Torturi

Desert fructat de cacao și frișcă, cu cremă moale de brânză de vaci și nuci – Bunătate dulce și fructată!

 

 

Tort cu cremă delicioasă și fructe: Dintr-o tavă, am obținut până la 20 de porții!

 

Ingrediente: 

Aluat:

  • 220 g făină simplă
  • 40 g cacao pudră
  • 10 g praf de copt
  • 4 ouă de mărime medie
  • vârf de cuțit de sare
  • 16 g zahăr vanilat
  • 180 g zahăr
  • 100 g ulei vegetal inodor
  • 100 ml lapte (temperatura camerei)

Impregnare:

  • 50 ml suc de ananas

Fructe:

  • 340 g conserva de ananas 50 ml suc de ananas
  • 200 g de prune uscate
  • 350 g cireșe conservate – necongelate

Alte:

  • 200 g de nuci

Cremă:

  • 400 ml frișcă răcită (min. 30% grăsime)
  • 00 g crema de branza rece
  • 500 g mascarpone rece (sau 500 g smantana separata)
  • 150 g zahăr pudră
  • 16 g zahăr vanilat
  • 400 g smantana rece (20-30% grasime)

 

Mod de preparare:

1. Turnați într-un bol făina, pudra de cacao și praful de copt – amestecați și lăsați deoparte.

2. Într-un alt castron, bate ouăle, adaugă un praf de sare, presară zahărul vanilat – se bate și se presară treptat zahărul granulat – se bate în continuare aproximativ 4 minute.

Batem oule cu zahar, pana se maresc in volum de cateva ori. Adaugam miere su cognac si mai batem putin si oprim.

Adaugam nuci si prune si amestecam. In vas aparte amestecam faina, cacao, scortisoara si praf de copt totul cernut.

Adaugam totul, in 2 reprize, la oua si amestecam bine. Coacem 2 blaturi, sau 1 cum fac eu si il tai in 2, sau forma dorita (ex. inima), in cuptor preincalzit la 170-180C 30-35min.

3. Se adauga apoi ulei, lapte – se bat impreuna, apoi se adauga ingredientele amestecate si cernute: faina, cacao pudra si praful de copt – se bat.

4. Pregătiți o tavă dreptunghiulară de 28 x 18 cm sau o tavă rotundă cu diametrul de 26 cm tapetată cu hârtie de copt și turnați aluatul în ea.

5. Se coace in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 35 de minute la 175°C la foc mediu fara convectie, apoi se verifica cu o frigarui de lemn daca aluatul este coptt.

6. După copt, tăiați-l imediat în 3 părți, tăiați blatul copt în două pe lungime. Tăiați o jumătate în pătrate de aproximativ 2,5 cm înălțime. Păstrați marginile blatului deoparte.

7. Puneți partea inferioară într-o formă cu diametrul de 20 cm și impregnați aluatul – acoperiți-l cu suc de ananas.

8. Între timp, tăiați ananasul, prunele uscate în bucăți, tocați nucile și scurgeți cireșele într-un bol pentru a scăpa de zeamă.

Nucile le maruntim in blender sau le taiem marunt cu cutitul. Prune uscate le oparim in apa clocotita, curatim de simburi, daca sunt, si la fel le taiem marunt cu cutitul.

9. Intr-un alt vas se pune frisca rece (min. 30% grasime), crema de branza rece, mascarpone, se presara zahar vanilat, zaharul pudra – se bate. La sfârșit, adăugați și smântâna – bateți din nou într-o cremă netedă.

Batem untul, care trebuie sa fie de temperatura camerei (moale), cind sa marit putin in volum si a devenit alb adaugam lapte condensat fiert si batem inca vreo 2-3 min.

Crema este gata. Blaturi le insiropam, partea de jos (adica partea de jos care a stat in tava) si cand asamblam tortul punem cu partile de jos inauntru.

In calitate de sirop putem folosi apa cu zahar sau miere (la dorinta cu suc de visine), avem nevoie de aprox. 200 ml sirop. Ungem cu crema, in afara de partea de sus, putem unge si partile.

10. Peste aluatul din tavă se întinde crema și se netezește bine, apoi se aranjează deasupra cireșele, ananasul, nucile tocate și prunele moi feliate.

Se presara cu 2 bucati din aluat taiate cubulete, se aplica din nou crema – se repeta procedeul de inca 2 ori si se da la frigider pentru 4 ore.

11. Apoi scoateți desertul din frigider și presărați-l peste tot cu aluat mărunțit copt.

Pentru un gust de ananas și mai intens, puteți înmuia ananasul în rom înainte de utilizare.

În loc de prune uscate, puteți folosi și caise uscate sau alte fructe uscate.

Puteți decora tortul cu fructe proaspete, cum ar fi căpșunile sau zmeura.

Tortul este un desert perfect pentru sărbători, întâlniri de weekend cu familia sau doar pentru plăcere.

Datorită rețetei sale simple și gustului delicios, îl veți iubi imediat.

Poftă bună!

 

 Sursă

 Sursă




Categorii