Aperitive si Gustari

Leacul din Pamantul Sfant. Beneficii uimitoare pentru sănătatea! Te ajută în plan sexual, te ajută să naști copii sănătoși, să previi diabetul si cancerul

 

 

Beneficiile consumului de fistic

 

1. Promovează sănătatea sistemului cardiovascular

Studiile au sugerat că includerea fisticului în consuml regulat poate să ducă la scăderea nivelului colesterolului rău (LDL).

În plus, fisticul conține antioxidanți (seleniu, cupru, fitosteroli – 214 mg/100 g, vitamina E, luteină și zeaxantină), care ajută organismul să se lupte cu radicalii liberi, promovând și în acest fel sănătatea inimii prin prevenirea factorilor răspunzători de declanșarea bolilor cardiovasculare.

Alte substanțe nutritive, cu efect cardioprotector, conținute în fistic sunt: gama-tocoferol, magneziu, cupru, mangan, calciu și potasiu, aminoacidul L-arginină (care joacă un rol important în promovarea sănătății vaselor sangvine, împiedicând depunerile pe pereții acestora, ceea ce are efect de protejare împotriva aterosclerozei).

Vitamina B6, care este o prezență bogată în fistic, poate ajuta împreună cu acidul folic la descompunerea homocesteinei, reducând în felul acesta riscul bolilor de inimă.

2. Te ajută să slăbești sau să-ți ții sub control greutatea corporală

Un alt studiu, publicat în Journal of the American College of Nutrition, a arătat de asemenea că cei care au inclus nucile în dieta lor au obținut numeroase beneficii în raport cu persoanele care nu obișnuiesc să consume nuci:

  • un indice mai mic al masei corporale;
  • circumferința taliei mai mică;
  • tensiune arterială sistolică mai mică;
  • greutate mai mică;
  • diminuarea riscurilor legate de sindromul metabolic.

3. Ajută la acoperirea necesarului de proteine al organismului.

4. Promovează sănătatea sistemului digestiv

În plus, fibrele joacă un rol important în:

  • reglarea nivelului glicemiei;
  • controlul greutății;
  • promovarea sănătății sistemului cardiovascular;
  • protejarea pielii;
  • prevenirea formării pietrelor la vezica biliară și la rinichi;
  • atenuarea sindromului colonului iritabil;
  • reducrea riscului de formare a hemoroizilor;
  • reducrea riscului de a suferi infarct;
  • hrănirea florei bacteriene ”prietenoase”.

5. Combate anemia

6. Reduce riscul de degenerescență maculară datorată înaintării în vârstă

7. Te ajută în plan sexual

Studiul efectuat de către Aldemir et al (2011) pe 17 bărbați căsătoriți care sufereau de disfuncții erectile de cel puțin 12 luni a scos în evidență faptul că fisticul a influențat semnificativ vitalitatea sexuală a bărbaților care au consumat fistic. Studiile au arătat că acei bărbați care au consumat în jur de 100 grame de fistic timp de 3 săptămâni și-au îmbunătățit funcția erectilă cu aproximativ 50%, fapt care a fost dovedit prin scanări cu ultrasunete a fluxului sanguin din interiorul penisului.

8. Te ajută să fii plin de energie

Vitaminele B1, B2 și B6, conținute în fistic au un rol în obținerea de energie din carbohidrați și transmiterea impulsurilor sistemului nervos. Mineralele cum sunt magneziul, potasiul și calciul asigură o bună funcționare a nervilor.

9. Este de ajutor în menținerea sănătății oaselor și a dinților

Fisticul promovează sănătatea oaselor și a dinților cu ajutorul mineralelor conținute – magneziu, fosfor și calciu – care au un rol important în producerea și menținerea masei osoase, ajutând astfel la păstrarea unor dinți sănătoși. Beneficiile aduse de nutrienții prezenți în fistic ajută la prevenirea deteriorării dinților, reducând totodată riscul de facturi și osteoporoză.

10. Satisface necesarul de minerale al organismului

Fisticul este o sursă abundentă de minerale estențiale: o sursă excelentă de cupru, mangan și fosfor; o sursă bună de magneziu, potasiu și fier; mici cantități de zinc, calciu, seleniu.

