Peştele e un aliment benefic sănătăţii şi ar trebui inclus în alimentaţie de 2-3 ori pe săptămână. Specialistul Click! dr. Vera Daghie, consilier în probleme de nutriţie, ne spune care sunt beneficiile consumului de peşte şi cum să alegi cel mai sănătos tip.
Consumat regulat, peştele are câteva proprietăţi: previne bolile de inimă şi aritmiile, scade riscul infarctului miocardic şi al accidentelor vasculare cerebrale, scade riscul de tromboză, demenţă, boli renale, diabet zaharat, cancer de prostata, boli autoimune, astm bronşic, psoriasis sau Alzheimer, ajută la menţinerea siluetei si la păstrarea sănătăţii retinei. Important e şi ce fel de peşte consumăm şi modul de preparare.
Recomand somonul, tonul, sardinele, păstravul, scrumbia sau heringul, toate preparate la cuptor, la grătar sau la aburi. Atenţie! Există diferite tipuri de peşti care au cantităţi apreciabile de mercur (rechin, peşte-spadă). Peştele afumat trebuie evitat de persoanele cu boli renale sau cu tensiune arterială crescută! Iată cele mai consumate tipuri de peşte şi beneficiile lor.
Tonul, bun pentru memorie
Datorită acizilor omega3, tonul scade tensiunea arterială, previne bolile cardio-vasculare, are un efect mai mult decât benefic asupra capacităţii de memorare şi concentrare, protejează plămânii împotriva astmului bronşic şi are efect anti-cancer. Tonul e o sursă excelentă de: proteine de înaltă calitate, şi vitamina B, seleniu.
Somonul previne bolile de inimă
E sărac în calorii, dar bogat în acizii omega 3. Conţine trei elemente esenţiale pentru sănătate: un aminoacid esenţial, vitamina D3, conţinut crescut de acizi Omega3, dar şi alte vitamine şi minerale esenţiale precum vitaminele din complexul B, seleniu, fosfor, magneziu.
Consumul de somon scade şi previne bolile cardio-vasculare, scade colesterolul total şi trigliceridele, asigură protecţie cardio-vasculară femeilor cu diabet zaharat, previne obezitatea şi îmbunătăţeşte răspunsul organismului la insulină, protejează împotriva cancerului colo-rectal, de ficat şi prostată.
SFAT: consumaţi somon de minim1-2 ori pe săptămână, în stare proaspătă.
Atenţie! Persoanele care suferă de gută sau boli renale trebuie să evite somonul-acesta conţine purine, responsabile cu creşterea acidului uric.
Macroul, util în diete
Ajută la scădea nivelul trigliceridelor, a incidenţei accidentelor vasculare cerebrale şi a bolilor de inimă. E util în dietele de slăbire ajutând la scăderea ţesutului adipos. Macroul ajută şi în cazurile de artrită, reducând durerea şi rigiditatea arterelor. Reglează nivelul de zahăr din sânge pe timpul nopţii şi protejează creierul fiind foarte indicat celor cu predispoziţie spre boala Alzheimer, suicide, depresii.
Sursa:surplusdesanatate