Bauturi

Iată ce se întâmplă cu ficatul tău atunci când consumi cafea în fiecare zi

 

 

Iată ce se întâmplă cu ficatul tău atunci când consumi cafea în fiecare zi

 

 

Dacă ești iubitor de cafea, vei citi cu plăcere acest articol, deoarece dezvăluie toate avantajele și dezavantajele obiceiului de a bea această băutură delicioasă.

Dr. Mercola afirmă:

„La fel ca și alte alimente pe bază de plante, cafeaua are propriul său set unic de fitonutrienți și compuși benefici care pot avea un impact pozitiv asupra sănătății, cum ar fi cei deja cunoscuți pentru combaterea inflamației, unul dintre cei mai frecventi și insidioși contribuitori la provocările legate de vârstă.

Se spune că cafeaua îmbunătățește nivelul de energie și blochează un neurotransmițător inhibitor numit adenozină. Acest lucru, la rândul său, stimulează alți neurotransmițători, cum ar fi norepinefrina și dopamina, ceea ce duce la declanșarea îmbunătățirii neuronilor.

Cafeaua vă poate ajuta să ardeți grăsimi, deoarece vă stimulează metabolismul și îmbunătățește drastic performanța fizică, nu doar în creșterea adrenalinei pentru abilități mai ascuțite de „luptă sau fugă” – sau agilitate și rezistență în timpul exercițiilor fizice – ci pentru că descompune grăsimea corporală și o transformă în combustibil.

În plus, cafeaua conține fitonutrienți care vă îmbunătățesc sănătatea în mai multe moduri diferite, inclusiv oferind cantități sănătoase de riboflavină, acid pantotenic, potasiu, magneziu, mangan și niacină în fiecare ceașcă. De asemenea, poate furniza mai mulți antioxidanți decât orice altceva în dieta occidentală standard.”

O ceașcă obișnuită de cafea de 240 ml oferă:

Vitamina B2 (Riboflavină): 11% din DZR.
Vitamina B5 (acid pantotenic): 6% din DZR.
Vitamina B1 (Tiamină): 2% din DZR.
Vitamina B3 (niacina): 2% din DZR.
Folat: 1% din DZR.
Mangan: 3% din DZR.
Potasiu: 3% din DZR.
Magneziu: 2% din DZR.
Fosfor: 1% din DZR.
Dacă bei mai multe cești zilnic, chiar dacă aceste cantități sunt mici, cafeaua se va adăuga la o parte semnificativă din aportul zilnic de nutrienți și va oferi cantități mari de antioxidanți.

Băutorii de cafea au un risc mai mic de boli hepatice

Ficatul nostru este sensibil la numeroase toxine și alimente prezente în societatea modernă, precum și la excesul de alcool și fructoză.

Însă, studiile au arătat că băutorii de cafea au un risc cu până la 84% mai mic de a dezvolta ciroză, cu cel mai puternic efect pentru persoanele care beau 4 sau mai multe căni pe zi. În plus, iubitorii de cafea au un risc scăzut de cancer la ficat și cu 40%.

Cofeina îmbunătățește funcția creierului și stimulează metabolismul

Cafeaua conține cofeină, care este cea mai frecvent consumată substanță psihoactivă din lume. Inhibă funcția unui neurotransmițător inhibitor (hormon cerebral) numit adenozină și, astfel, îmbunătățește activitatea creierului și stimulează eliberarea altor neurotransmițători precum norepinefrina și dopamina, care ne mențin alerți și energici. De asemenea, s-a descoperit că cofeina îmbunătățește starea de spirit și crește timpul de reacție, vigilența și funcția cognitivă generală. Însă rețineți că aceste efecte sunt pe termen scurt.

Mai mult, cofeina stimulează metabolismul cu 3-11% și performanța la exerciții fizice cu 11-12%.

Cafeaua reduce riscul de depresie și sinucidere

În zilele noastre, depresia și anxietatea sunt, din păcate, foarte frecvente. Însă, un studiu de la Harvard a arătat că persoanele care beau cafea au un risc cu 20% mai mic de a deveni depresive.

În plus, cercetătorii au descoperit că persoanele care beau 4 sau mai multe cești de cafea zilnic aveau un risc de sinucidere cu 53% mai mic.

Cafeaua scade riscul de diabet de tip 2

Studiile au arătat că băutorii de cafea au un risc semnificativ mai mic de a dezvolta această boală, cu până la 23-67%.

Cafeaua reduce riscul de Alzheimer și Parkinson

Cercetătorii au descoperit că băutorii de cafea au un risc cu până la 65% mai mic de a dezvolta boala Alzheimer și un risc cu 32-60% mai mic de a dezvolta boala Parkinson.

Cafeaua poate crește performanța atletică

Cafeaua poate fi de mare importanță pentru sportivi, deoarece are proprietăți puternice de îmbunătățire a performanței.

Sportivii care consumau 3 până la 7 mg de cofeină prin cafea au observat o îmbunătățire medie a performanței de rezistență de 24 la sută. [Autorul principal Simon Higgins] spune: „Acest lucru este util pentru sportivi, deoarece cafeaua este un compus natural. Există potențialul ca obținerea de cofeină prin consumul de cafea să aibă beneficii de rezistență similare cu consumul de pastile cu cofeină.”

Băutorii de cafea trăiesc mai mult

Deoarece cafeaua scade riscul apariției a numeroase boli cronice și mortale, este logic că te-ar putea ajuta să trăiești mai mult. New England Journal of Medicine a publicat un studiu în 2012 care a constatat că băutorii de cafea aveau un risc mult mai mic de a muri în perioada de studiu de 12-13 ani.

Însă, trebuie să dezvăluim și dezavantajele băuturii noastre preferate.

Cofeina dă dependență

Cofeina poate duce la dependență la unii oameni. În cazul în care se consumă în mod regulat, cafeaua nu mai funcționează, asa că este nevoie de o doza mai mare. În ciuda dezvoltării toleranței, oamenii pot prezenta și simptome de sevraj dacă se abțin de la aceasta, cum ar fi dureri de cap, oboseală, ceață cerebrală și iritabilitate care poate dura câteva zile.

Cofeina poate provoca anxietate și poate perturba somnul

Consumul excesiv de cofeină poate perturba somnul și scădea calitatea somnului. Prin urmare, asigurați-vă că nu beți cafea târziu în noapte.

Cum să obții tot ce este mai bun din cafeaua ta

Cafeaua decofeinizată conține cofeină, dar mult mai puțin decât cafeaua obișnuită, deoarece boabele de cafea sunt clătite de câteva ori cu substanțe chimice solvenți pentru a scădea procentul de cofeină. Însă nu oferă aceleași beneficii ca și cafeaua obișnuită.

Pentru a maximiza efectele benefice ale ceștii de cafea, nu adăugați nimic la ea, cum ar fi zahăr sau creme. Asigurați-vă că o preparați cu un filtru de hârtie, deoarece cafeaua nefiltrată conține cafestol care crește nivelul de colesterol.

Rețineți că femeile însărcinate, persoanele anxioase și persoanele care suferă de insomnie sau hipertensiune arterială ar trebui să evite sau să limiteze sever consumul de cafea.

În caz contrar, dacă îți place ceașca de cafea, nu ezita să o savurezi, deoarece beneficiile ei depășesc cu mult efectele adverse!

UpRomania

 Sursa




Categorii