mai bună alegere este să cumpăraţi pământ de flori gata preparat, dar atenţie la tipul de pământ, să nu cumpăraţi pământ pentru flori acidofile ( rododendroni , etc) , nu este propice pentru muşcate.

Fertilizare

Trebuie să aveţi în vedere că plantele pe care le achiziţionaţi de la pepiniere sunt supuse unui regim de nutriţie complet, aşa că odată ce le replantaţi în locul final, în jardiniere sau coşuri, măcar o dată pe lună  sau o dată la 2 săptămâni utilizaţi un îngrăşământ pentru plante cu flori în apa de udat. Este suficient pentru o dezvoltare pe măsura aşteptărilor dumneavoastră.

Înmulţire

Prin seminţe şi butaşi. Cea  mai folosită metodă este prin butaşi prelevaţi pe timpul  verii, chiar şi din luna mai puteţi începe. Înrădăcinează mai uşor dacă folosiţi ca substrat pentru înrădăcinare un amestec de turbă şi perlit în proporţii egale.

 

Mult succes!

 

Imagini pentru muscte curgatoare

 

Sursa: Flori-cultura.ro




Categorii