Uncategorized

Muncesti în STRĂINĂTATE? ANUNŢ IMPORTANT făcut de ministerul român de Externe. Trebuie sa stii ca ai dreptul la aceşti bani

 

 

Puţini români plecaţi la muncă în străinătate ştiu că pot beneficia de alocaţii pentru copiii lor din partea ţării în care lucrează. Indemnizaţiile sunt mult mai mari decât cele acordate în România, însă oamenii nu le solicită, afirmă autoritățile române.

Atâta timp cât lucrați legal într-un stat membru al Uniunii Europene, înseamnă că vă plătiți contribuțiile de asigurări sociale în acea țară. Automat, aveți dreptul să cereți alocația pentru copii plătită de acel stat, chiar dacă micuții sunt acasă, în România.

Părinţii pot obţine în străinătate alocaţie pentru copil dacă fac dovada că lucrează de cel puţin trei luni cu forme legale în ţara respectivă şi completează un formular special, numit E411.

Părintele trebuie să completeze formularul E411, apoi să îl depună fie la Agenția de Prestații Sociale din România, fie la instituția omoloagă din țara în care lucrează. În maxim trei luni, dosarul va primi un răspuns de la autorități, potrivit rotalianul.com.

Această opţiune a apărut după intrarea României în Uniunea Europeană, însă puţini sunt încă cei care au aceste informaţii.

„Alocația europeană se acordă pentru copiii avuţi în îngrijire, ca şi alocaţiile care se acordă în România. Diferenţa constă în faptul că, urmare a desfăşurării unei activităţi salariale sau independente pe teritoriul unui alt stat membru UE, această alocaţie poate avea un cuantum mai mare (în majoritatea cazurilor), acest cuantum depinzând de legislaţia statului respectiv.

De aceste alocaţii pot beneficia copiii ai căror părinţi lucrează legal pe teritoriul Uniunii Europene. Astfel, părinţii care au dreptul de a primi această alocaţie ca urmare a activităţii desfăşurate în afara României, pe teritoriul Uniunii Europene, pot beneficia de alocaţie pentru copiii lor, în cuantumul stabilit de legislaţia ţării în care lucrează, indiferent dacă aceştia au sau nu copiii împreună cu ei”, scrie pe site-ul Ministerului de Afaceri Externe român.

În România, alocaţia pentru creşterea copilului este de 84 de lei, adică 20 euro circa, în Germania 192 de euro, în Austria 184, în Italia 137, iar în Luxemburg 400 de euro. Suma diferă de la o familie la alta, în funcție de numărul de copii și de venitul anual al gospodăriei.

 

Sursa: ExtraNews




Categorii