In afara de problema limbii folosite de Mantuitor, deseori se pune in discutie si chestiunea “nationalitatii” lui Hristos. In acest sens, in Palestina foarte multa lume este convinsa ca Iisus Hristos a fost palestinian.
“Iisus a fost aici, pe acest pamant. A vorbit ebraica”, i-a spus Benjamin Netanyahu papei Francisc, in timpul unei intalniri publice, la Ierusalim, unde premierul israelian a vorbit despre legatura puternica dintre iudaism si crestinism, informeaza dailymail.co.uk, citat de ziare.com.
“Aramaica”, l-a corectat imediat papa Francisc, care a efectuat o vizita de trei zile in Israel
“Vorbea aramaica, dar cunostea limba ebraica”, a raspuns Netanyahu. La fel ca multe lucruri din Orientul Mijlociu, discutiile moderne despre Iisus sunt complicate si adeseori politizate.
Evreu fiind, Iisus s-a nascut in Betleem, in Iudeea, o regiune pe atunci administrata de romani, in prezent Cisiordania.
A crescut in Nazaret si a propovaduit in Galileea, ambele aflate in Israelul de astazi, si a murit in Ierusalim, un oras venerat de evrei, crestini si musulmani, revendicat in prezent atat de israelieni, cat si de palestinieni.
Palestinienii spun uneori ca Iisus era palestinian. Israelienii neaga cu tarie aceasta afirmatie.
Profesorul israelian de lingvistica Ghil’ad Zuckermann a declarat intr-un interviu pentru agentia de presa Reuters ca atat Benjamin Netanyahu, fiul unui reputat istoric evreu, cat si papa Francisc, liderul spiritual al celor 1,2 miliarde de catolici din lumea intreaga, au dreptate.
“Iisus era un vorbitor nativ de aramaica, spune Ghil’ad Zuckermann, referindu-se la aceasta limba semitica disparuta, inrudita cu ebraica. Insa el cunostea si ebraica, pentru ca pe atunci existau deja scrieri religioase in ebraica, iar acestea au supravietuit pana in zilele noastre”, a adaugat el.
Sursa: Bensan