Remedii naturiste

Cum tratam bronsita in mod natural

 

 

 

 

Bronsita este o boala a cailor respiratorii, prin inflamarea mucoasei care captuseste aceste cai. Mucoasa inflamata, congestionata, ingrosata ingusteaza caile respiratorii, blocheaza caile aeriene ale plamanilor, ceea ce determina tusea cu expectoratie. Bronsita poate fi acuta si sub forma cronica. Bronsita acuta – apare o tuse sacadata insotita de expectoratie, datorita infectiilor virale 90% si bacteriene 10% a cailor respiratorii. Daca se vindeca infectia pulmonara (dureaza mai multe zile) tusea dispare. Este frecventa si la adulti si la copii. Bronsita cronica – este o boala grava, dureaza mult si necesita tratament medical regulat. Netratata poate duce la emfizem pulmonar. Persoanele cu aceasta boala devin sedentare, obeze si sunt fumatoare. In cazul in care (desi bolnav) pacientul continua sa fumeze, boala se agraveaza, mucoasa cailor respiratorii ramane inflamata, celulele cu perisori din plamani (ciliate) isi intrerup activiatea complet. Astfel, plamanii blocati de cantitati de mucus excesive devin sensibili la virusi, infectii, bacterii care produc leziuni ale cailor aeriene ale plamanilor. Bronsita cronica apare ca urmare a bronsitei acute netratate la timp.

Crizele repetate de bronsita acuta care slabesc, irita caile respiratorii duc la bronsita cronica. Poluarea industriala conduce la bronsita cronica si apare mai ales la minerii din minele de carbune (expusi la praf) si la topitorii de metale. O alta cauza este fumatul timp indelungat si intens care irita bronhiile si stimuleaza producerea mucusului in mod excesiv. Aceasta boala este agravata de poluarea din atmosfera, dioxidul de sulf, s.a. Bronsita acuta este usor de detectat de medici prin examenul fizic, doar cu stetoscopul se asculta respiratia zgomotoasa si greoaie din caile respiratorii superioare. Daca tusea persista se poate efectua o cultura de sputa eliminata prin tuse, pentru a determina bacteria sau virusul care a produs boala.

In cazul bronsitei cornice, pe langa aceste analize, se va mai face si o radiografie a toracelui pentru a depista zona cu leziuni pulmonare, si capacitatea pulmonara la respiratie. Tratamentul pentru aceasta boala, in ambele cazuri consta in antibiotice, sirop de tuse. Cand boala devine grava se poate administra chiar si oxigen pentru a se elimina disconfortul, daca infectia nu dispare trebuie tratata mai departe. Tusea este calea prin care plamanii scapa de mucusul in exces. Antibioticele sunt bune, deoarece plamanii sunt slabiti si predispusi la infectii cu bacterii si virusi. In cazul in care tusea este seaca (neproductiva) si devine dureroasa, medicul trebuie sa prescrie un tratament care sa stopeze tusea (sirop de tuse expectorant sau antitusiv). Pentru febra este buna aspirina. Lichidele ajuta mult in aceasta boala. Pentru a evita acesta boala este important sa se faca in fiecare an cate un vaccin antigripal si un altul impotriva pneumoniei (dar la recomandarea medicului). Daca se constata modificari ale culorii, volumului, vascozitatii expectoratiei, inseamna ca exista o infectie si in acest caz antibioticele sunt benefice (luate timp de 7-8 zile). Cand pacientul este supraponderal este bine de tinut un regim pentru a evita solicitarea in exces a inimii.

In tratament pot fi luate la prescrierea medicului si bronhodilatoare care ajuta la dilatarea cailor respiratorii, inhalatoarele presurizate dozate sunt preferate comparativ cu formele administrate oral. Doar 1-2 pufuri amelioreaza bronsita cronica. Daca datorita bolii, capacitatea organismului de a transfera oxigenul din plamani in circulatia sanguina este diminuata, medicul va indica oxigenoterapie in mod continuu sau in anumite cazuri. Medicina alternativa utilizeaza remedii ce pot ameliora boala, dar ele nu trateaza infectiile. Umiditatea este un factor important in ambele forme de bronsita. Vaporizatorul de aburi trebuie curatat mereu (cu inalbitor de rufe) pentru a evita transmiterea de germeni, la fel si aparatele de aer conditioanat.

Acupunctura

– este o metoda care amelioreaza bronsita, dar trebuie facuta de catre un acupunctor specialist.

Aromaterapia

– folosirea uleiurilor esentiale ca de exemplu uleiul de eucalipt, anason, isop, rozmarin, pin ajuta la respiratie, amelioreaza congestia nazala prin inhalatii profunde pe nas sau mirosind cateva picaturi puse pe o batista, sau direct din sticluta cu picaturi, sau facand inhalatii.

Plantele chinezesti

– ephedra este o planta din China puternic bronhodilatator (asemanatoare cu adrenalina), dar nu este recomandata in situatia in care sunt alte boli de inima sau hipertensiunea arteriala.

Homeopatia

– se foloseste Aconit (6c) de 3 ori/ zi timp de 4 zile pentru a trata tusea, febra, durerile in piept. In cazul expectoratiei fluide, tuse iritabila este bine sa se foloseasca Kalibichromicum (6c).

Fitoterapia

– este bine sa se consulte un fitoterapeut care cunoaste terapiile in cazul acestei boli. O varietate de plante medicinale sunt bune ca expectorante si calmante in tratament: lumanarica (antiinflamator), potbalul (relaxare, calmat), isop (scade febra), anason (expectorant).

Alimentatia si dieta – pentru intarirea sistemului imunitar, deci pentru a exista protectia la bacterii si virusi este recomandat vitamina A, B, C, E, impreuna cu minerale, seleniu, zinc si evitarea lactatelor, produselor fainoase, alimentele prelucrate.

Pe timpul cat dureaza boala este bine sa se stea acasa la caldura si sa se faca tratamentul prescris de medic: ceaiuri calde, inhalatii, imbracaminte racoroasa pe vreme rece – toate cu scopul sa se amelioreze si sa se stopeze boala.

 

Sursa




Categorii