11. Te ajută să naști copii sănătoși

Fisticul conține folat, o vitamină din grupul de vitamine B. Femeile care doresc că să devină mame sau care se află în primele săptămâni de sarcină, trebuie să se asigure de un aport suficient din această vitamină, aceasta fiind absolut necesară pentru o dezvoltare normală a copilului.

12. Te ajută să lupți cu radicalii liberi

13. Combate inflamațiile

Vitamina E este un antioxidant puternic, solubil în lipide, care are un rol estențial în protejarea integrității membranelor celulelor care fac parte din piele sau din membranele mucoase, oferind astfel protecție contra efectelor negative ale radicalilor liberi.

14. Menține sănătatea sistemului nervos

15. Bun pentru sănătatea creierului

Vitamina B6 – care este prezentă, așa cum s-a amintit deja, în cantități mari în fistic – ajută la creșterea concentrației de hemoglobină din sânge. Sângele bogat în oxigen este pompat apoi către creier, sporindu-i activitatea.

16. Protejează și menține pielea cât mai tânără

Vitamina E, care este prezentă în fistic, este un antioxidant puternic care joacă un rol foarte important pentru sănătatea pielii. Vitamina E protejează pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete, ajută la prevenirea bolilor de piele, contribuind astfel la sănătatea și frumusețea pielii. Grăsimile conținute în fistic au proprietăți emoliente, ceea ce ajută pielea să se mențină hidratată, ajutând-o să evite deshidratarea.

Uleiul de fistic, care intră ușor în piele, poate fi folosit în masajul acesteia, catifelând-o și redându-i suplețea.

17. Te ajută să previi cancerul și să combați infecțiile

18. Te ajută să-ți menții sănătatea și frumusețea părului

Profilul benefic al acizilor grași din fistic stimulează creșterea firelor de păr, contribuind în același timp și la întârirea buclelor. Măștile pe bază de fistic ajută la hrănirea și hidratarea părului, îmbunătățind flexibilitatea fibrelor care intră în componența părului. Deficiența de biotină este considerată a fi una dintre cauzele principale care contribuie la pierderea părului. Fisticul conține cantități mari de biotină, putând astfel să ajute la combaterea pierderilor de păr.

19. Te ajută să previi diabetul

Datele rezultate au sugerat că fisticul are un efect de reducere a glucozei și a insulinei, promovează un profil metabolic mai sănătos, ajută la inversarea unor consecințe metabolice negative în prediabetici.

20. Te ajută în bucătărie!

Fisticul, datorită gustului său deosebit, își aduce aportul în prepararea unei game largi de bucate: prăjituri, ciocolată, înghețată, gofre, salate cu fructe și nuci, musli, fursecuri, salate de legume (grăsimile prezente în nuci ajută la o mai bună asimilare a nutrienților prezenți în legume).

 

Scurt istoric

Fisticul a fost cunoscut omului din cele mai străvechi timpuri, fiind menționat în Biblie – cartea sfântă a creștinilor – în cartea Genezei:

”Israel, tatăl lor, le-a zis: „Fiindcă trebuie, faceți așa. Luați-vă în saci ceva din cele mai bune roade ale țării, ca să duceți un dar omului aceluia, și anume: puțin leac alinător, și puțină miere, mirodenii, smirnă, fisticuri și migdale.” Geneza 43:11

Observăm că, alături de miere, mirodenii, smirnă și midgale, fisticul făcea parte din lista celor mai bune roade ale țării.

În prezent fisticul este cultivat pe arii extinse în SUA, în regiunea Californiei. Alte țări mari producătoare de fistic sunt: Iran, Turcia, China, Australia, precum și țările meditaraneene.

Se recomandă consumul de nuci, inclusiv a fisticului, în tratamentul adjuvant în cazul următoarelor boli:

  • deficiență imunitară;
  • ateroscleroză;Imagini pentru fistic
  • hipertensiune;
  • constipație;
  • demență;
  • depresie;
  • diabet zaharat de tip 2;
  • afecțiuni ale bilei;
  • gastrită și arsuri la stomac;
  • infarct miocardic și boli cardiovasculare;
  • lipsă de concentrare sau tulburări de concentrare sau de somn;
  • cardiopatie coronariană;
  • varicele;
  • ulcer gastric sau duodenal;
  • boli provocate de deficiența de vitamine sau de substanțe nutritive;
  • accident vascular cerebral.

 

Sursa : Fructe




Categorii