Pancreatita și colecistita sunt adesea boli însoțitoare ale tractului digestiv de natură inflamatorie. În unele cazuri, colecistita poate fi o complicație a pancreatitei cronice, iar uneori colecistita poate provoca pancreatită.
Ceea ce îi unește este similitudinea simptomelor, faptul că schimbă grav viața unei persoane și faptul că în tratamentul complex al ambelor boli, pe lângă o dietă specială și o terapie medicamentoasă, exercițiile fizice destul de simple pot juca un rol important.
La efectuarea setului de exerciții propus, se stimulează vezica biliară și pancreasul, care în Est este numită „regina mai tânără” pentru importanța excepțională pe care o are pentru sănătate, bila este stoarsă din vezica biliară, circulația sângelui în pancreas este îmbunătățită și intestinele sunt simultan stimulate.
Puteți face acest exercițiu pentru pancreas în orice moment. Chiar și seara, de exemplu, după muncă sau după școală. Este important doar să ne amintim că calculii biliari, precum și exacerbările pancreatitei sau colecistitei sunt o contraindicație categorică.
COMPLEX DE EXERCIȚII DE ÎMBUNĂTĂȚIRE A SĂNĂTĂȚII
Exercițiile pentru pancreas și vezica biliară se efectuează lent și lin, fără smucituri. Dacă un anumit exercițiu provoacă durere sau presiune crescută, atunci cel mai bine este să nu-l faci. Este recomandat să efectuați complexul pe o suprafață plană și solidă; asigurați-vă că puneți o pernă mică sub cap.
-
- Ridicarea picioarelor îndoite până la stomac
Din poziție dorsală, așezați picioarele îndoite pe podea. Încet și ușor, trageți-vă picioarele îndoite până la stomac cât de aproape puteți. După aceea, tot încet și fără mișcări bruște, coboară picioarele îndoite pe podea. Fă acest exercițiu de 5 până la 10 ori, în funcție de condiția ta fizică.
- „Bicicletă”
Din decubit dorsal, puneți mâinile pe ceafă, dar nu le pliați în lacăt. Trageți cotul drept spre genunchiul stâng, coborâți ușor piciorul stâng în jos. Trageți cotul stâng spre genunchiul drept, coborâți ușor piciorul drept în jos. În nici un caz nu trageți de spatele capului cu mâinile, mâinile trebuie să fie libere pe ceafă! Faceți acest exercițiu de 4-6 ori în fiecare direcție.
- Ridicarea picioarelor îndoite până la stomac
-
- Ridică picioarele până la coate
Poziția culcat. Mâinile se întind din nou liber pe spatele capului. Trageți ușor ambele picioare până la coate. Întoarce-ți încet picioarele și capul în poziția inițială. Faceți exercițiul de 4 până la 8 ori.
- Reducerea omoplaților în poziție culcat
Acest exercițiu este mai dificil decât precedentul. Dacă aveți peste 60 de ani sau aveți tendința de a crește tensiunea arterială, este mai bine să o săriți peste. Poziția de pornire: culcat pe burtă, picioarele împreună, brațele în lateral. Îndoiți încet și ușor corpul în sus, aduceți omoplații cât puteți și coborâți încet în poziția de pornire. Repetați de 5 până la 10 ori. - Respirația
abdominală În timp ce stați, puneți mâinile sub coaste pe burtă. Respiră în burtă. Respirați adânc, ieșind din stomac, apoi expirați adânc, apăsând ușor cu palmele pe hipocondrul cu palmele. Repetați această respirație abdominală de 5-12 ori.
- Ridică picioarele până la coate
Aducerea pancreatitei și colecistitei într-o stare de remisie pe termen lung și normalizarea stării de sănătate va fi posibilă numai cu o abordare integrată a tratamentului. Gimnastica pentru organe interne nu este un panaceu, trebuie să urmezi în mod constant o dietă și să duci un stil de viață sănătos. În cazul unei exacerbări a bolii, este important să consultați imediat un medic.
„ Iubito, tinerețea are un dezavantaj semnificativ – trece repede! „- această frază a fost îndrăgită de bunica prietenei mele, iar ea avea infinită dreptate… Cum să mă antrenez dacă există restricții de sănătate? Cum se schimbă antrenamentul în funcție de vârsta femeii?
În Orient, ficatul este numit regina mai în vârstă, iar prințesa, sau regina mai tânără, se numește pancreas.