Flori si gradina

Legume, fructe și verdețuri care pot fi ușor crescute și in acasă

 

 

554202278c661_554202278c6c8

 

 

Uneori vrei să ieși la balcon, la fel ca Jammie Oliver, să rupi legume și verdețuri crescute cu propriile mâini și să pregătești ceva foarte gustos. Și balconul, apropo, arată mult mai drăguț, dacă acolo nu sunt păstrate lucruri inutile, care trebuie aruncate la gunoi, ci cresc verdețuri aromate și legume.

Ardeiul

Pe pervazul balconului poate fi crescut ardeiul iute pentru pizza Diablo. Pentru aceasta este nevoie de un loc luminos și soiuri care se potrivesc pentru cultivarea pe balcon: ”Carmen”, ”Flint”, ”Ogonioc”, ”Ryabinușka”, ”Mireasa”, ”Vara babei”, etc.

Tufele sunt foarte drăguțe și nu necesită vazoane mari. Pe o plantă pot apărea până la 50 de legume. Temperatura optimă – 25-27 grade de căldură.

Morcovul

Pentru cultivarea morcovului la balcon, cel mai bine se potrivesc soiurile mini ”Parmex”. ”Sofia”, ”Nepoțica”. Acestea cresc timp de 80-90 de zile și nu necesită mult spațiu – le este suficient un vazon sau container. De asemenea poate fi crescut și morcovul de soiul ”Raund baby”.

Solul pentru creșterea morcovilor trebuie să fie ușor și bine supus drenajului. Planta poate fi crescută în sticle din plastic tăiate. Temperatura optimă este 13-24 grade căldură.

Menta

Menta este o plantă deloc capricioasă și nu necesită mare îngrijire. Ea poate crește pe pervazul balconului chiar și iarna, dacă veți asigura o lumină suplimentară. Aceasta poate fi cultivată din rădăcină sau semințe. Dacă aveți posibilitatea să săpați la vilă o rădăcină de mentă – mai bine folosiți metoda respectivă. Menta cultivată din semințe, este mai puțin activă, astfel încât va trebui să așteptați roada mai mult timp.

Este important să rețineți, că planta preferă umezeala. Atunci când veți alege locul pentru ea, luați în calcul că trebuie să asigurați lumina, însă să evitați razele de soare directe. Temperatura optimă pentru creșterea mentei variază între 20 și 25 grade cu plus.

Ceapa verde

Pentru a crește ceapă verde pe pervazul balconului, nu trebuie să aveți experiență în grădinărit. Totuși trebuie să luați în calcul unele aspecte: ceapa pe care o veți sădi, trebuie să fie rotundă, densă la pipăit și fără urme de mucegai.

Imediat după sădire, puneți ceapa la loc răcoros și întunecat, pentru formarea mai bună a rădăcinilor, după care va fi nevoie de puțină lumină. Temperatura optimă este de 18-20 grade. Nu creați o temperatură mai ridicată a aerului, deoarece atunci creșterea cepii va încetini.

Busuioc

Orice soi de busuioc crește foarte bine în vazoanele pentru flori sau lădițe. Planta preferă lumina soarelui, umezeala, căldura și un drenaj bun al solului. Pentru sădire puteți folosi atât rădăcinile, cât și semințele. Rădăcinile foarte curând vor da roada, însă se vor menține mai puțin timp, pentru ca planta va da în floare repede. Roada obținută din semințe va trebui să o aștepți mai mult timp, dar și verdeața se va menține pentru o perioadă de timp mai mare.

Temperatura optimă pentru busuioc este de 20-25 grade cu plus. Iarna este nevoie de o iluminare suplimentară de cca 3-4 ore pe zi.

Castraveți

Pentru a crește castraveți pe pervaz sau la balcon atrageți atenție la soiurile care se polenizează singure, fiind marcate cu indicele F1. Dacă pentru plantă au fost create toate condițiile, aceasta poate da o roadă de 30-40 de legume. Aici va trebui puțin să vă chinuiți cu răsadul, în schimb după plantarea în lădițe, va trebui doar să udați plantele și să le tăiați mustața.

Plantele sunt cultivate în vase cu volumul nu mai puțin de 5 litri. Este important să rețineți, că castraveții sunt mari amatori de apă, iar pământul întotdeauna trebuie să fie umed. Temperatura optimă este de 21.-24 grade.

