Flori si gradina

Echinacea – antibiotic natural • Tratamente: Răceală, Bronşita cronică, Sinuzita, Cistite, Adjuvant în infecţii bacteriene, Alergie respiratorie, Artrită

 

 

Echinacea – antibiotic natural • Tratamente: Răceală, Bronşita cronică, Sinuzita, Cistite, Adjuvant în infecţii bacteriene, Alergie respiratorie, Artrită

 

 

Echinacea – antibiotic natural • Tratamente interne cu echinacea: Răceală, Bronşita cronică, Sinuzita, Cistite, nefrite, pielo-nefrite, Adjuvant în infecţii bacteriene, Alergie respiratorie, Artrită.

Este printre cele mai preţioase plante de leac din lume, datorită unei singure calităţi terapeutice, dar extrem de puternice: stimulent imunitar. Echinacea a fost folosită încă din secolul al XVII-lea de câteva triburi de indieni, ca o plantă vindecătoare de boli multiple şi infecţii – răceli, tuse, durere în gât şi de dinţi, infecţii ale ochilor, boli venerice, muşcături de şarpe etc. În Europa, echinacea a devenit populară abia din anul 1832, când au fost studiate mai îndeaproape efectele benefice ale uleiurilor volatile conţinute pentru diferite afecţiuni inflamatorii ale pielii, vindecarea rănilor, febră tifoidă sau infecţii ale gâtului.

Frunzele, florile şi rădăcinile de echinacea se pot consuma în stare proaspătă, se poate utiliza la ceai sau se poate administra sub formă de capsule sau tablete. Unguentele, cremele, spray-urile, tincturile şi extractele lichide de echinacea pot fi aplicate cu succes pe piele, planta având proprietăţi antbacteriene.

Echinaceea: proprietati, beneficii si contraindicatii

Descrierea plantei

Echinacea este o plantă perenă (a cărei rădăcină „dormitează” în pământ peste iarnă, ieşind de la an la an), care creşte spontan în marile câmpii americane, în Europa fiind cultivată. Sub denumirea generică de echinacea sunt cunoscute de fapt nu mai puţin de trei specii: Echinacea angustifolia, Echinacea palidă şi Echinacea purpurea, ultima fiind şi cea mai folosită. Echinacea purpurea se mai numeşte şi „pălăria soarelui”, fiind uneori întâlnită chiar în spaţiile verzi, ca plantă decorativă, deoarece este înaltă (ajunge până la 1,5 m) şi are petalele de un roşu viu, rămânând înflorită mult timp. De la toate speciile de echinacea se recoltează atât părţile aeriene, cât şi rădăcina, toate având proprietăţi antiinfecţioase, stimulente imunitare şi cicatrizante.

Tratamente interne

Viroza gripală (răceală)

– este principala „specialitate“ a echinaceei, cel mai bun remediu în această afec­ţiune.
Planta se administrează din primele ore (ideal este din primele 24 de ore) de debut al virozei gripale, studiile dovedind că administrarea promptă a acestui remediu duce la rezultate pe măsură. Aşadar, de la primele simptome de gripă, se recomandă să se ia echinacea, sub forma de capsule, a câte 350 mg de extract fiecare, de patru-şase ori pe zi, până la completa vindecare.

Bronşita cronică şi acută la adulţi şi copii

– se ţine o cură de două săptămâni cu echinacea, timp în care se administrează câte patru capsule (350 mg) cu extract de plantă pe zi, pe stomacul gol. La copiii între 1 şi 3 ani, doza va fi redusă la un sfert, iar pentru cei între 3 şi 10 ani, doza va fi redusă la jumătate.

Sinuzita

– în tratamentul acestei afecţiuni echinacea se foloseşte ca adjuvant. Se iau câte patru capsule pe zi, în cure de două săptămâni, urmate de alte două săptămâni de pauză. Zilnic se beau şi câte 2 căni de infuzie combinată de echinacea, în fiecare cană de preparat punându-se şi câte 2-3 picături de ulei volatil de cimbru (Thymus vulgaris) şi de busuioc (Ocimum basilicum). Combinarea tratamentului de stimulare imunitară cu echinacea, cu tratamentul antibacterian cu uleiuri volatile dă cele mai bune rezultate în tratamentul sinuzitei.

Herpes genital şi bucal

– studiile de laborator arată că administrarea de echinacea nu doar că intensifică reacţia sistemului imunitar la această infecţie, dar combate şi direct herpesul, mai exact cele două tulpini virale care îl produc. De la primele simptome se administrează echinacea sub formă de capsule, câte 4-6 pe zi, până la completa vindecare. Suplimentar, se poate aplica unguent sau tinctură de echinacea pe leziunile herpetice, pentru a grăbi vindecarea.

Cistite, nefrite, pielo-nefrite

– echinacea are efecte certe de combatere a infecţiilor renale şi urinare. În cistita acută se recomandă administrarea a câte 6 capsule cu extract de echinacea pe zi, vreme de maximum 10 zile, în paralel cu tratamentul antiinfecţios. În cistitele şi nefritele recidivante sau cronicizate, se iau câte 4 capsule pe zi, în cure de două săptămâni, urmate de alte două săptămâni de pauză, după care tratamentul se poate relua, până la completa vindecare.

Adjuvant în infecţii bacteriene

– administrarea de echinacea ajuta la încetinirea sau la stoparea evoluţiei infecţiilor bacteriene. Aceasta deoarece anumite principii active din această plantă inactivează enzimele care ajută bacteriile să penetreze membrana celulelor sănătoase, prevenind astfel, într-o bună măsură, răspândirea infecţiei în organism. Se ţin cure de 14-21 de zile, timp în care se administrează capsulele de echinacea, câte 4 pe zi, sau infuzia combinată de echinacea (eficientă mai ales pe zona genito-urinară), câte 3 căni pe zi.

Adjuvant în otită

– se face o cură de 10 zile cu echinacea, luată sub formă de capsule cu extract, câte 4-6 pe zi. Combinarea tratamentului imunostimulent cu echinacea, cu administrarea antibioticelor prescrise de către medic este, în momentul de faţă, formula ideală pentru combaterea infecţiilor ORL, inclusiv a formelor recidivante.

Alergie respiratorie

– se face un tratament cu efect imunomodulator, cu echinacea, care se ia în doze progresive. O cură va dura vreme de 8 săptămâni, în primele două săptămâni luându-se câte o capsulă pe zi, în următoarele două săptămâni două capsule pe zi ş.a.m.d., ajungându-se în ultimele două săptămâni la doza maximă, de patru capsule pe zi. Cura cu echinacea reduce severitatea simp­tomelor reacţiei alergice, diminuând febra, inflamaţia, catarul respirator, mâncărimile la nivelul mucoaselor respiratorii. Se recomandă mai ales în alergiile sezoniere, caz în care tratamentul va începe cu aproximativ o lună înaintea debutului polenizării.

Artrită

– o cură de patru săptămâni, timp în care se iau câte 3-4 capsule de echinacea pe zi, ajuta la diminuarea inflamaţiei articulaţiilor, în cazul afecţiunilor reumatice. De asemenea, la mulţi dintre pacienţii trataţi cu echinacea s-a constatat o rărire a puseelor reumatice, o diminuare a durerii şi a rigidităţii articulare, precum şi o încetinire a proceselor degenerative la nivelul articulaţiilor.

Informatii despre echinacea, sfaturi pentru cresterea si ingrijirea acestor flori – Magazin Agro – Insecticide, erbicide, fungicide online | Pistil




Categorii