Flori si gradina

Guarana sau “Ochii Junglei” – medicament pentru durerile musculare, durerile de cap si starile febrile și proprietăți energizante

 

Guarana sau “Ochii Junglei” – medicament pentru durerile musculare, durerile de cap si starile febrile și proprietăți energizante

 

Guarana este o plantă plantă lemnoasă, cățărătoare, asemanatoare unei liane, care poate fi intalnita în pădurile amazoniene din Brazilia. Florile galbene, mici alterneaza cu fructele de un rosu aprins ce contin 2 – 3 semințe mici si negre.

Numele mai putin vehiculat la noi de Guarana, isi are obarsia in cuvântul “warana”, cuvant intalnit in limbajul tribului Guarani din partea de nord a Braziliei. Guarana este o planta cu o puternica simbolistica in viata acestui trib.

Legenda spune ca in pădurea amazoniana unde acest trib locuia, a existat un cuplu foarte respectat care a fost binecuvantat cu un copil special, “divin”. Inca de la nastere i s-a atribuit simbolul de inger pazitor pentru semenii sai, existand credinta ca poate aduce linistea si prosperitatea tribului.

Într-o zi nefasta, copilul s-a urcat intr-un copac inalt pentru a culege un fruct, insa Jurapan, un duh rau s-a transformat intr-un sarpe si l-a ucis. Tot tribul l-a insotit pe ultimul drum.

De atata durere, Tupa, Dumnezeul lor a incercat sa le aduca alinare, spunandu-le ca ar trebui sa planteze ochii copilului care ar germina intr-o planta sacra ce le-ar aduce sanatate si hrana. Acestia, cu mare intristare, au pus in practica sfatul lui Tupa, iar la scurt timp a rasarit o planta cu flori mici, galbene si fructe rosii cu seminte negre, denumita Guarana.

Din fructele plantei miraculoase tribul Guarani a fabricat o bautura energizanta care reusea prin continutul ei sa suprime foamea si oboseala de-a lungul mai multor zile. De asemenea acestia o foloseau ca medicament si ceaiuri pentru durerile musculare, durerile de cap si starile febrile.

Proprietatile energizante ale semintelor plantei se explica printr-un continut de 4–8% cofeina mai mult decat al boabelor de cafea si totodata prin continutul bogat in tanin si xantina. Din cauza concentratiei insemnate de cofeina, Gauarana nu trebuie consumata concomitent cu produse care contin efedrina, fiind semnalate mai multe efecte adverse severe cum ar fi risc de sufocare, hemoragii, infart miocardic, hipertensiune, modificarea nivelului de glucoza si potasiu din sange.

Forma de comercializare cea mai des intalnita este cea a bauturilor energizante, ocupand un loc fruntas in Brazilia pe aceasta categorie de bauturi.

Beneficiile pe care la aduce Guarana

  • combate oboseala, imbunatateste capacitatea de concentrare, sporeste energia si vitalitatea
  • stimulează sistemul nervos central și glandele suprarenale
  • îmbunătățește funcționarea sistemului cardiovascular și metabolismul glucidic
  • îmbunătățesc performanțele, forța fizică și rezistența
  • imbunatateste memoria și acuitatea mentala
  • stimuleaza metabolismul
  • scade pofta de mancare fiind indicata in timpul curelor de slabire actionand ca un supliment nutritiv
  • actioneaza ca antidepresiv
  • trateaza diareea
  • sporeste rezistenta fizica

Paullinia cupana

  Sursa




Categorii