Roșiile

Pentru a crește roșii de casă ,de regulă se optează pentru soiurile pitice: ”Minibel”, ”Florida petite”, ”Miracolul de pe balcon”, etc. Acestă plantă va trebui plasată în cel mai luminos loc din locuință. Veți începe cu răsadul, după care veți planta plantele în containere, le veți lega,le veți da îngrășăminte și le veți păstra de frig. Este una din cele mai capricioase plante crescute la balcon, însă roada merită toată mândria pentru lucrul depus și talentul de grădinar.

Este important să rețineți, că roșiile, la fel ca toate plantele, iubesc apa, însă cu măsură, temperatura optimă este de 23-25 de grade.

Măcrișul

Pe lângă gustul deosebit, măcrișul se deosebește prin faptul, că crește perfect în locuri întunecoase. Acesta poate fi crescut din rădăcinile plantei de 2-4 ani cu muguri sau din semințe de soiuri precum este: ”Maicop”, ”Altai”, ”Odesa cu frunza lată”.

Măcrișul poate crește la 5 grade de căldură și la +20, ba chiar mai mult- rezistă la mici înghețuri. Astfel încât la balcon această plantă poate fi ținută chiar și iarna, dacă în balcon este cald. Frunzele se taie când ating o lungime de 8-10 cm. Tăierea se face atent, pentru a nu afecta mugurii.

Ghimbirul

Ghimbirul nu este doar un condiment gustos, dar și o plantă frumoasă. Dacă o veți sădi în casă, aceasta poate ajunge până la un metru în înălțime. Sunt plantate bucăți de rădăcină de ghimbir, care conțin cel puțin două secțiuni cu muguri vii. Dacă rădăcina s-a uscat, poate fi ținută în apă caldă timp de câteva ore, pentru ca mugurii să se trezească.

Plantarea rădăcinii se face nu prea adânc, iar până la apariția primelor semne de viață, planta trebuie stropită relativ. Planta de ghimbir se ține la lumină, însă departe de razele solare directe. Temperatura optimă – 20-25 grade.

Ananas

Pentru a crește ananași, trebuie să vă înarmați cu răbdare și să găsiți fructul potrivit – cumpărat în perioada caldă a anului și cu coada nevătămată. Coada se taie cu cuțitul, preferabil fără miez, se usucă timp de 3-4 zile la lumină, după care se pune pentru germinat în nisip curat de râu. Când vor apărea rădăcinile, aproximativ peste o lună, planta poate fi sădită în vazonul cu pământ.

Ananasul preferă lumina, căldura și pulverizarea cu apă. Roada va apărea peste cca 2 ani după sădire. Temperatura optimă 23-30 grade.

Căpșuni

Căpșunile pot fi cultivate în casă anul împrejur, doar că iarna va trebuie să asigurați o sursă de lumină suplimentară. Pentru aceasta alegeți soiuri de căpșuni care rodesc nu o dată pe sezon, ci anul întreg, cum ar fi: ”Miracolul galben”, ”Regina Elizaveta”, ”Muntele Everest”. Căpșunile pot fi cultivate din semințe, însă este mai simplu să cumpărați răsad. Peste 3-4 luni primele tufe se vor înmulți de 3 ori. În timp ce cu semințele va trebui să aveți de furcă.

Căpșunile se tem de frig, de aceea la balcon planta poate fi scoasă doar atunci când temperatura va fi de 18-24 grade cu plus. Rețineți, că din moment ce acasă nu aveți insecte, va trebui să polenizați florile desinestătător cu pensula.

Cimbru

Cimbrul este o verdeață minunată. Cu aromă plăcută, gust delicios și foarte necapricioasă. În natură, cimbrul crește în regiunile uscate cu sol sărac. Cimbrul însă iubește lumina. Nu îi este frică de razele solare directe și poate fi lăsat acolo, unde de regulă alte plante mor. Singura dificultate – este stropirea: la soare solul în vazonul mic se usucă repede, și totodată cimbrul nu iubește umezeala.

De asemenea, nu are sens să-i oferiți prea multe îngrășăminte – aceasta plantă nu va aprecia efortul. Poate fi cultivat din rădăcini și semințe.

Dar ce bunătățuri cresc la voi acasă?

 

Sursa: Mamaplus.MD




Categorii