Bauturi

Efectele vindecătoare ale sfeclei, previne cancerul, diabetul, procesul inflamator, ajuta la controlul glicemiei si sustine functia ficatului

 

 

Efectele vindecătoare ale sfeclei, are efect pozitiv asupra sistemului vascular si sustine functia ficatului, previne cancerul

 

Sustine sanatatea cardiovasculara si reduce tensiunea arteriala

Asocierea dintre consumul de sfecla rosie si scaderea valorilor tensiunii arteriale, in special la persoanele cu hipertensiune arteriala, a fost documentata in mai multe studii.

Consumul de suc de sfecla rosie ar putea scadea semnificativ valorile tensiunii sistolice si diastolice. Efectul pare a se datora concentratiei mare de nitrati din aceasta leguma, care promoveaza vasodilatatia, cu scaderea ulterioara a tensiunii arteriale.

De asemenea, suplimentarea alimentara cu acid folic sustine acest efect de scadere a tensiunii arteriale.

Imbunatateste performanta atletica si rezistenta la efort

Multe studii sugereaza ca nitratii din sfecla rosie pot imbunatati semnificativ performanta, dar si rezistenta atletica. Nitratii sustin performanta fizica prin imbunatatirea functiilor de la nivel mitocondrial, mitocondriile fiind uzinele energetice ale organismului.

Consumul de sfecla rosie are efecte asupra performantei atletice prin:

  • cresterea fluxului de sange catre muschi;
  • imbunatatirea rezistentei la efort;
  • diminuarea productiei de acid lactic;
  • cresterea debitului respirator si a consumului de oxigen.

Studiile indica faptul ca nivelul de nitrati din sange atinge valoarea maxima la 2-3 ore dupa ce s-a consumat sfecla rosie (de obicei sub forma de sucuri). Astfel, se recomanda ca sfecla rosie sa fie consumata cu cateva ore inainte de antrenamentul sportiv.

Combate si previne procesul inflamator

Pe langa faptul ca are un continut ridicat in antioxidanti implicati in apararea organismului de efectul nociv al radicalilor liberi, sfecla rosie contine pigmenti numiti betalaine, existand multe studii care sustin potentialul antiinflamator semnificativ al acestora.

Inflamatia cronica este in directa legatura cu patologii precum afectiunile cardiovasculare, bolile hepatice si cancerul.

Un studiu efectuat pe persoane cu inflamatie cronica, la care dieta a fost imbunatatita prin adaugarea de suc de sfecla rosie, a avut rezultate semnificative, dupa doar 2 saptamani: s-a observat faptul ca nivelul markerilor inflamatori, factorul de necroza tumorala α) a scazut.

Capsulele cu betalaina, realizate din extract de sfecla rosie, reduc simptomele osteoartritei.

Sustine functia cognitiva si integritatea cerebrala

Ca urmare a faptului ca nitratii din sfecla rosie actioneaza prin dilatarea vaselor de sange, astfel imbunatatind fluxul sanguin, exista studii care demonstreaza ca acest efect este major la nivelul creierului.

Imbunatatind fluxul de sange spre lobul frontal, consumul regulat de sfecla rosie ar putea imbunatati capacitatea de memorare si concentrare.

De asemenea, diminueaza riscul unor boli neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer) care duc la alterarea functiilor cognitive.

Sucul de sfeclă roșie: beneficii și daune, cum să o bei, rețetă

Managerierea diabetului si controlului glicemiei

Sfecla rosie contine un antioxidant numit acid α-lipoic, care poate actiona prin cresterea relativa a sensibilitatii la insulina si scaderea nivelului de glucoza din sange.

Conform unor studii, acest acid din sfecla rosie poate ajuta la gestionarea simptomelor neuropatiei diabetice.

Promoveaza sanatatea tractului gastrointestinal

Aceasta leguma este bogata in fibre vegetale, compusi naturali care asigura sanatatea tractului digestiv. Un aport adecvat de fibre vegetale este asociat cu reducerea riscului de afectiuni care intereseaza tractul gastrointestinal: constipatia, boala inflamatorie intestinala, diverticulita.

De asemenea, fibrele vegetale joaca rol in mentinerea sanatatii si integritatii microbiotei intestinale, deosebit de importante pentru functionarea normala a sistemului imunitar.

Aportul de fibre este asociat si cu un risc mai redus de a dezvolta boli cronice, cum ar fi cancer de colon, diabet tip 2 si boli cardiovasculare.

Potentiale proprietati anticancerigene

Sfecla rosie contine mai multi compusi despre care se crede ca ar juca un rol important atat in combaterea cancerului, cat si in prevenirea acestuia. Acesti compusi includ betaina, acidul ferulic, rutina, kaempferolul si acidul cafeic, pe langa alti antioxidanti puternici.

Studiile indica faptul ca tratarea celulelor canceroase cu extracte din aceasta leguma ar putea incetini atat diviziunea, cat si cresterea si dezvoltarea celulelor canceroase.

Studiile epidemiologice mai demonstreaza si faptul ca persoanele cu concentratii mai mari de betaina in sange prezinta un risc relativ mai redus de a dezvolta anumite forme de cancer.

Recomandari si modalitati de consum

Sfecla rosie poate fi consumata in numeroase moduri, in specialistii sustin ca cel mai eficient mod de a o consuma astfel incat sa biodisponibilitatea compusilor naturali din leguma sa nu fie afectata il reprezinta sucurile sau smoothie-urile.

Prin tratare termica, numerosi compusi activi din plante sunt denaturati, ducand la reducerea cantitatii si potentialelor functii asupra sanatatii.

Sfecla rosie poate fi folosita in salate, in supe sau poate fi conservata la borcan, astfel incat sa o puteti consuma si iarna.

Sucurile obtinute din aceasta leguma sunt energizante, fiind o alternativa perfecta pentru consum in fiecare zi, pentru a va imbunatati sanatatea generala.

Este important de stiut faptul ca un aport zilnic de suc de sfecla rosie poate colora scaunele sau urina in tonuri de rosu sau roz. Nu trebuie sa va alarmati, deoarece nu are niciun efect negativ asupra sanatatii.

In practica clinica, acest fenomen poarta numele de „beeturie”.

Sucul de Sfecla Rosie - Beneficii si Contraindicatii

 Sursa




Categorii