Ingrediente:
500 g fasole alba uscata,
1 kg sau 1 ½ kg ciolan afumat cu os,
2 morcovi, 3 cepe albe,
100 ml pasta de rosii sau bulion gros,
3 frunze de dafin,
3 linguri ulei de floarea-soarelui ,
boia de ardei dulce,
cimbru, sare, piper.
Mod de preparare :
Puneti fasolea la inmuiat in apa de seara sau cu macar cateva ore bune in avans. Cand incepeti treaba, schimbati apa si puneti fasolea la fiert. La 10 minute dupa ce a dat in clocot, schimbati din nou apa cu una fierbinte, apoi repetati operatiunea de inca doua ori. Odata cu a treia apa, scaldati si ciolanul impreuna cu frunzele de dafin, cimbru si putin piper si asigurati-va ca toate ingredientele sunt acoperite. Decojiti o ceapa si faceti-i loc intre protagonistii mancarii, sa-si impartaseasca aromele asa intreaga cum e. O scoateti la final, cand e fiarta si si-a “scurs” toate tainele aromatice.
Uitati cratita pe foc vreo ora si jumatate – doua, cat vrea ciolanul pana sa se desprinda de bunavoie de pe os si fasolea sa se inmoaie de atata caldura. Intre timp, maruntiti doua cepe degraba ca sa nu v-apuce plansul si radeti doi morcovi tineri, sa le tina de urat. Incingeti uleiul de floarea-soarelui intr-o tigaie si caliti legumele. Cea mai buna mancare se gateste la cazan, dar cum nu planuim sa hranim un batalion de infanterie (ci un public mult mai restrans si, pe alocuri, mai de temut , am smuls de pe ici-colo mestesugul celei mai gustoase gateli. Asa ca, daca puneti mana pe un ardei kapia carnos si pe doua-trei rosii silfide, tocati-le si aduceti-le in hora incinsa in tigaie.
Dezlipiti ciolanul de pe os si sfartecati-l cu furculita si cutitul (unii il mai lasa si intreg, sa fie mai impunator, dar parca-i pacat sa nu-si reverse in mancare aromele senzationale de afumatura).
SFAT: nu puneti carnea inapoi in cratita, ci aduceti-o in tigaia cu legume calite, la foc potrivit, sa fie mangaiata de ulei fierbinte si curat, sa prinda roseata si curaj. La final, adaugati in tigaie pasta de rosii si un varf de cutit de boia si mai invartiti de doua ori cu lingura de lemn.
A venit timpul reunirii celor doua cuiburi cu bunatati. Asigurati-va dinainte ca nu aveti prea multa apa ramasa in oala cu fasole, ca sa nu iasa mancarea ciorba. Daca nu sunteti siguri, scurgeti catava intr-un vas si completati ulterior, la nevoie. Puneti carnea si legumele la fiert peste fasole, invartiti-le bine sa se cunoasca indeaproape si sa se primeasca unele pe altele. Amidonul din fasole va ingrosa compozitia si-o sa inceapa rapid sa arate a mancare delicioasa. Lasati la fiert un sfert de ora. Gustati la final si potriviti de sare si piper si poate o dragaluiti cu niste marar sau patrunjel proaspat tocat. Nu uitati, Doamne fereste, de salata de ceapa rosie sau un borcan cu castraveti murati, c-ar fi pacat de Sus, ori sticla de rachie sau paharele cu vin, c-ar fi pacat de ele.
Pofta buna !
Sursa: Spornic