Usturoiul este folosit în aproape orice preparat culinar, fiind de nelipsit în bucătărie. Cultivat încă din Egiptul antic, folosit de romani pentru prevenirea bolilor contagioase și intrat în bucătăria autohtonă ca un condiment, această plantă este incredibil de sănătoasă. Usturoiul contine peste 200 de substante active: potasiu, fosfor, o cantitate impresionanta de vitamina B si C, precum si calciu si proteine. Deosebit de activi sunt cei 70 de compusi care au in structura lor sulf.
Mujdeiul este un sos traditional romanesc, folosit deseori la peste, mamaliga, friptura si sarmale. Varianta romaneasca a mujdeiului are corespondenti asemanatori la alte popoare, precum cele arabesti, dar si in Europa.
In mod traditional, oamenii de la tara nu obisnuiesc sa puna sare in deliciosul mujdei, iar potrivit inginerului chimist, Stefan Manea, nici nu e recomandat sa punem sare peste usturoi sau peste ceapa.
”În usturoi există două substanţe, aliina şi alinoza despărţite de o membrană fină. Când pisezi usturoiul în intenţia de a face un mujdei, cunoscut pentru savoarea pe care o da mâncărurilor de carne şi legume, membrană de care vorbeam se sparge, cele două substanţe interacţionează şi formează alicina. Ei bine, această alicina este fenomenală! Ea protejează de o sumedenie de boli, şi recent s-a descoperit că şi de cancer, mai ales de cancerul de plămâni, boală cu o evoluţie rapidă şi fatală. Dar pentru că alicina să fie binefăcătoare pentru corp, nu trebuie să pui sare în mujdeiul de usturoi, pentru că i se distrug pe loc şi ireversibil enzimele şi în loc să ne fie de ajutor, substanţa formată atacă un alt grup de enzime din organismul nostru!”, spune specialistul.
Cum prepari cel mai sanatos mujdei de usturoi?
Ingrediente:
2 catei de usturoi
¼ cana de apa
zeama de la ½ lamaie
Foloseste blenderul sau un mojar pentru a pisa cateii de usturoi curatati de coaja in pralabil. Amesteca apoi usturoiul pisat cu apa si cu zeama de lamaie. Zeama de lamaie nu numai ca este eficienta in combaterea mirosului puternic al usturoiului, insa este eficienta si in suprimarea apetitului, asadar il poti consuma si atunci cand tii dieta de slabire.
Alte tipuri de mujdei
Mujdei rosu cu boia iute (paprika) si/sau ardei iuti proaspeti – atentie la dozarea iutelii! Acest mujdei picant este uleios si se potriveste cu carnurile slabe sau cu peste la gratar sau la tigaie. Poate fi picurat si pe paine prajita (bruschete).
Mujdei cu smantana sau iaurt – ce aduce un pic cu celebrul sos tzatziki. Se potriveste cu legume la gratar, carne de porc, pasare dar si cu legume fierte la abur, sotate la tigaie sau coapte in cuptor. In varianta dietetica se poate face cu iaurt in loc de smantana.
Mujdei de usturoi cu patrunjel verde – acesta ii da o nota de prospetime si de lejeritate. In plus, patrunjelul contine foarte multa vitamina C. Mujdeiul cu patrunjel verde se potriveste exceptional cu pestele la gratar (de ex. pastrav) sau cu ciupercil, feliile de vinete si dovlecei la gratar.
Mujdei aioli – este un sos provensal de usturoi, realizat din usturoi, ulei de masline si oua. Galbenusurile de ou sunt folosite pentru emulsia de ou si ulei. In afara de oua sau maioneza, se mai foloseste mustarul pentru acest tip de sos. Astfel, se amesteca galbenusurile de ou, usturoiul si mustarul de Dijon, apoi se adauga treptat uleiul si sucul de lamaie. Sosul se serveste cu fructe de mare, la peste sau supa de peste, pe crutoane, la cartofi fierti etc.
Mujdei skordalia – este un sos de usturoi grecesc, tot baza de ulei, dar la care se adauga legume precum cartofii fierti sau chiar paine inmuiata. De asemenea, se poate pune oua, suc de lamaie si otet.
Pofta buna!
Sursa: Krespy