Credinta Sarbatoarea Pastelui

De ce e bine să mergi la Biserică în Duminica Floriilor! Extrem de important!

 

 

 

 

De ce e bine să mergi la Biserică în Duminica Floriilor! Mâine! Extrem de important!

De ce se împart ramuri de salcie credincioşilor în Duminica Floriilor. În vechime, în această zi, regii graţiau condamnaţi
De ce se împart ramuri de salcie credincioşilor în Duminica Floriilor. În vechime, în această zi, regii graţiau condamnaţi Crengutele de salcie nu lipsesc din mainile credinciosilor la slujba de Florii FOTO Adevarul Prima menţiune referitoare la sărbătoarea Floriilor datează din jurul secolului al IV-lea. În trecut, sărbătoarea Floriilor mai purta numele de „Duminica Aspiranţilor” sau „a Candidaţilor la Botez”, întrucât în această zi toţi cei care nu primiseră încă botezul mergeau la episcop pentru a-i încreştina, iar regii şi împăraţii acordau graţieri. Ştiri pe aceeaşi temă FOTO Procesiunea de Florii a catolicilor, anulată pentru prima dată du… Duminica Floriilor sau a Stâlpărilor marchează intrarea Mântuitorului în Ierusalim. Blând şi smerit, Iisus a intrat în cetate pe mânzul asinei. Deşi oamenii L-au primit cu mare bucurie şi cu nădejde în suflete pe Cel care avea să se jertfească pentru păcatele lumii, Iisus era conştient de faptul că peste puţină vreme va fi dat spre Patimi. Cu acest prilej, duminică, 1 aprilie, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, începând cu ora 9.00. Totodată, va fi rostită şi o rugăciune de mulţumire la împlinirea a 17 ani de la întronizarea IPS Teodosie în scaunul arhiepiscopal al Tomisului. Prima menţiune referitoare la sărbătoarea Floriilor datează din jurul secolului al IV-lea. În trecut, sărbătoarea Floriilor mai purta numele de „Duminica Aspiranţilor” sau „a Candidaţilor la Botez”, având în vedere că în aceasta zi toţi cei care nu primiseră încă botezul mergeau la episcop pentru a-i încreştina, iar regii şi împăraţii acordau graţieri condamnaţilor, de aceea Duminica Floriilor a mai fost cunoscută în trecut şi drept „Duminica graţierilor”. Biserica Ortodoxă a rânduit ca în această zi să fie împărţite credincioşilor ramuri de salcie binecuvântate. Crenguţele de salcie amintesc de faptul că Iisus Hristos a fost primit de către oameni, în Ierusalim, cu ramuri verzi, simbol al onoarei şi respectului arătat. Totodată, acestea mai simbolizează şi renaşterea naturii sau biruinţa vieţii asupra morţii. În această zi, datorită bucuriei întâmpinării lui Hristos, Biserica a rânduit dezlegare la peşte.

***
Rugăciune de Intrarea Domnului în Biserică

Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce esti întru cele înalte cu Tatăl şi eşti purtat pe aripi de Heruvimi si cântat de Serafimi, care în zilele venirii Tale în trup ai binevoit pentru a noastră mântuire a sedea pe mânzul asinei şi ai primit binecuvântarea pruncilor, ai venit în Sfânta Cetate a Ierusalimului, mai înainte cu sase zile de patima cea de bunăvoie, ca să mântuiesti lumea prin Cruce, prin îngroparea şi Învierea Ta! Şi precum atunci oamenii, care şedeau in întuneric si în umbra mortii, având ramuri de copaci şi stâlpări de finic Te-au întâmpinat pe Tine, Fiul lui David, mărturisindu-Te, aşa şi pe noi, care acum în această zi de înainte prăznuire, purtând în mâini stâlpări şi ramuri de copaci, păzeşte-ne şi ne mântuieste. Si precum acele popoare si copiii Ti-au adus Osana!, învredniceste-ne şi pe noi să Te slăvim în psalmi şi cântări duhovniceşti, cu suflete curate şi buze neîntinate, în aceste zile ale patimilor Tale şi să dobândim, fără de osândă, a ne împărtăsi de bucuria Sfintei Învierii Tale si să cântăm si să proslăvim Dumnezeirea Ta, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte si cu Preasfântul si Bunul si de viaţă Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii, vecilor. Amin.
***
Rugaciune la binecuvantarea salciei in Duminica Floriilor
Domnului să ne rugăm

Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul‑Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa; Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I‑a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte‑ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte‑prăznuire. Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi‑au strigat Ţie: osana, apără‑ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

 

Sursa: Ortodoxia




Categorii