Aperitive si Gustari

Fructele de padure sunt un bun aliat in lupta impotriva cancerului, sunt anti-diabetice, au beneficii mari pentru inima si pentru tractul urinar

 

 

Fructele de padure sunt un bun aliat in lupta impotriva cancerului, sunt anti-diabetice, au beneficii mari pentru inima si pentru tractul urinar

 

 

Prin nivelul lor ridicat de fitochimicale, fructele de padure asigura organismului acei nutrienti naturali care ajuta la protejarea si regenerarea celulelor – dupa cum sustine dieteleticianul Nancy Copperman, MS, RD, CDN, director al initiativei de sanatate publica pentru Biroul de Sanatate Comunitara Nord Shore – Sistemul de Sanatate al evreilor din Long Island, Great Neck, NY.

Datele arata ca exista multiple motive pentru care afinele, murele, zmeura, fragii, macesele si capsunele nu trebuie excluse dintr-un regim alimentar sanatos.

1. Anti-diabetice

Fructele de padure au rol in normalizarea nivelului de zahar din sange si a secretiei de insulina. Studiile au demonstat ca fructele de padure ajuta la marirea sensibilitatii la insulina si la reducerea nivelului de zahar din sange dupa mesele bogate in carbohidrati, atat in cazul persoanelor sanatoase, cat si la indivizii cu rezistanta la insulina.

2. Fructele de padure sunt un bun aliat in lupta impotriva cancerului

Afinele si zmeura pot duce intr-o zi la strategii mai eficiente de prevenire a cancerului. Cercetarile publicate in Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis sugereaza ca flavonoidele si alti compusi gasiti in fructe de padure pot contribui la reducerea riscului de cancer de colon. Deoarece dietele de prevenire a cancerului, în general, subliniaza importanta pe care o au fructele si legumele, inclusiv fructele de padure, dr. Copperman sustine din nou teoria alimentatiei – curcubeu, cu ingrediente cat mai variate si colorate.

3. Anticancerigene

Fructele de padure au efect anticancerigen. Antocianina, acidul elagic si resveratrolul, antioxidantii continuti de aceste fructe, pot reduce riscul imbolnavirii de cancer, in special in ceea ce priveste cancerul de esofag, de san, de colon sau bucal.

4. Stimulează activitatea cerebrala

Fructele de padure imbunatatesc functia cerebrala. Polifenolii din fructele de padure incetinesc procesul de imbatranire a creierului, stimuland functia celulei nervoase. Studiile realizate in ultimii ani au constatat ca fructele de padure au un rol in prevenirea unor boli specifice, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.

Toate vitaminele şi elementele pe care le conţin fructele de pădure ajută la prevenirea şi vindecarea mai multor tipuri de tulburări neurologice. Sunt recomandate în bolile sistemului nervos central, mai ales în cazul bolilor neurodegenerative. De asemenea, pentru o memorie mai bună, dar şi pentru o putere de concentrare mult mai mare, consumă aceste fructe, în loc să iei pastile. Dacă, de felul tău eşti mai depresiv, o gustare care să conţină şi fructe de pădure îţi va ridica tonusul şi moralul.

5. Tratează problemele digestive și ale tractului urinar

Dacă ai probleme mai serioase cu digestia şi tractul urinar, nu te aştepta la o însănătoşire miraculoasă. În schimb, le poţi folosi pentru constipaţie datorită fibrelor din aceste fructe. De asemenea, vitaminele, cuprul, sodiul, acizii şi fructoza îmbunătăţesc digestia. Coacăzele, de exemplu, conţin substanţe care inhibă dezvoltarea bacteriilor de-a lungul tractului urinar, care pot rezulta în senzaţii de arsură.

6. Fructele de padure ajuta la controlul greutatii

Datorita continutului de fibre si lichid, fructele de padure ne dau senzatia de satietate, spune dr. Copperman, iar aceasta este o parte importanta a gestionarii programului dumneavoastra de slabire. Creativitatea in bucatarie va va indemna sa experimentati cu fructe de padure retete precum sosurisi dressing-uri pentru salate, care vor inlocui cu usurinta ingredientele cu grasime si ulei.

7. Beneficii pentru inima

Un studiu recent publicat in Circulation: Journal of the American Heart Association (Jurnalul Asociatiei Americane de Cardiologie) ofera mai multe dovezi cu privire la beneficiile consumului de fructe de padure. Studiul a inclus 93.000 de femei (cu varste cuprinsa intre 25 – 42), care au fost evaluate in cadrul Nurses’ Health Study II (Studiu privind sănătatea asistenţilor medicali II). Femeile au completat chestionare despre dieta o data la patru ani, timp de 18 ani. In acest timp, 405 dintre aceste femei au suferit un atac de cord. Dupa ce au fost analizate pentru alti factori care pot contribui la riscurile cardiace, cum ar fi indicele de masa corporala, fumatul si nivelul exercitiilor fizice efectuate, cercetatorii au descoperit ca femeile care au mancat cele mai multe fructe de padure (de trei sau mai multe ori pe saptamana) au fost cu 32% mai putin susceptibile de a suferi atac de cord decat cele care au mancat fructe de padure o data pe luna sau mai rar. Autorii au afirmat ca pigmentii numiti antociani, continuti de fructele de padure, pot reduce riscurile afectiunilor cardiace prin largirea arterelor si prevenirea colectarii placii ateromatoase in interiorul lor. Deoarece acest studiu evalua femeile mai degraba cu privire la obiceiurile lor alimentare decat sa le indemne sa manance anumite cantitati de fructe de padure, nu s-a putut determina exact ce cantitati de fructe trebuiau consumate de catre femei pentru a reduce numarul atacurilor de cord, precum si pentru a lua alte masuri impotriva aparitiei bolilor de inima. Totusi, acest studiu ilustreaza modul in care o simpla schimbare a dietei poate contribui la o imbunatatirie reala a sanatatii.

 

 Sursa




Categorii